Smakosze.pl Porady Jak suszyć jabłka w piekarniku? Sposób nie ma sobie równych
canva/peterzsuzsa

Jak suszyć jabłka w piekarniku? Sposób nie ma sobie równych

5 listopada 2022

Czy wiecie, jak suszyć jabłka w piekarniku? Do przyrządzenia smakowitych chipsów wcale nie będzie potrzebne specjalne urządzenie. Wystarczy oczyścić owoce i włożyć je do piekarnika z włączonym termoobiegiem. Banalna metoda daje znakomite efekty — koniecznie spróbujcie.

Jabłka suszone są świetną przekąską, która z powodzeniem zastąpi pełne tłuszczu i dodatków do żywności chipsy ziemniaczane. Przyjemnie słodki rarytas można zrobić w domowym piekarniku. Warto od razu przygotować większą ilość, bo proces ten wymaga nieco cierpliwości.

Wiemy, jak suszyć jabłka w piekarniku

Najważniejszym krokiem w przygotowaniu rarytasu jest zakup odpowiednich — czyli przede wszystkim świeżych — owoców. Nie mogą one być obite, a ich skórka powinna być jędrna. Takie sztuki obieramy, po czym usuwamy z nich gniazda nasienne.

Oczyszczone jabłka trzeba jeszcze pokroić na cieniutkie plasterki i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Można do tego celu wykorzystać specjalną obieraczkę do chipsów, lecz zwykły ostry nóż też się sprawdzi.

Suszenie prowadzimy przez minimum trzy godziny w temperaturze 50-70 stopni Celsjusza przy włączonym termoobiegu. Jeśli chcemy, by owoce były bardziej chrupiące, możemy wydłużyć czas ich przygotowywania. Warto też zadbać o dodatki smakowe i posypać jabłka mielonym cynamonem, sproszkowanym kardamonem lub mielonym czerwonym pieprzem.

Jak jeszcze można przygotować suszone jabłka?

Idealny do kompotu z suszonych owoców przysmak zrobicie też, układając owoc na folii aluminiowej i umieszczając go w bezpośrednim sąsiedztwie grzejnika. W ciepłym okresie można też suszyć owoce podobnie jak pomidory — na słońcu i zabezpieczone gazą. Metody te będą jednak bardziej czasochłonne.

Na naszej stornie znajdziecie kilka innych pomysłów na wykorzystanie jabłek w kuchni. Szczególnie polecamy przyrządzenie z nich szarlotki . Możecie te wzbogacić nimi danie z wątróbki drobiowej .

Wiemy, jak suszyć jabłka w piekarniku
canva/dulezidar

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy