Jak suszyć pomidory? Piekarnik nie jest jedyną możliwością
Czy wiecie, że smaczne suszone pomidory możecie zrobić w domu? Wystarczy zaopatrzyć się w świeże warzywa i wybrać jedną z dwóch metod. Jedna z nich nie wymaga nawet piekarnika — pomidory suszymy, wystawiając je na działanie promieni słonecznych. Spróbujecie?
Suszone pomidory są doskonałym dodatkiem do sałatek, dać obiadowych i past kanapkowych. Przygotowany w domu rarytas będzie pozbawiony oleju i innych dodatków, a swój smak zawdzięczał będzie jedynie warunkom, w jakim uprawiane było warzywo. Skusicie się? Będzie naprawdę pysznie.
Jak zrobić suszone pomidory? Znamy dwa proste sposoby
Do suszenia najlepsze są pomidory podłużne. Są one mięsiste i nie mają zbyt dużo soku. Gdy już zaopatrzymy się w warzywo od sprawdzonego rolnika, nie pozostaje nam nic innego jak starannie je umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w ćwiartki. Dalsze postępowanie uzależnione jest już od metody suszenia, na którą się zdecydujemy.
Pomidory suszone na słońcu są znakomite
Metoda jest pracochłonna lecz skuteczna. Warzywa poddaje się działaniu słońca nawet przez 5 dni. Pocięte na kawałki pomidory umieszczamy na wyłożonej folią aluminiową blasze i zabezpieczamy gazą. Dzięki temu, gdy wyniesiemy je na zewnątrz, nie dostaną się do nich owady. Tak przygotowane, układamy w nasłonecznionym miejscu i czekamy, kontrolując warunki pogodowe.
Suszone pomidory z piekarnika też będą smaczne
Przygotowanie wyrobu tą metodą można przeprowadzić dwojako. Pierwszą opcją jest tacy, rozgrzanie urządzenia do temperatury 140-150 stopni i włożenie pomidorów na 3-4 godziny. Po tym czasie warzywa zostawia się na całą noc. Następnego dnia, jeśli pomidory jeszcze tego potrzebują, procedurę powtarza się.
Druga taktyka to suszenie warzyw w temperaturze 60-70 stopni z termoobiegiem lub 70-80 bez ustawiania tej opcji. Proces prowadzi się przez mniej więcej 10 godzin, a na koniec studzi się suszone pomidory na kratce.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy wykorzystujące suszone pomidory. Szczególnie polecamy ten patent na pastę jajeczną z ich dodatkiem. Być może spodoba wam się również prosta receptura na tani obiad w postaci makaronu z suszonymi pomidorami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak kroić cebulę, żeby nie szczypała w oczy? Najlepsi kucharze mają niezawodny patent
Zapomnij o dodawaniu bułki tartej do mielonych. Teraz wszyscy sięgają po inny składnik
Źródło: doradcasmaku, polki