Smakosze.pl Porady Jak sprawdzić, czy ziemniaki nadają się na kluski? Podano rewolucyjny trick
Canva / boiling

Jak sprawdzić, czy ziemniaki nadają się na kluski? Podano rewolucyjny trick

6 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Czy wiesz, że ziemniaki mają różne typy, zależnie od zawartej w nich skrobi? Ilość tego składnika możesz łatwo zweryfikować dzięki prostemu testowi. Wystarczy przekroić surowego kartofla, a następnie ponownie złączyć ze sobą jego połówki. Ten trik jest niezawodny.

Ziemniaki są bardzo popularnym produktem, z którego przygotować możemy rozmaite potrawy. W zależności od wybranego dania warto postawić na odpowiednią odmianę kartofli. Z poniższego tekstu dowiesz się, który ziemniak pasuje do którego przepisu, i jak je od siebie odróżnić.

Jakie rozróżniamy typy ziemniaków?

Ziemniaki dzielimy na typy ze względu na zawartość skrobi . Inny typ nada się na sałatkę, a inny do przygotowania pyz czy kopytek. Na szczęście klasyfikacja jest dość intuicyjna i łatwa do zapamiętania .

Ziemniaki typu A zawierają najmniej skrobi . Mówi się o nich także, że są mało mączyste. Takie kartofle są dobre do sałatek , a także sprawdzą się do smażenia .

Ziemniaki typu B są odmianą pośrednią. Taka odmiana jest dosyć uniwersalna i bezpiecznie można jej używać w większości przepisów. Dobrze sprawdzą się w gotowaniu , przez co znajdą zastosowanie do zup lub ziemniaków do obiadu .

Ziemniaki typu C mają największą zawartość skrobi ze wszystkich wymienionych. Do klusek gotowanych z ich udziałem potrzeba dodać znacznie mniejszą ilość mąki, niż przy ziemniakach pozostałych typów. Popularne odmiany ziemniaków mączystych to Ibis, Bryza czy Gracja .

Jak odróżnić ziemniaki mączyste od tych z małą ilością skrobi?

Będą na zakupach łatwo kupić odpowiednie ziemniaki. Producenci coraz częściej na opakowaniach z kartoflami umieszczają informację dotyczącą ich przeznaczenia . W mniejszych warzywniakach wystarczy zapytać sprzedawcy lub zwrócić uwagę na gatunek warzywa .

Sytuacja komplikuje się, kiedy mamy do dyspozycji ziemniaki, których pochodzenia nie jesteśmy pewni lub w ogóle go nie znamy . Mogą to być warzywa pozostałe z poprzednich zakupów lub np. nabyte przez innego domownika. Jak sobie poradzić w takie sytuacji ?

Aby zweryfikować stopień mączystości ziemniaka, wystarczy go przekroić na pół na surowo . Po ponownym przyłożeniu do siebie obu połówek należy ocenić stopień ich ponownego zlepiania się ze sobą . Ziemniak, który zupełnie nie łączy się sam ze sobą ma skrobi bardzo niewiele . Wysoko mączyste odmiany praktycznie sklejają ponownie oba kawałki warzywa . Z odpowiednio dobranych ziemniaków przygotujesz obłędne kopytka . Mączyste kartofle sprawdzą się również w tym przepisie na pyzy .

Canva / philsajonesen
Canva / philsajonesen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy