Smakosze.pl Porady Jak szybko i bezpiecznie rozmrozić mięso?
canva/nitrphotos

Jak szybko i bezpiecznie rozmrozić mięso?

26 października 2021

Zamrażanie umożliwia dłuższe przechowywanie produktów. Dzięki niskiej temperaturze hamowana jest aktywność mikroorganizmów i substancji odpowiedzialnych za psucie się żywności. Nieprawidłowe rozmrażanie może jednak przywrócić ich działanie. Sprawdźcie jak tego uniknąć.

Mrożenie to świetna metoda przechowywania mięsa , którego nie zamierzamy spożyć w najbliższym czasie. Utrwalenie go w ten sposób nie jest bardzo trudne — wystarczy je oczyścić i umieścić w woreczkach. Problemem pojawia się, gdy chcemy z niego skorzystać.

Większość z nas zamrożone porcje mięsne wyjmuje z lodówki i zostawia na blacie , w temperaturze pokojowej. To duży błąd, który naraża nasze zdrowie. Postępując w ten sposób, ryzykujemy poważne zatrucie pokarmowe .

Jak bezpiecznie rozmrażać mięso?

Najlepszym rozwiązaniem jest przełożenie zamrożonego kawałka mięsa z zamrażalnika do lodówki. Proces rozmrażania następuje powoli, a niska temperatura hamuje namnażanie się mikroorganizmów. Minusem tej metody jest czas — duże kawałki rozmrażać się mogą nawet dwie doby.

Drugą, nieco też szybszą, metodą rozmrażania mięsa jest dokonanie tego w wodzie. Niestety sposób ten wymaga naszego zaangażowania, bo spakowane w foliowy woreczek mięso musimy włożyć do miski z zimną wodą, a następnie wymieniać ja co około pół godziny .

Innym wariantem metody „wodnej" jest polewanie zamrożonego mięsa wodą z kranu. Jest to jednak sposób mało ekonomiczny i nieco niewygodny ze względu na bardzo niską temperaturę mrożonek , które są w stałym kontakcie z naszymi dłońmi.

Ostatnim i zarazem najszybszym sposobem jest rozmrożenia mięsa w mikrofalówce . Aby jednak z niego skorzystać, musimy nie tylko posiadać mikrofalówkę, ale też nasze urządzenie musi być wyposażone w funkcję rozmrażania .

Niezależnie d wybranej metody rozmrażania, trzeba pamiętać, że raz rozmrożonego mięsa nie można ponownie zamrażać ponownie. Nie stosując się do tej zasady, ryzykujemy zatrucie salmonellą. Można jednak zamrozić nadmiar potrawy przygotowanej z rozmrożonego wcześniej mięsa.

Sprawdźcie inne porady dotyczące mięsa. Z tego artykułu dowiecie się, jakie mięso najlepiej pasuje do rosołu . Tutaj natomiast podpowiadamy co wybrać, jeśli chcecie przyrządzić kotlety mielone.

Piersi kurczaka na desce
Piersi kurczaka na desce

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: miesnypunktwidzenia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy