Jak sprawdzić, czy ziemniaki nadają się na kluski? Podano rewolucyjny trick
Czy wiesz, że ziemniaki mają różne typy, zależnie od zawartej w nich skrobi? Ilość tego składnika możesz łatwo zweryfikować dzięki prostemu testowi. Wystarczy przekroić surowego kartofla, a następnie ponownie złączyć ze sobą jego połówki. Ten trik jest niezawodny.
Ziemniaki są bardzo popularnym produktem, z którego przygotować możemy rozmaite potrawy. W zależności od wybranego dania warto postawić na odpowiednią odmianę kartofli. Z poniższego tekstu dowiesz się, który ziemniak pasuje do którego przepisu, i jak je od siebie odróżnić.
Jakie rozróżniamy typy ziemniaków?
Ziemniaki dzielimy na typy ze względu na zawartość skrobi . Inny typ nada się na sałatkę, a inny do przygotowania pyz czy kopytek. Na szczęście klasyfikacja jest dość intuicyjna i łatwa do zapamiętania .
Ziemniaki typu A zawierają najmniej skrobi . Mówi się o nich także, że są mało mączyste. Takie kartofle są dobre do sałatek , a także sprawdzą się do smażenia .
Ziemniaki typu B są odmianą pośrednią. Taka odmiana jest dosyć uniwersalna i bezpiecznie można jej używać w większości przepisów. Dobrze sprawdzą się w gotowaniu , przez co znajdą zastosowanie do zup lub ziemniaków do obiadu .
Ziemniaki typu C mają największą zawartość skrobi ze wszystkich wymienionych. Do klusek gotowanych z ich udziałem potrzeba dodać znacznie mniejszą ilość mąki, niż przy ziemniakach pozostałych typów. Popularne odmiany ziemniaków mączystych to Ibis, Bryza czy Gracja .
Jak odróżnić ziemniaki mączyste od tych z małą ilością skrobi?
Będą na zakupach łatwo kupić odpowiednie ziemniaki. Producenci coraz częściej na opakowaniach z kartoflami umieszczają informację dotyczącą ich przeznaczenia . W mniejszych warzywniakach wystarczy zapytać sprzedawcy lub zwrócić uwagę na gatunek warzywa .
Sytuacja komplikuje się, kiedy mamy do dyspozycji ziemniaki, których pochodzenia nie jesteśmy pewni lub w ogóle go nie znamy . Mogą to być warzywa pozostałe z poprzednich zakupów lub np. nabyte przez innego domownika. Jak sobie poradzić w takie sytuacji ?
Aby zweryfikować stopień mączystości ziemniaka, wystarczy go przekroić na pół na surowo . Po ponownym przyłożeniu do siebie obu połówek należy ocenić stopień ich ponownego zlepiania się ze sobą . Ziemniak, który zupełnie nie łączy się sam ze sobą ma skrobi bardzo niewiele . Wysoko mączyste odmiany praktycznie sklejają ponownie oba kawałki warzywa . Z odpowiednio dobranych ziemniaków przygotujesz obłędne kopytka . Mączyste kartofle sprawdzą się również w tym przepisie na pyzy .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Soczysta karkówka w aksamitnym sosie. Obłędny smak zawdzięcza 1 dodatkowi
-
Dorzuć do wywaru kilka sztuk. Rosół staropolski oczaruje wszystkich pełnią smaku
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama