Macie ochotę na małą przekąskę? Nie musicie po nią biec do sklepu. Przedstawiamy banalny przepis na domowe krakersy. Ich sekretem jest dodatek startego sera, który dodaje im smaku i kruchości. Własnoręcznie przygotowane ciasteczka są pyszne i rozpływają się w ustach. Będą doskonałe na filmowy wieczór w domowym zaciszu.
Przekąski potrafią wciągnąć, zwłaszcza jeśli są smaczne. Dlatego lepiej nie mieć ich w domu w nadmiarze. Jednak zjedzone od czasu do czasu i domowej roboty, nie powinny stanowić zagrożenia dla naszej sylwetki. Szczególnie jeśli nie są słodkie, lecz wytrawne. Tak, jak nasze serowe krakersy.
Prosty przepis na domowe krakersy
Składniki:
ok. 30 dag mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
7 dag zimnego masła
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki zimnej wody
10 dag żółtego sera w kawałku, np. cheddar, gruyere
Przygotowanie krakersów
Do miski wsyp mąkę. Dodaj kawałki zimnego masła, sól, cukier, sodę i zimną wodę. Wymieszaj gładkie ciasto.
Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj do ciasta, dokładnie wymieszaj. Ciasto przykryj folią spożywczą, wstaw na godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto podziel na 2-3 kawałki. Każdą cienko rozwałkuj, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto pokrój w nieduże prostokąty. Ponakłuwaj je widelcem. Możesz je też oprószyć solą, kminkiem, sezamem czy ziołami. Piecz ok. 7 minut w piekarniku o temp. 220 st. C.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na domowe paluszki serowe , a także na pieczone chipsy ziemniaczane .

Źródło zdjęcia: canva/Boyrcr420
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepszy i najlżejszy pasztet z królika. Idealny smak i konsystencja
Przepyszne ziemniaki pieczone w greckim stylu. Przepis krok po kroku
Orzeźwiająca surówka z ogórków według Strzelczyka. Od razu strąci z podium mizerię
źródło: mojewypieki