Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyzy z mięsem według przepisu Roberta Makłowicza. Fantastyczny obiadowy klasyk

Pyzy z mięsem według przepisu Roberta Makłowicza. Fantastyczny obiadowy klasyk

Pyzy z mięsem według przepisu Roberta Makłowicza
canva/kabVisio; TRICOLORS/East News

Marzą wam się pyzy wypełnione delikatnym i soczystym mięsnym farszem? Z przepisem Roberta Makłowicza znakomity rarytas przygotujecie w kilka chwil. Kucharz korzysta z wysokiej jakości mięsa wieprzowego, które sieka i dusi, podlewając płynem na patelni. Dzięki temu staje się tak miękkie, że aż rozpływa się w ustach. Spróbujecie?

Prosty specjał, jakim są pyzy z mięsem, spodoba się całej rodzinie. Niezwodna receptura Roberta Makłowicza nie wymaga trudnych do kupienia składników, a zrobienie przysmaku jest niezwykle proste. Danie bije na głowę inne kluski. Musicie spróbować.

Przepis na wyborne pyzy z mięsem Roberta Makłowicza

Składniki na pyzy:

  • 1 kg mączystych ziemniaków

  • 2 jaja

  • 130 g mąki pszennej

  • 15 g mąki ziemniaczanej

Składniki na mięsny farsz:

  • 300 g łopatki wieprzowej

  • 1 większa cebula

  • 1 jajo

  • 110 g bułki tartej

  • woda lub delikatny bulion do podlewania

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić pyzy z mięsem? Robert Makłowicz zna świetny przepis

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju. Mięso oczyszczamy i siekamy. Wrzucamy do smażącej się cebuli i dusimy, podlewając wodą lub bulionem. Doprawiamy solą oraz pieprzem i zdejmujemy z ognia. Gdy farsz będzie stygł, przygotowujemy ciasto na pyzy.

Ziemniaki obieramy i ścieramy je na tarce o niewielkich oczkach, po czym odciskamy je staranie z soku. Dodajemy 2 jajka oraz obie mąki i wyrabiamy. Ostudzony farsz mielimy w maszynce do mięsa, a następnie łączymy go z jajkiem i bułką tartą. Mieszamy dłońmi.

Z ziemniaczanej masy formujemy niezbyt duże, spłaszczone placuszki, które wypełniamy nadzienie i dokładnie sklejamy, tworząc kształt kuli. Wyrób gotujemy w osolonym wrzątku partiami po około 10 minut. Wyjmujemy, gdy wypłynie na powierzchnię. Pyzy podajemy z wybraną okrasą. Doskonała będzie karmelizowana cebula.

Inne przepisy z wykorzystaniem ziemniaków znajdziecie na naszej stronie. Szczególnie polecamy prosty i efektowny przysmak w wersji po szwedzku. Spróbujcie także słodkich knedli ze śliwką — spodobają się nie tylko dzieciom.

Pyzy z mięsem są znakomite
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieta.interia