Jak sprawdzić czy awokado jest dojrzałe? Wystarczy zerknąć w 1 miejsce
Dziś powiemy wam, jak sprawdzić, czy awokado jest dojrzałe. Owoc ten jest coraz popularniejszy w naszych sklepach i w naszych kuchniach. Warto więc wiedzieć, kiedy jest najsmaczniejszy. Tak naprawdę wystarczy zerknąć w miejsce po szypułce i wszystko będzie jasne.
Awokado to owoc, któremu ze względu na smak bliżej do warzyw. Ma zieloną lub ciemnofioletową skórkę i zielono-kremowe wnętrze. Jest niezwykle smaczne i zdrowe i w związku z tym coraz chętniej jedzone na całym świecie.
Jeden owoc dostarcza średnio ok. 220 kcal. To dużo, jak na owoc, jednak kaloryczność awokado jest spowodowana wysoką zawartością tłuszczów jednonienasyconych. Dają one kremową konsystencję, a jednocześnie są bardzo zdrowe. Poza tym awokado jest też bogate w witaminy i sole mineralne.
Po czym poznać dojrzałe awokado?
W sklepach można kupić awokado w różnym stopniu dojrzałe. Dziś powiemy, po czym poznać to idealne, najlepsze do jedzenia awokado. Charakteryzuje się ono delikatnym miąższem o kremowej konsystencji i łagodnym, lekko orzechowym smaku. Po czym je rozpoznać?
By sprawdzić, czy awokado jest odpowiednio dojrzałe, wystarczy spojrzeć na miejsce po szypułce. Kolor tego miejsca powie wam najwięcej. Jeśli jest żółtawe, to owoc jest w pełni dojrzały. Jasnozielone miejsce po szypułce mają niedojrzałe owoce, a brązowawe przejrzałe.
Jeśli chcecie mieć pewność, że kupiony owoc będzie od razu dobry do jedzenia, sprawdźcie go też dotykiem. Jeśli owoc jest miękki, ale sprężysty oznacza to, że będzie kremowy w środku. Naciśnijcie zwłaszcza miejsce przy szypułce — w dojrzałych owocach jest ono miękkie.
Wskaźnikiem dojrzałości awokado może też być wygląd skórki. Owoce, w zależności od odmiany, powinny być ciemnozielone lub ciemnofioletowe (odmiana Hass) i bez ciemnych plamek. Te ostatnie, jeśli są drobne i nakrapiane mogą oznaczać owoc jeszcze nadający się do spożycia. Jeśli na skórce są większe, ciemne plamy, odpuśćcie sobie zakup takiego awokado. Jego miąższ również będzie miał przebarwienia i nieprzyjemny smak.
Co zrobić z niedojrzałymi owocami?
Jeśli kupiliście zbyt mało dojrzałe owoce, lepiej wstrzymajcie się kilka dni z ich jedzeniem. Twarde awokado nie jest smaczne. A wystarczy tylko pozostawić je na 2-3 dni na parapecie, a stanie się wprost idealne do jedzenia.
Możecie też przetestować trik z bananem. Gdy umieścicie w papierowej torebce awokado i banan, awokado dojrzeje szybciej, bo w 1-2 dni. Gdy dojrzałego awokado nie chcesz zjeść od razu, włóż je lepiej do lodówki. Chłód zatrzyma proces dojrzewania tego owocu i zapobiegnie jego zepsuciu.
W naszym serwisie znajdziecie przepis na jajko zapiekane w awokado , a także na jajka faszerowane awokado .
Źródło zdjęcia: canva/Fudio
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepszy i najlżejszy pasztet z królika. Idealny smak i konsystencja
-
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę popularne marki lodów. Ich skład nie jest najlepszy
-
Banalny przepis na domowe krakersy. Sekretem jest dodatek sera
Źródło: pysznosci, dorotakaminska