Sekretny patent Gessler na idealne kopytka zachwyci każdego. Prościej się nie da
![Kopytka według Magdy Gessler - prosty przepis](https://images.iberion.media/images/1920/7_QRFK_6_Ky_Vsz_X_Sqf_HFVO_0_N_Kopytka_wedlug_Magdy_Gessler_prosty_przepis_523fc47937.jpg)
Kopytka są świetnym dodatkiem do obiadu. Magda Gessler podzieliła się swoim przepisem na ziemniaczany rarytas i zdradziła, co robi, że zawsze wychodzą miękkie. Sekretem jej dania jest odpowiedni dobór ilości mąki. Spróbujecie koniecznie — kopytka będą tak pyszne, że aż rozpłyną się w ustach.
W przygotowaniu delikatnych kopytek kluczowe są odpowiednie proporcje składników. Zbyt duży dodatek mąki sprawi, że będą zbite i twarde. Zbyt mały — że się rozpadną. Magda Gessler doskonale o tym wie. Zdradziła ostatnio, jak podchodzi do przyrządzania uwielbianego przez Polaków ziemniaczanego dodatku. Prostota receptury może zaskoczyć.
Przepis na delikatne kopytka według Magdy Gessler
Składniki:
750 g mączystych ziemniaków
pół szklanki mąki pszennej
1 średnie jajo
pół łyżki mąki ziemniaczanej
Jak zrobić delikatne kopytka? Magda Gessler ma niezawodny patent
Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzone i ostudzone ziemniaki rozdrabniamy przy pomocy praski, a następnie łączymy je z jajem, połową porcji mąki pszennej i mąką ziemniaczaną.
Masę wyrabiamy sprawnie i tylko do czasu, aż zacznie odchodzić od rąk. Czysty blat lub stolnice oprószamy mąką i układamy ciasto podzielone na kilka części. Każdą z nich rozwałkowujemy, starając się uzyskać rulon.
Kroimy go, uzyskując kluski o szerokości 1-2 cm. Gotujemy je partiami, w osolonym wrzątku przez 3 minuty od wypłynięcia. Każdą porcję mieszamy po wrzuceniu — nie chcemy, by wyrób przywarł do dna.
Pamiętajmy, by nie wrzucać zbyt dużo klusek na raz — kopytka powinny móc swobodnie pływać w płynie. Ugotowany rarytas odcedzamy i podajemy. Doskonale smakuje m.in. z mięsnym gulaszem lub sosem grzybowym.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na dania z dodatkiem ziemniaków. Koniecznie sprawdźcie niezawodny przepis na placki, które nie wymagają ścierania warzyw. Być może spodoba wam się również prosta receptura na smaczne kopytka z bobem.
![Kopytka według przepisu Magdy Gessler są znakomite](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/2BpuKsBrSe9QJgrgeyRQkV/8cc552bbacff928a7f59244b6bc56f02/Kopytka_wed__ug_przepisu_Magdy_Gessler_s___znakomite.jpg)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sałatka grecka według receptury Ani Starmach. Zachwytom nie będzie końca
Pyszna surówka z kapusty pekińskiej idealna do kotleta. Prosta i szybka w wykonaniu
Źródło: newsy.gotujmy
![mgada gessler i rosół](https://images.iberion.media/images/origin/gessler1_d9b483f19f.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![wlewanie coli do mąki](https://images.iberion.media/images/origin/cola1_8de7e7ec57.jpg)
![zalewanie chleba mlekiem](https://images.iberion.media/images/origin/tani_obiad_460f08a3f3.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![placek ze śliwkami](https://images.iberion.media/images/origin/placek1_84369e0484.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![PLL LOT](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Shutterstock_Maxagar_PLL_LOT_85c5de4695.jpg)
![Sklep meblowy](https://images.iberion.media/images/origin/Sklep_meblowy_6cc8d715ca.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![sklep Żabka](https://images.iberion.media/images/origin/zabka_f549e0ee3a.jpg)
![Justyna Steczkowska](https://images.iberion.media/images/origin/Justyna_Steczkowska_fot_KA_Pi_F_7a48f26b86.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_caf54091f7.jpg)