Smakosze.pl

canva/Mariha-kitchen

Banalny przepis na domowe krakersy. Sekretem jest dodatek sera

21 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Macie ochotę na małą przekąskę? Nie musicie po nią biec do sklepu. Przedstawiamy banalny przepis na domowe krakersy. Ich sekretem jest dodatek startego sera, który dodaje im smaku i kruchości. Własnoręcznie przygotowane ciasteczka są pyszne i rozpływają się w ustach. Będą doskonałe na filmowy wieczór w domowym zaciszu.

Przekąski potrafią wciągnąć, zwłaszcza jeśli są smaczne. Dlatego lepiej nie mieć ich w domu w nadmiarze. Jednak zjedzone od czasu do czasu i domowej roboty, nie powinny stanowić zagrożenia dla naszej sylwetki. Szczególnie jeśli nie są słodkie, lecz wytrawne. Tak, jak nasze serowe krakersy.

Prosty przepis na domowe krakersy

Składniki:

  • ok. 30 dag mąki pszennej (najlepiej chlebowej)

  • 7 dag zimnego masła

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 łyżeczki cukru

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1/2 szklanki zimnej wody

  • 10 dag żółtego sera w kawałku, np. cheddar, gruyere

Przygotowanie krakersów

Do miski wsyp mąkę. Dodaj kawałki zimnego masła, sól, cukier, sodę i zimną wodę. Wymieszaj gładkie ciasto.

Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj do ciasta, dokładnie wymieszaj. Ciasto przykryj folią spożywczą, wstaw na godzinę do lodówki.

Po tym czasie ciasto podziel na 2-3 kawałki. Każdą cienko rozwałkuj, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasto pokrój w nieduże prostokąty. Ponakłuwaj je widelcem. Możesz je też oprószyć solą, kminkiem, sezamem czy ziołami. Piecz ok. 7 minut w piekarniku o temp. 220 st. C.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na domowe paluszki serowe , a także na pieczone chipsy ziemniaczane .

krakersy
krakersy

Źródło zdjęcia: canva/Boyrcr420

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mojewypieki

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]