Obłędna szarlotka z kruchym ciastem na smalcu. Babciny przepis nie ma sobie równych
![Szarlotka na kruchym cieście ze smalcem](https://images.iberion.media/images/1920/2_Q7_OE_2i_KG_Sfv_Gld8i8q_Hd6_Obledna_szarlotka_na_kruchym_ciescie_ze_smalcem_0eb5f741a9.jpg)
Jesienią na targu bez problemu znajdziemy różne odmiany jabłek. Wśród nich będą też te, z których możemy upiec wyśmienitą szarlotkę. Polecamy wam sprawdzoną, babciną recepturę na ten deser. Sekretem delikatności tego wypieku jest smalec, którego dodajemy do ciasta. Dzięki niemu kruchy spód wychodzi o niebo lepszy niż w klasycznej wersji z masłem i jajami. Przekonajcie się sami.
Szarlotki często goszczą na naszych stołach. To tradycyjne ciasto ma wielu zwolenników. Równie dużo jest sposobów jego przyrządzania. Możemy użyć budyniu, dodać konfitury, a nawet przygotować je bez pieczenia. Tym razem zdradzamy wam sekret delikatnych i rozpływających się w ustach babcinych szarlotek. Spróbujcie koniecznie — ten smak was zachwyci.
Przepis na szarlotkę na kruchym spodzie ze smalcem
Składniki na ciasto:
90 g smalcu
kostka masła
3 szklanki mąki pszennej
6 łyżek cukru pudru
4 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Składniki na masę jabłkową:
2 kg kwaśnych jabłek
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól, pokrojone w kosteczkę zimne masło oraz smalec. Delikatnie wyrabiamy palcami, aż powstaną drobne okruszki ciasta. Dodajemy wodę i jeszcze przez chwilę zagniatamy ręką, formując coraz większą kulę. Rozpłaszczamy ją na placek i wkładamy do lodówki na godzinę.
W tym czasie przygotowujemy jabłka. Owoce obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, usuwając przy okazji gniazda nasienne. Wkładamy je do garnka, skrapiamy sokiem z cytryny i zagotowujemy na małym ogniu. Prażymy przez około 15 minut, aż nieco odparują.
Pod koniec gotowania wsypujemy cukier, cukier wanilinowy i cynamon. Mieszamy i studzimy. Do letniej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną — wchłonie ewentualny nadmiar wilgoci i sprawi, że ciasto nie nasiąknie od jabłek.
Blachę smarujemy odrobiną masła lub wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy je na dwie części. Jedną z nich rozkładamy na blasze, palcami formując równomierną warstwę.
Wygładzamy jej powierzchnię przy pomocy szklanki. Na cieście układamy jabłka i posypujemy je kawałkami drugiej części ciasta. Możemy też ją rozwałkować i ułożyć na owocach. Szarlotkę pieczemy przez 1 godzinę. Podajemy posypaną cukrem pudrem.
![Prażone jabłka](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/1g59o23wVT9EZHpMNUcFFF/b9cee1a2c13d13fc739910facadcb8ae/Pra_one_jab_ka.jpg)
Źródło zdjęcia: canva/daffodilred
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: doradcasmaku, kwestiasmaku
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![zalewanie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_2dde466116.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![wlewanie coli do mąki](https://images.iberion.media/images/origin/cola1_8de7e7ec57.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![Otwarcie igrzysk olimpijskich w Paryżu](https://images.iberion.media/images/origin/Otwarcie_igrzysk_olimpijskich_w_Paryzu_eb417a5fb4.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Celine_Dion_fot_Instagram_0d80af72f8.jpg)
![Jakub Józef Orliński](https://images.iberion.media/images/origin/Jakub_Jozef_Orlinski_ab5884608f.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)