Smakosze.pl
Katarzyna Bosacka, lody

TRICOLORS/East News, canva/evil_beau

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę popularne marki lodów. Ich skład nie jest najlepszy

21 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Zrobiło się ciepło, więc lody cieszą się coraz większym zainteresowaniem. W związku z tym Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę popularne marki lodów. Okazuje się, że ich skład nie jest najlepszy. Przeczytajcie, na co warto zwrócić uwagę, by wybrać dobrej jakości lody.

Lody można kupić przez cały rok, ale największym powodzeniem cieszą się w ciepłe dni. Są nie tylko smaczne, ale też doskonale schładzają i orzeźwiają. Do przygotowania tradycyjnych lodów wystarczy w sumie śmietanka lub mleko, żółtka i trochę cukru. Jednak skład kupnych lodów jest o wiele dłuższy. I nie jest to dobra oznaka. Na co uwagę zwróciła też na swoim Instagramie Katarzyna Bosacka.

Projekt bez tytułu (3)

Niezwykły przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu

CZYTAJ DALEJ

Katarzyna Bosacka analizuje skład popularnych lodów

Katarzyna Bosacka, autorka programów m.in. dotyczących jedzenia, zamieściła na swoim Instagramie wpis na temat lodów. Wzięła pod lupę lody waniliowe sześciu znanych marek: Grycan, Zielona Budka, Bracia Koral, Carte d'Or, Magnum i Häagen-Dazs.

To, co rzuciło jej się w oczy to fakt, że większość lodów na pierwszym miejscu w swoim składzie, a więc jako składnik podstawowy, ma „odtworzone odtłuszczone mleko". Jest to niesłodzone, zagęszczone mleko, do którego dodaje się odpowiednią ilość wody. Jak zauważa Bosacka, tylko w dwóch markach lodów, na pierwszym miejscu w składzie znalazła się śmietanka. Były to lody firmy Grycan oraz Häagen-Dazs.

W większości lodów oprócz cukru Bosacka doszukała się też syropu glukozowo-fruktozowego, sztucznych aromatów i dodatku wody.

Nie podoba jej się dodawanie do lodów stabilizatorów, czyli zazwyczaj mączki chleba świętojańskiego i gumy guar. Jak zaznacza dziennikarka „Nie są to substancje szkodliwe, ale wcale nie są obowiązkową pozycją w składzie. Ich zadaniem jest nadanie lodom kremowej konsystencji". Zauważa też, że „Da się znaleźć w sklepie lody waniliowe bez tych składników, chociaż nie ma ich dużo." - podsumowuje Bosacka.

Nie ma jak domowe

Swój wpis na Instagramie Katarzyna Bosacka kończy sugestią, że „w przypadku lodów może być tak, że im wyższa cena, tym wyższa jakość".

Bosacka sugeruje też, że najzdrowsze lody, to te zrobione własnoręcznie — Do zrobienia lodów w domu potrzebujemy tak naprawdę tylko śmietankę (i/lub mleko), żółtka jaj i jakąś substancję słodzącą (np. cukier, ale lepiej, by było to np. erytrytol albo miód). Chociaż przepisów na domowe lody jest cała masa — podkreśla Bosacka.

Na naszej stronie znajdziecie przepis na domowe lody, a także na lody bananowe o smaku orzechów.

lody

lody

Źródło zdjęcia: canva/zoka74

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Instagram katarzynabosacka

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak wykorzystać mięso z rosołu?

Produkty

Jak wykorzystać mięso z rosołu? Zdradzamy kilka pysznych inspiracji, palce lizać

Czytaj więcej >
Czy herbata zawiera kofeinę?

Produkty

Czy herbata zawiera kofeinę? Odpowiedź nie jest jednoznaczna

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto pić napar z siemienia lnianego? Ma mnóstwo korzyści

Czytaj więcej >
Dlaczego do kawy warto dodać sól?

Produkty

Dlaczego warto dodać sól do kawy? Efekt może zaskoczyć

Czytaj więcej >
Czy pieczarki można jeść na surowo?

Produkty

Czy pieczarki można jeść na surowo? Eksperci nie mają wątpliwości, odpowiedź jest zaskakująca

Czytaj więcej >
smażenie

Produkty

Jaki tłuszcz najlepiej nadaje się do smażenia? Odpowiedź może zaskoczyć

Czytaj więcej >