Proste i przepyszne szare kluski. Podaj je na obiad z uwielbianymi dodatkami
Pamiętacie szare kluski? Częstowała nimi babcia i szybko znikały z talerzy. Dziś sami możecie je zrobić. Wykorzystajcie tylko nasz przepis na proste i przepyszne szare kluski i podajcie je z ulubionymi dodatkami. Okraszone wędzonym boczkiem i cebulą albo posypane twarogiem będą idealne na obiad. Taka pyszna odmiana od mięsa z ziemniakami.
Szare kluski z ziemniaków to świetna alternatywa dla kopytek i klusek śląskich. Kluski są bardzo delikatne, miękkie i smaczne, a my nie musimy wyrabiać ciasta. Wszystkie składniki na kluski łączymy i przygotowaną masę wykładamy łyżką do gotującej się wody.
Szare kluski można podać z ulubionymi dodatkami. Gorąco polecam jednak okrasę z wędzonego boczku i cebuli, a także surówkę z kapusty czerwonej lub pekińskiej. Za każdym razem, gdy przygotowuję taki zestaw, obiad znika z talerzy błyskawicznie.
Pamiętaj, że po starciu ziemniaki musisz dobrze odsączyć i dodać do nich trochę soku z cytryny lub szczyptę kwasku cytrynowego. Dzięki temu ziemniaki nie ściemnieją zbyt mocno i kluski będą wyglądać bardzo apetycznie.
Proste i przepyszne szare kluski z ziemniaków
Składniki:
1,2 kg ziemniaków
1 łyżka mąki ziemniaczanej
7-8 łyżek mąki pszennej
sól do smaku
kilka kropel soku z cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego
Dodatkowo:
15 dag boczku wędzonego
1 duża cebula
1 łyżka masła
Prosty sposób na szare kluski
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, odsącz je z nadmiaru płynu i przełóż do miski. Dodaj sól i trochę soku z cytryny, żeby ziemniaki nie ściemniały.
Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszaj do połączenia się składników, ciasto musi być jednolite. W większym garnku zagotuj wodę, dodaj do niej sól. Kluski wykładaj łyżką na wrzątek i gotuj 8-9 minut, do wypłynięcia.
Kluski podaj z ulubionymi dodatkami, osobiście polecam podać je z boczkiem i cebulką: boczek pokrój i podsmaż na maśle. Na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż, aż się zeszkli, a z boczku powstaną skwarki. Kluski polej okrasą.
Do klusek kładzionych z okrasą doskonale sprawdzi się również surówka z czerwonej kapusty lub z kapusty pekińskiej, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na łagodne śliwki w occie. Wyborny dodatek do mięs i pasztetów
Słynna malinowa chmurka bez pieczenia. Idealne ciasto na deser
Jak zrobić przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów? Mamy najlepszy przepis
Źródło: doradcasmaku