Obłędna szarlotka z kruchym ciastem na smalcu. Babciny przepis nie ma sobie równych
![Szarlotka na kruchym cieście ze smalcem](https://images.iberion.media/images/1920/2_Q7_OE_2i_KG_Sfv_Gld8i8q_Hd6_Obledna_szarlotka_na_kruchym_ciescie_ze_smalcem_0eb5f741a9.jpg)
Jesienią na targu bez problemu znajdziemy różne odmiany jabłek. Wśród nich będą też te, z których możemy upiec wyśmienitą szarlotkę. Polecamy wam sprawdzoną, babciną recepturę na ten deser. Sekretem delikatności tego wypieku jest smalec, którego dodajemy do ciasta. Dzięki niemu kruchy spód wychodzi o niebo lepszy niż w klasycznej wersji z masłem i jajami. Przekonajcie się sami.
Szarlotki często goszczą na naszych stołach. To tradycyjne ciasto ma wielu zwolenników. Równie dużo jest sposobów jego przyrządzania. Możemy użyć budyniu, dodać konfitury, a nawet przygotować je bez pieczenia. Tym razem zdradzamy wam sekret delikatnych i rozpływających się w ustach babcinych szarlotek. Spróbujcie koniecznie — ten smak was zachwyci.
Przepis na szarlotkę na kruchym spodzie ze smalcem
Składniki na ciasto:
90 g smalcu
kostka masła
3 szklanki mąki pszennej
6 łyżek cukru pudru
4 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Składniki na masę jabłkową:
2 kg kwaśnych jabłek
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól, pokrojone w kosteczkę zimne masło oraz smalec. Delikatnie wyrabiamy palcami, aż powstaną drobne okruszki ciasta. Dodajemy wodę i jeszcze przez chwilę zagniatamy ręką, formując coraz większą kulę. Rozpłaszczamy ją na placek i wkładamy do lodówki na godzinę.
W tym czasie przygotowujemy jabłka. Owoce obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, usuwając przy okazji gniazda nasienne. Wkładamy je do garnka, skrapiamy sokiem z cytryny i zagotowujemy na małym ogniu. Prażymy przez około 15 minut, aż nieco odparują.
Pod koniec gotowania wsypujemy cukier, cukier wanilinowy i cynamon. Mieszamy i studzimy. Do letniej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną — wchłonie ewentualny nadmiar wilgoci i sprawi, że ciasto nie nasiąknie od jabłek.
Blachę smarujemy odrobiną masła lub wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy je na dwie części. Jedną z nich rozkładamy na blasze, palcami formując równomierną warstwę.
Wygładzamy jej powierzchnię przy pomocy szklanki. Na cieście układamy jabłka i posypujemy je kawałkami drugiej części ciasta. Możemy też ją rozwałkować i ułożyć na owocach. Szarlotkę pieczemy przez 1 godzinę. Podajemy posypaną cukrem pudrem.
![Prażone jabłka](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/1g59o23wVT9EZHpMNUcFFF/b9cee1a2c13d13fc739910facadcb8ae/Pra_one_jab_ka.jpg)
Źródło zdjęcia: canva/daffodilred
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: doradcasmaku, kwestiasmaku
![ciasto z banana](https://images.iberion.media/images/origin/Ciasto_2_205e49aac8.jpg)
![ciasto na naleśniki rozlane na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_na_nalesniki_3541bc4f19.jpg)
![Placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/Placki_ziemniaczane_99daec749c.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_2c3a117493.jpg)
![Smażone pączki](https://images.iberion.media/images/origin/Paczki_7b0ca14489.jpg)
![ser żółty](https://images.iberion.media/images/origin/ser1_9afbc6fa16.jpeg)
![mielone mięso zawinięte w ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/Kulki_z_mi_Ae_sa_i_ziemniak_A_w_fc5c6b8adc.jpg)
![tarka](https://images.iberion.media/images/origin/tarka_7b684a7957.jpg)
![Mięso mielone w misce](https://images.iberion.media/images/origin/Miesko_mielone_90fd71b3c4.jpg)
![widelec na cieście](https://images.iberion.media/images/origin/widelec_na_ciescie_9045d21ec7.jpg)
![Składniki dodawane do ciasta](https://images.iberion.media/images/origin/Ciasto_z_dodatkami_a35e9e1545.jpg)
![marynowanie schabu](https://images.iberion.media/images/origin/schab_z_piekarnika_0b4d67386a.jpg)
![ciasto z biszkoptami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_biszkoptami_dabb7b4691.jpg)
![mięso mielone ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/mieso_mielone_ciasto_c2b41a14d3.jpg)
![kopytka](https://images.iberion.media/images/origin/kopytka_f5e5cb341e.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_23bfc11422.jpg)
![oponki serowe](https://images.iberion.media/images/origin/oponki_serowe_9aed0da928.jpg)
![Banany na patelni w czekoladzie](https://images.iberion.media/images/origin/Banany_w_czekoladzie_c6e3cb2f07.jpg)
![przekąska](https://images.iberion.media/images/origin/przekaska_f2258e10e9.jpg)
![ciasto z ananasem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_132b4a639f.jpg)
![kasza gryczana i jajka](https://images.iberion.media/images/origin/Kasza_gryczana_i_jajka_d6aa98173a.jpg)
![chałka](https://images.iberion.media/images/origin/chalka_f01e716eb0.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_66_41ca5c2f5b.jpg)
![mleko w garnku](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_w_garnku_4a80da1a89.jpg)
![seniorzy w sanatorium](https://images.iberion.media/images/origin/seniorzy_w_sanatorium_4071b1add8.jpg)
![Maciej Kurzajewski i mieszkanie](https://images.iberion.media/images/origin/Maciej_Kurzajewski_i_mieszkanie_eb7946c01e.png)
![Piotr Kaszewiak, Iga Parada-Kaszewiak](https://images.iberion.media/images/origin/kaszewiak_f6e489d04c.png)
![Bratki](https://images.iberion.media/images/origin/Bratki_4_23924e8bce.jpg)
![dominikana](https://images.iberion.media/images/origin/dominikana_4b4a5e0156.jpg)
![zabawki](https://images.iberion.media/images/origin/aa924e87ae81503e81c34fbce5767fda_5bdd852e3c.jpg)
![Gotowanie zupy](https://images.iberion.media/images/origin/Gotowanie_zupy_7e4b449e97.jpg)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/dziecko_0727178c3f.jpg)
![agnieszka dziemianowicz-bąk](https://images.iberion.media/images/origin/53182190364_8b6c33af79_k_022bd66e17.jpg)
![Pismo z ZUS](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Szablony_Lelum_93_1209f70373.png)
![Ewa Bem z rodziną](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_59_f7f5526570.jpg)
![napar zimowy](https://images.iberion.media/images/origin/napar_zimowy_e1e173c8d4.jpg)