Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jarskie gołąbki z kaszą i pieczarkami według przepisu Jakuba Kuronia. Pyszny obiad bez mięsa
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.08.2022 08:07

Jarskie gołąbki z kaszą i pieczarkami według przepisu Jakuba Kuronia. Pyszny obiad bez mięsa

Jarskie gołąbki z młodej kapusty z kaszą i pieczarkami. Pyszny obiad bez mięsa
canva/Naked King

Jarskie gołąbki to pomysł na pyszny, prosty obiad dla całej rodziny. Farsz na gołąbki z kaszy, marchewki, pieczarek zawinięty w liście młodej kapusty smakują wybornie. Do gołąbków podaj sos pomidorowy lub pieczarkowy, a błyskawicznie znikną z talerzy.

Farsz na gołąbki możemy przygotować na wiele sposobów. Jarskie gołąbki będą jednak najsmaczniejsze, kiedy ugotujemy je z farszem z kaszy gryczanej, marchewki, pieczarek i innych dodatków. Farsz jest doskonale doprawiony i bardzo aromatyczny, jarskie gołąbki posmakują nawet największym miłośnikom mięsa.

Sekretem doskonałego smaku jest przesmażenie warzyw i natki pietruszki z kaszą, następnie duszenie w bulionie warzywnym. Prawdziwy bulion odgrywa w przepisie bardzo ważną rolę, nie dolewajmy więc do kaszy ani wody, ani wywaru z kostki rosołowej, ponieważ farsz nie będzie już tak smaczny.

Liście młodej kapusty sparzysz błyskawicznie, wystarczy, że pogotujesz je przez pół minuty w osolonej wodzie. Liście po sparzeniu ostudź i odstaw na czas przygotowywania farszu. Farsz z kapustą muszą się jeszcze gotować pod przykryciem przez około 20 minut, wtedy gołąbki będą idealnie miękkie i delikatne.

Przepis na wyśmienite, jarskie gołąbki z młodej kapusty. Sekretem jest farsz z kaszy i pieczarek

Składniki na 2- 3 porcje:

  • 6 liści młodej kapusty

  • 1 l bulionu warzywnego

  • 2 woreczki białej kaszy gryczanej

  • marchewka

  • 4 duże pieczarki

  • łyżka masła

  • łyżka oliwy z oliwek

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • natka pietruszki

  • łyżeczka papryki mielonej słodkiej

  • szczypta tymianku suszonego

  • sól, pieprz

Jak zrobić jarskie gołąbki z młodej kapusty z kaszą i pieczarkami? Będą gotowe błyskawicznie

Liście kapusty włóż do garnka, zalej wrzącą, osoloną wodą, przykryj pokrywką i wyjmij po 30 sekundach, osusz.

Przygotuj warzywa: posiekaj cebulę, zetrzyj na tarce pieczarki i marchewkę, posiekaj natkę pietruszki. Zeszklij na maśle drobno posiekaną cebulę, następnie dodaj marchewkę, pokrojone pieczarki, oprósz solą, pieprzem, tymiankiem i smaż kilka minut.

Na patelnię wlej oliwę, wsyp surową kaszę, przesmaż z posiekaną natką pietruszki i koncentratem pomidorowym, następnie wlej bulion, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały wywar.

Przygotowany farsz dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką mieloną. Farsz wykładaj na sparzone liście kapusty, następnie przełóż do garnka i gotuj kolejne 15 minut. Jarskie gołąbki będą smakować rewelacyjnie z sosem pomidorowym lub sosem pieczarkowym, smacznego.

Jarskie gołąbki
canva/fotokris

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com.pl