Banalny przepis na domowe krakersy. Sekretem jest dodatek sera
Macie ochotę na małą przekąskę? Nie musicie po nią biec do sklepu. Przedstawiamy banalny przepis na domowe krakersy. Ich sekretem jest dodatek startego sera, który dodaje im smaku i kruchości. Własnoręcznie przygotowane ciasteczka są pyszne i rozpływają się w ustach. Będą doskonałe na filmowy wieczór w domowym zaciszu.
Przekąski potrafią wciągnąć, zwłaszcza jeśli są smaczne. Dlatego lepiej nie mieć ich w domu w nadmiarze. Jednak zjedzone od czasu do czasu i domowej roboty, nie powinny stanowić zagrożenia dla naszej sylwetki. Szczególnie jeśli nie są słodkie, lecz wytrawne. Tak, jak nasze serowe krakersy.
Prosty przepis na domowe krakersy
Składniki:
ok. 30 dag mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
7 dag zimnego masła
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki zimnej wody
10 dag żółtego sera w kawałku, np. cheddar, gruyere
Przygotowanie krakersów
Do miski wsyp mąkę. Dodaj kawałki zimnego masła, sól, cukier, sodę i zimną wodę. Wymieszaj gładkie ciasto.
Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj do ciasta, dokładnie wymieszaj. Ciasto przykryj folią spożywczą, wstaw na godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto podziel na 2-3 kawałki. Każdą cienko rozwałkuj, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto pokrój w nieduże prostokąty. Ponakłuwaj je widelcem. Możesz je też oprószyć solą, kminkiem, sezamem czy ziołami. Piecz ok. 7 minut w piekarniku o temp. 220 st. C.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na domowe paluszki serowe, a także na pieczone chipsy ziemniaczane.
Źródło zdjęcia: canva/Boyrcr420
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepszy i najlżejszy pasztet z królika. Idealny smak i konsystencja
Przepyszne ziemniaki pieczone w greckim stylu. Przepis krok po kroku
Orzeźwiająca surówka z ogórków według Strzelczyka. Od razu strąci z podium mizerię
źródło: mojewypieki