Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Banalny przepis na domowe krakersy. Sekretem jest dodatek sera
Renata Materlińska
Renata Materlińska 21.05.2022 18:15

Banalny przepis na domowe krakersy. Sekretem jest dodatek sera

domowe krakersy
canva/Mariha-kitchen

Macie ochotę na małą przekąskę? Nie musicie po nią biec do sklepu. Przedstawiamy banalny przepis na domowe krakersy. Ich sekretem jest dodatek startego sera, który dodaje im smaku i kruchości. Własnoręcznie przygotowane ciasteczka są pyszne i rozpływają się w ustach. Będą doskonałe na filmowy wieczór w domowym zaciszu.

Przekąski potrafią wciągnąć, zwłaszcza jeśli są smaczne. Dlatego lepiej nie mieć ich w domu w nadmiarze. Jednak zjedzone od czasu do czasu i domowej roboty, nie powinny stanowić zagrożenia dla naszej sylwetki. Szczególnie jeśli nie są słodkie, lecz wytrawne. Tak, jak nasze serowe krakersy.

Prosty przepis na domowe krakersy

Składniki:

  • ok. 30 dag mąki pszennej (najlepiej chlebowej)

  • 7 dag zimnego masła

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 łyżeczki cukru

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1/2 szklanki zimnej wody

  • 10 dag żółtego sera w kawałku, np. cheddar, gruyere

Przygotowanie krakersów

Do miski wsyp mąkę. Dodaj kawałki zimnego masła, sól, cukier, sodę i zimną wodę. Wymieszaj gładkie ciasto.

Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj do ciasta, dokładnie wymieszaj. Ciasto przykryj folią spożywczą, wstaw na godzinę do lodówki.

Po tym czasie ciasto podziel na 2-3 kawałki. Każdą cienko rozwałkuj, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasto pokrój w nieduże prostokąty. Ponakłuwaj je widelcem. Możesz je też oprószyć solą, kminkiem, sezamem czy ziołami. Piecz ok. 7 minut w piekarniku o temp. 220 st. C.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na domowe paluszki serowe, a także na pieczone chipsy ziemniaczane.

krakersy
krakersy

Źródło zdjęcia: canva/Boyrcr420

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mojewypieki

Tagi: Masło Ser Cukier