Jak sparzyć kapustę na gołąbki bez garnka i wody? Mamy banalnie prosty sposób
Parzenie kapusty na gołąbki jest chyba najbardziej niewdzięczną czynnością niezbędną do przygotowania tego dania. Czy wiesz jednak, że aby uzyskać liście do zawijania farszu, wcale nie potrzebujesz garnka z wrzącą wodą? Kapustę na gołąbki z powodzeniem przygotujesz za pomocą kuchenki mikrofalowej.
Do przygotowania kapusty na gołąbki w mikrofali, wybierz odpowiedni jej rodzaj. Najlepiej sprawdzą się odmiany delikatne, na przykład kapusta włoska lub pekińska. Ich liście są zdecydowanie cieńsze, niż te spotykane w zwykłej białej kapuście. Dzięki temu uda się je zmiękczyć bez użycia wody.
Szybki sposób na domowe gołąbki
Gołąbki można nadziewać rozmaitym farszem . Są gołąbki klasyczne mięsne, wegetariańskie, czy tez regionalne z nieoczywistymi składnikami. Patent na gołąbki z kapusty parzonej w mikrofali sprawdzi się w każdym wariancie , niezależnie od wybranego wypełnienia.
Tradycyjnie kapustę na gołąbki parzy się w wodzie. Niestety poprzez wrzucanie warzywa do wrzątku, wygotowuje się z niego wiele składników odżywczych. Kapusta na gołąbki przygotowana w mikrofali zachowuje w sobie witaminy i minerały .
Gołąbki przygotowane z kapusty z kuchenki mikrofalowej mają nieco inna fakturę, niż ich tradycyjny odpowiednik . Liście pozostają bardziej sprężyste i chrupiące . Gotowe gołąbki będą się więc nieco różniły od swojego klasycznego pierwowzoru .
Kapusta na gołąbki bez użycia wody
Aby sparzyć kapustę na gołąbki w mikrofali, należy usunąć z niej głąb . Jest najtwardsza część warzywa. Po usunięciu głąba, kapusta jest gotowa do umieszczenia jej w kuchence mikrofalowej .
Po umieszczeniu kapusty w mikrofali, nastaw urządzenie na maksymalną moc . Czas niezbędny do przygotowania kapusty na gołąbki to ok. 10 minut . Można go jednak nieznacznie wydłużyć , jeśli zajdzie taka potrzeba.
Kapusta na gołąbki jest gotowa, kiedy całość odpowiednio zmięknie . Warzywo powinno tez samo zacząć się rozpadać na pojedyncze liście . Mając tak przygotowaną kapustę, możesz zacząć zawijać ją z ulubionym farszem. Wypróbuj jarską wersję pysznych gołąbków . Miłośnikom dań mięsnych proponujemy gołąbki po turecku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zamrozić pomidory na zimę? Gospodyni zdradziła niesamowity patent
-
Proste i przepyszne szare kluski. Podaj je na obiad z uwielbianymi dodatkami
-
Mięciutka i soczysta karkówka. Upieczesz ją na grillu lub w piekarniku