Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyborne jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 04.03.2022 01:00

Wyborne jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami

Jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami
canva/Photosiber

Jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami to pomysł na wyśmienitą przystawkę i dodatek do zimnej płyty. Jajka faszerowane to proste i pyszne, które oczaruje Twoich gości i wyglądem i smakiem. Poznaj przepis na jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami.

Jajka faszerowane wszyscy znamy doskonale. Są niezastąpionym dodatkiem do zimnej płyty podczas świąt, spotkań w większym gronie i dużych uroczystości. Jajka możemy faszerować dowolnymi składnikami, a jednymi z najsmaczniejszych jest awokado i suszone pomidory.

Awokado i suszone pomidory to świetne połączenie. Jajka z tym oryginalnym farszem smakują genialnie. Do farszu dodaj czosnek, posiekane, świeże zioła, oliwę z oliwek, jogurt. Do nakładania farszu do jajek wykorzystaj rękaw cukierniczy, tak będzie najprościej, a farsz będzie miał estetyczny wygląd.

W tym artykule dowiesz się, jak zrobić idealne jajko na twardo. Poznasz również ciekawe pomysły na podanie ugotowanych jajek.

Przepis na jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami

Składniki na 10 porcji:

  • 5 jajek M

  • dojrzałe awokado

  • 4 suszone pomidory

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżeczka soku z cytryny

  • łyżka oliwy z oliwek

  • łyżka jogurtu naturalnego

  • posiekany szczypiorek lub natka pietruszki

  • sól, pieprz

Jak zrobić jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami?

Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, przekrój na pół i wyjmij żółtka. Żółtka rozgnieć widelcem, przełóż do miski. Czosnek przeciśnij przez praskę, awokado obierz ze skóry, wyjmij pestkę, pokrój i również rozgnieć.

Suszone pomidory w oliwie

Źródło zdjęcia: canva/UlianaSafronova Do żółtek dodaj oliwę, jogurt, sok z cytryny, czosnek, awokado, posiekaną zieleninę i drobno posiekane pomidory suszone. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Pastę wykładaj na ugotowane połówki białek, najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego, smacznego.