Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak wybrać dobre mięso mielone?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 22.10.2021 02:00

Jak wybrać dobre mięso mielone?

mięso mielone
canva/Yana Gayvoronskaya

Po mielone mięso chętnie sięgamy, bo jest wygodne i szybkie w użyciu. Jeśli jednak chcemy, by przygotowane z niego potrawy były smaczne, kupmy wartościowe mięso. Zobacz jak wybrać dobre mięso mielone.

Mięso mielone, dzięki rozdrobnieniu jest łatwe i szybkie do przyrządzenia. Można je przesmażyć na patelni i zrobić z niego mięsny sos czy przerobić je na kotlety lub pulpety. Szybko są gotowe do spożycia i smakują całej rodzinie.

Jak wybrać dobre mięso mielone?

Na smak gotowych potraw, duży wpływ ma jakość mielonego mięsa. Dlatego warto wiedzieć, jak i po czym rozpoznać produkt dobrej jakości.

Kupując paczkowane mięso mielone, przeczytaj jego etykietę. Dobrej jakości mięso mielone ma podane, z jakiej części tuszy pochodzi, np. z łopatki czy szynki. Jeśli w składzie podane jest tylko mięso i ewentualnie sól, jest to dobrej jakości produkt. Dobre, mięso mielone powinno zawierać 99 proc. mięsa.

Jeśli na etykiecie mięsa mielonego lista składników jest długa, lepiej zrezygnuj z jego zakupu. Takie mięso powinno mieć napis „mięso mielone garmażeryjne", ale nie zawsze producenci się chcą tym chwalić. W składzie takiego produktu będzie nie więcej niż 70-90 proc. mięsa, resztę stanowić będzie woda związana przez białko roślinne i błonnik. Większą trwałość i stabilność produktu zapewnią zaś dodane do niego przeciwutleniacze i regulatory kwasowości.

Nie dość, że mięso garmażeryjne zawiera wiele zbędnych dla ciebie składników, to jeszcze musisz za nie płacić. A z pewnością nie wyjdą ci one na zdrowie, ani też nie będą źródłem smaku. Takie mięso potrafi być także problematyczne przy przygotowaniu. Zwykle przywiera do patelni, a po usmażeniu mało go zostaje.

Najlepiej zmielić kawałek mięsa

Jeśli chcesz mieć pewność co do składu mielonego mięsa, najlepiej zmiel je sama. Kup tylko ten kawałek mięsa, na którym ci zależy, pokój je na kawałki i przepuść przez maszynkę. Do mielenia czy też posiekania mięsa możesz także użyć kuchennego robota.

Gdy nie dysponujesz domowymi sprzętami do rozdrabniania mięsa, możesz poprosić o jego zmielenie w sklepie. Co raz więcej stoisk oferuje taką usługę. Wybierasz sobie kawałek mięsa i na twoich oczach ekspedientka go rozdrabnia. Jest to naprawdę dobre rozwiązanie.

Na naszej stronie znajdziesz wiele ciekawych przepisów na potrawy z mięsa mielonego. Zobacz np. jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną z kiszoną kapustą czy pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym.

mielenie mięsa
mielenie mięsa

Źródło zdjęcia: canva/Katjabakurova

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: bonavita

Zapraszamy na nasz Instagram