Przekrój ziemniaka i odciśnij go w soli. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia

Czy zastanawialiście się kiedyś, co może wyniknąć z połączenia ziemniaków i soli? Okazuje się, że taka mieszanka ma zupełnie inne zastosowanie, niż tylko kulinarne. Dzięki temu patentowi twoje garnki już zawsze będą lśnić jak nowe. Sama sprawdź, jakie to proste.
Co można przygotować z ziemniaków?
Ziemniaki to niesamowicie uniwersalny produkt w kuchni. Mogą one być między innymi świetnym dodatkiem do obiadu w wersji gotowanej lub pieczonej. Ewentualnie w postaci frytek. W towarzystwie kotleta schabowego czy mielonego oraz orzeźwiającej surówki stworzą pełnowartościowy obiad.
Jednak to nie wszystko. Ziemniaki mogą również odgrywać na talerzu główną rolę. Prawdopodobnie większość z nas zna smak placków ziemniaczanych, który mogą być podane np. z sosem mięsnym lub po prostu bez dodatków. Wtedy aromat ziemniaków będzie najbardziej wyczuwalny. Świetną propozycją na obiad może być również babka ziemniaczana, na którą przepis jest znany od pokoleń.
Obierki z ziemniaków można natomiast wykorzystać do zrobienia domowego nawozu, który świetnie działa na maliny.
Co wyniknie z połączenia ziemniaków i soli?

Co trzeba wiedzieć o soli?
Sól jest nieodłącznym elementem wielu przepisów i jedną z najczęściej używanych przypraw w naszej kuchni. Pewnie każdy z nas ma ją w swoim domu. To doskonały sposób na podkreślenie smaku potraw i nadanie im wyjątkowego aromatu. Jednak sprawa nie jest tak prosta, jak się wydaje. Sól, mimo że jest bardzo powszechna, to może również negatywnie wpływać na nasze zdrowie.
Zalecana dzienna dawka spożycia soli przez człowieka to 5g i lepiej jej nie przekraczać. Co się może stać? Zbyt duża ilość soli w naszym organizmie, może prowadzić do wielu chorób. W najgorszym wypadku jest ryzyko zawału lub udaru, dlatego też lepiej nie przekraczać zalecanej dziennej dawki.

Ziemniaki i sól łączymy wtedy, kiedy chcemy podbić smak wspomnianych warzyw. Okazuje się, że mają również inne zastosowanie, które zawsze się przyda. Sprawdźcie, co trzeba zrobić.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Środek do czyszczenia garnków
Ziemniaki i sól ratunkiem dla brudnych garnków? Tak to możliwe.
Często zdarza się tak, że podczas gotowania przypali się garnek, który później ciężko doczyścić zwykłym płynem do mycia naczyń. Na szczęście jest na to sposób. Z pomocą przychodzą ziemniaki i sól.
Wystarczy, że surowego ziemniaka przetniemy na pół, po czym w środkową część wetrzemy sól. Następnie starannie zaczniemy czyścić miejsca, w których znalazły się plamy, spowodowane przypaleniem. Należy tak robić do momentu, aż naczynie będzie w pełni czyste.
Na koniec możemy je przepłukać wodą.
A więc jeśli chcesz odnowić garnki, to wypróbuj ten patent, a na pewno się nie zawiedziesz.
Sprawdź przepis na pyszny gulasz. Zobacz, jak przygotować wspaniałą wielkanocną szynkę.






































