Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę popularne marki lodów. Ich skład nie jest najlepszy
Zrobiło się ciepło, więc lody cieszą się coraz większym zainteresowaniem. W związku z tym Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę popularne marki lodów. Okazuje się, że ich skład nie jest najlepszy. Przeczytajcie, na co warto zwrócić uwagę, by wybrać dobrej jakości lody.
Lody można kupić przez cały rok, ale największym powodzeniem cieszą się w ciepłe dni. Są nie tylko smaczne, ale też doskonale schładzają i orzeźwiają. Do przygotowania tradycyjnych lodów wystarczy w sumie śmietanka lub mleko, żółtka i trochę cukru. Jednak skład kupnych lodów jest o wiele dłuższy. I nie jest to dobra oznaka. Na co uwagę zwróciła też na swoim Instagramie Katarzyna Bosacka.
Katarzyna Bosacka analizuje skład popularnych lodów
Katarzyna Bosacka, autorka programów m.in. dotyczących jedzenia, zamieściła na swoim Instagramie wpis na temat lodów. Wzięła pod lupę lody waniliowe sześciu znanych marek: Grycan, Zielona Budka, Bracia Koral, Carte d'Or, Magnum i Häagen-Dazs.
To, co rzuciło jej się w oczy to fakt, że większość lodów na pierwszym miejscu w swoim składzie, a więc jako składnik podstawowy, ma „odtworzone odtłuszczone mleko". Jest to niesłodzone, zagęszczone mleko, do którego dodaje się odpowiednią ilość wody. Jak zauważa Bosacka, tylko w dwóch markach lodów, na pierwszym miejscu w składzie znalazła się śmietanka. Były to lody firmy Grycan oraz Häagen-Dazs.
W większości lodów oprócz cukru Bosacka doszukała się też syropu glukozowo-fruktozowego, sztucznych aromatów i dodatku wody.
Nie podoba jej się dodawanie do lodów stabilizatorów, czyli zazwyczaj mączki chleba świętojańskiego i gumy guar. Jak zaznacza dziennikarka „Nie są to substancje szkodliwe, ale wcale nie są obowiązkową pozycją w składzie. Ich zadaniem jest nadanie lodom kremowej konsystencji". Zauważa też, że „Da się znaleźć w sklepie lody waniliowe bez tych składników, chociaż nie ma ich dużo." - podsumowuje Bosacka.
Nie ma jak domowe
Swój wpis na Instagramie Katarzyna Bosacka kończy sugestią, że „w przypadku lodów może być tak, że im wyższa cena, tym wyższa jakość".
Bosacka sugeruje też, że najzdrowsze lody, to te zrobione własnoręcznie — Do zrobienia lodów w domu potrzebujemy tak naprawdę tylko śmietankę (i/lub mleko), żółtka jaj i jakąś substancję słodzącą (np. cukier, ale lepiej, by było to np. erytrytol albo miód). Chociaż przepisów na domowe lody jest cała masa — podkreśla Bosacka.
Na naszej stronie znajdziecie przepis na domowe lody, a także na lody bananowe o smaku orzechów.
Źródło zdjęcia: canva/zoka74
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepyszne ziemniaki pieczone w greckim stylu. Przepis krok po kroku
Orzeźwiająca surówka z ogórków według Strzelczyka. Od razu strąci z podium mizerię
źródło: Instagram katarzynabosacka