Wyborne jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami
Jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami to pomysł na wyśmienitą przystawkę i dodatek do zimnej płyty. Jajka faszerowane to proste i pyszne, które oczaruje Twoich gości i wyglądem i smakiem. Poznaj przepis na jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami.
Jajka faszerowane wszyscy znamy doskonale. Są niezastąpionym dodatkiem do zimnej płyty podczas świąt, spotkań w większym gronie i dużych uroczystości. Jajka możemy faszerować dowolnymi składnikami, a jednymi z najsmaczniejszych jest awokado i suszone pomidory.
Awokado i suszone pomidory to świetne połączenie. Jajka z tym oryginalnym farszem smakują genialnie. Do farszu dodaj czosnek, posiekane, świeże zioła, oliwę z oliwek, jogurt. Do nakładania farszu do jajek wykorzystaj rękaw cukierniczy, tak będzie najprościej, a farsz będzie miał estetyczny wygląd.
W tym artykule dowiesz się, jak zrobić idealne jajko na twardo. Poznasz również ciekawe pomysły na podanie ugotowanych jajek.
Przepis na jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami
Składniki na 10 porcji:
5 jajek M
dojrzałe awokado
4 suszone pomidory
2 ząbki czosnku
łyżeczka soku z cytryny
łyżka oliwy z oliwek
łyżka jogurtu naturalnego
posiekany szczypiorek lub natka pietruszki
sól, pieprz
Jak zrobić jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami?
Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, przekrój na pół i wyjmij żółtka. Żółtka rozgnieć widelcem, przełóż do miski. Czosnek przeciśnij przez praskę, awokado obierz ze skóry, wyjmij pestkę, pokrój i również rozgnieć.
Źródło zdjęcia: canva/UlianaSafronova Do żółtek dodaj oliwę, jogurt, sok z cytryny, czosnek, awokado, posiekaną zieleninę i drobno posiekane pomidory suszone. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Pastę wykładaj na ugotowane połówki białek, najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego, smacznego.