Smakosze.pl Porady Jak sparzyć kapustę na gołąbki bez garnka i wody? Mamy banalnie prosty sposób
Canva / MarciniakBoguslaw

Jak sparzyć kapustę na gołąbki bez garnka i wody? Mamy banalnie prosty sposób

9 września 2022

Parzenie kapusty na gołąbki jest chyba najbardziej niewdzięczną czynnością niezbędną do przygotowania tego dania. Czy wiesz jednak, że aby uzyskać liście do zawijania farszu, wcale nie potrzebujesz garnka z wrzącą wodą? Kapustę na gołąbki z powodzeniem przygotujesz za pomocą kuchenki mikrofalowej.

Do przygotowania kapusty na gołąbki w mikrofali, wybierz odpowiedni jej rodzaj. Najlepiej sprawdzą się odmiany delikatne, na przykład kapusta włoska lub pekińska. Ich liście są zdecydowanie cieńsze, niż te spotykane w zwykłej białej kapuście. Dzięki temu uda się je zmiękczyć bez użycia wody.

Szybki sposób na domowe gołąbki

Gołąbki można nadziewać rozmaitym farszem . Są gołąbki klasyczne mięsne, wegetariańskie, czy tez regionalne z nieoczywistymi składnikami. Patent na gołąbki z kapusty parzonej w mikrofali sprawdzi się w każdym wariancie , niezależnie od wybranego wypełnienia.

Tradycyjnie kapustę na gołąbki parzy się w wodzie. Niestety poprzez wrzucanie warzywa do wrzątku, wygotowuje się z niego wiele składników odżywczych. Kapusta na gołąbki przygotowana w mikrofali zachowuje w sobie witaminy i minerały .

Gołąbki przygotowane z kapusty z kuchenki mikrofalowej mają nieco inna fakturę, niż ich tradycyjny odpowiednik . Liście pozostają bardziej sprężyste i chrupiące . Gotowe gołąbki będą się więc nieco różniły od swojego klasycznego pierwowzoru .

Kapusta na gołąbki bez użycia wody

Aby sparzyć kapustę na gołąbki w mikrofali, należy usunąć z niej głąb . Jest najtwardsza część warzywa. Po usunięciu głąba, kapusta jest gotowa do umieszczenia jej w kuchence mikrofalowej .

Po umieszczeniu kapusty w mikrofali, nastaw urządzenie na maksymalną moc . Czas niezbędny do przygotowania kapusty na gołąbki to ok. 10 minut . Można go jednak nieznacznie wydłużyć , jeśli zajdzie taka potrzeba.

Kapusta na gołąbki jest gotowa, kiedy całość odpowiednio zmięknie . Warzywo powinno tez samo zacząć się rozpadać na pojedyncze liście . Mając tak przygotowaną kapustę, możesz zacząć zawijać ją z ulubionym farszem. Wypróbuj jarską wersję pysznych gołąbków . Miłośnikom dań mięsnych proponujemy gołąbki po turecku .

Canva / ZU_09
Canva / ZU_09

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy