Prosty przepis na pomysłowe śniadanie - jajko zapiekane w awokado
Świeżo po obudzeniu się wizja gotowania skomplikowanego śniadania potrafi nieźle zdenerwować, dlatego dzisiaj prezentujemy pyszne zapiekane jajko w awokado. Przepis na nie jest banalny i szybki, a efekt zachwyca każdego. Idealny sposób, żeby zacząć dzień w zdrowy i smaczny sposób.
Jajko zapiekane w awokado charakteryzuje się prawdziwą eksplozją barw oraz smaków. Zarówno jajka, jak i awokado pełne są wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na pracę ludzkiego organizmu.
Aby cieszyć się najlepszym wynikiem, nie przesadź z długością pieczenia. Śniadanie to najlepiej smakuje, gdy białko jest ścięte, a żółtko pozostaje płynne. Wtedy nie pozostaje nic innego, jak zabrać się za jedzenie.
Przepis na jajko zapiekane w awokado
Składniki:
2 awokado
4 jajka
masło
pieprz
sól
pęczek szczypiorku
Awokado przetnij na pół i wyciągnij z nich pestkę. Najłatwiej zrobić to poprzez uderzenie pestki nożem i wykręcenie jej. Wydrąż delikatnie każdą połówkę na tyle, aby mogły zmieścić się w nich całe jajka.
Awokado ułóż w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu. Oprósz je w środku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do każdej połówki wbij po jednym jajku i w międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Na wierzchu jajka połóż po kawałku masła. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz całość przez około 11 minut, aż białko całkowicie się zetnie, lecz żółtko pozostanie płynne. Podawaj ze świeżo siekanym szczypiorkiem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego żółtko sinieje po ugotowaniu. Ten tekst wyjawia metody przygotowywania jajek, żeby były bezpieczne.
Źródło zdjęcia: canva/Whitestorm, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, żeby kotlety mielone były puszyste? Mamy niezawodną sztuczkę
Przepis na szybkie racuchy jogurtowe. Idealnie puszyste za każdym razem
Zapiekanka ziemniaczana z szynką i serem. Pomysł na niedrogi i pyszny obiad
Źródło: doradcasmaku