Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Proste i przepyszne szare kluski. Podaj je na obiad z uwielbianymi dodatkami
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.09.2022 13:52

Proste i przepyszne szare kluski. Podaj je na obiad z uwielbianymi dodatkami

Proste i przepyszne szare kluski. Podaj je na obiad z uwielbianymi dodatkami
canva/Dar1930

Pamiętacie szare kluski? Częstowała nimi babcia i szybko znikały z talerzy. Dziś sami możecie je zrobić. Wykorzystajcie tylko nasz przepis na proste i przepyszne szare kluski i podajcie je z ulubionymi dodatkami. Okraszone wędzonym boczkiem i cebulą albo posypane twarogiem będą idealne na obiad. Taka pyszna odmiana od mięsa z ziemniakami.

Szare kluski z ziemniaków to świetna alternatywa dla kopytek i klusek śląskich. Kluski są bardzo delikatne, miękkie i smaczne, a my nie musimy wyrabiać ciasta. Wszystkie składniki na kluski łączymy i przygotowaną masę wykładamy łyżką do gotującej się wody.

Szare kluski można podać z ulubionymi dodatkami. Gorąco polecam jednak okrasę z wędzonego boczku i cebuli, a także surówkę z kapusty czerwonej lub pekińskiej. Za każdym razem, gdy przygotowuję taki zestaw, obiad znika z talerzy błyskawicznie.

Pamiętaj, że po starciu ziemniaki musisz dobrze odsączyć i dodać do nich trochę soku z cytryny lub szczyptę kwasku cytrynowego. Dzięki temu ziemniaki nie ściemnieją zbyt mocno i kluski będą wyglądać bardzo apetycznie.

Proste i przepyszne szare kluski z ziemniaków

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 7-8 łyżek mąki pszennej

  • sól do smaku

  • kilka kropel soku z cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego

Dodatkowo:

  • 15 dag boczku wędzonego

  • 1 duża cebula

  • 1 łyżka masła

Prosty sposób na szare kluski

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, odsącz je z nadmiaru płynu i przełóż do miski. Dodaj sól i trochę soku z cytryny, żeby ziemniaki nie ściemniały.

Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszaj do połączenia się składników, ciasto musi być jednolite. W większym garnku zagotuj wodę, dodaj do niej sól. Kluski wykładaj łyżką na wrzątek i gotuj 8-9 minut, do wypłynięcia.

Kluski podaj z ulubionymi dodatkami, osobiście polecam podać je z boczkiem i cebulką: boczek pokrój i podsmaż na maśle. Na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż, aż się zeszkli, a z boczku powstaną skwarki. Kluski polej okrasą.

Do klusek kładzionych z okrasą doskonale sprawdzi się również surówka z czerwonej kapusty lub z kapusty pekińskiej, smacznego.

Szare kluski
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku