Smakosze.pl
domowe krakersy

canva/Mariha-kitchen

Banalny przepis na domowe krakersy. Sekretem jest dodatek sera

21 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Macie ochotę na małą przekąskę? Nie musicie po nią biec do sklepu. Przedstawiamy banalny przepis na domowe krakersy. Ich sekretem jest dodatek startego sera, który dodaje im smaku i kruchości. Własnoręcznie przygotowane ciasteczka są pyszne i rozpływają się w ustach. Będą doskonałe na filmowy wieczór w domowym zaciszu.

Przekąski potrafią wciągnąć, zwłaszcza jeśli są smaczne. Dlatego lepiej nie mieć ich w domu w nadmiarze. Jednak zjedzone od czasu do czasu i domowej roboty, nie powinny stanowić zagrożenia dla naszej sylwetki. Szczególnie jeśli nie są słodkie, lecz wytrawne. Tak, jak nasze serowe krakersy.

Katarzyna Bosacka, lody

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę popularne marki lodów. Ich skład nie jest najlepszy

CZYTAJ DALEJ

Prosty przepis na domowe krakersy

Składniki:

  • ok. 30 dag mąki pszennej (najlepiej chlebowej)

  • 7 dag zimnego masła

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 łyżeczki cukru

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1/2 szklanki zimnej wody

  • 10 dag żółtego sera w kawałku, np. cheddar, gruyere

Przygotowanie krakersów

Do miski wsyp mąkę. Dodaj kawałki zimnego masła, sól, cukier, sodę i zimną wodę. Wymieszaj gładkie ciasto.

Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj do ciasta, dokładnie wymieszaj. Ciasto przykryj folią spożywczą, wstaw na godzinę do lodówki.

Po tym czasie ciasto podziel na 2-3 kawałki. Każdą cienko rozwałkuj, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasto pokrój w nieduże prostokąty. Ponakłuwaj je widelcem. Możesz je też oprószyć solą, kminkiem, sezamem czy ziołami. Piecz ok. 7 minut w piekarniku o temp. 220 st. C.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na domowe paluszki serowe, a także na pieczone chipsy ziemniaczane.

krakersy

krakersy

Źródło zdjęcia: canva/Boyrcr420

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mojewypieki

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz

Czytaj więcej >

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >
Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Przepisy

Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Zrobisz je w mgnieniu oka

Czytaj więcej >
Jesienna wersja bigosu

Przepisy

Pyszny bigos bez grama kapusty? Sięgnij po uwielbiany przysmak. Teraz jest najlepszy czas

Czytaj więcej >
Kaczka z jabłkami według Moniki Richardson

Przepisy

Wystarczą 3 składniki. Monika Richardson zdradziła swój przepis na kaczkę z jabłkami

Czytaj więcej >