Smakosze.pl
mięso mielone

canva/Yana Gayvoronskaya

Jak wybrać dobre mięso mielone?

22 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Po mielone mięso chętnie sięgamy, bo jest wygodne i szybkie w użyciu. Jeśli jednak chcemy, by przygotowane z niego potrawy były smaczne, kupmy wartościowe mięso. Zobacz jak wybrać dobre mięso mielone.

Mięso mielone, dzięki rozdrobnieniu jest łatwe i szybkie do przyrządzenia. Można je przesmażyć na patelni i zrobić z niego mięsny sos czy przerobić je na kotlety lub pulpety. Szybko są gotowe do spożycia i smakują całej rodzinie.

Jak wybrać dobre mięso mielone?

Na smak gotowych potraw, duży wpływ ma jakość mielonego mięsa. Dlatego warto wiedzieć, jak i po czym rozpoznać produkt dobrej jakości.

Kupując paczkowane mięso mielone, przeczytaj jego etykietę. Dobrej jakości mięso mielone ma podane, z jakiej części tuszy pochodzi, np. z łopatki czy szynki. Jeśli w składzie podane jest tylko mięso i ewentualnie sól, jest to dobrej jakości produkt. Dobre, mięso mielone powinno zawierać 99 proc. mięsa.

Jeśli na etykiecie mięsa mielonego lista składników jest długa, lepiej zrezygnuj z jego zakupu. Takie mięso powinno mieć napis „mięso mielone garmażeryjne", ale nie zawsze producenci się chcą tym chwalić. W składzie takiego produktu będzie nie więcej niż 70-90 proc. mięsa, resztę stanowić będzie woda związana przez białko roślinne i błonnik. Większą trwałość i stabilność produktu zapewnią zaś dodane do niego przeciwutleniacze i regulatory kwasowości.

Nie dość, że mięso garmażeryjne zawiera wiele zbędnych dla ciebie składników, to jeszcze musisz za nie płacić. A z pewnością nie wyjdą ci one na zdrowie, ani też nie będą źródłem smaku. Takie mięso potrafi być także problematyczne przy przygotowaniu. Zwykle przywiera do patelni, a po usmażeniu mało go zostaje.

bigos myśliwski

Rewelacyjny przepis na bigos myśliwski z kiszonej kapusty

CZYTAJ DALEJ

Najlepiej zmielić kawałek mięsa

Jeśli chcesz mieć pewność co do składu mielonego mięsa, najlepiej zmiel je sama. Kup tylko ten kawałek mięsa, na którym ci zależy, pokój je na kawałki i przepuść przez maszynkę. Do mielenia czy też posiekania mięsa możesz także użyć kuchennego robota.

Gdy nie dysponujesz domowymi sprzętami do rozdrabniania mięsa, możesz poprosić o jego zmielenie w sklepie. Co raz więcej stoisk oferuje taką usługę. Wybierasz sobie kawałek mięsa i na twoich oczach ekspedientka go rozdrabnia. Jest to naprawdę dobre rozwiązanie.

Na naszej stronie znajdziesz wiele ciekawych przepisów na potrawy z mięsa mielonego. Zobacz np. jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną z kiszoną kapustą czy pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym.

mielenie mięsa

mielenie mięsa

Źródło zdjęcia: canva/Katjabakurova

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: bonavita

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śledzie są wyjątkowo zdrową rybą

Porady

Jak wybrać dobre śledzie?

Czytaj więcej >
skórki mandarynki

Porady

Jak pozbyć się moli spożywczych?

Czytaj więcej >
Kiedy najlepiej wypić kawę?

Porady

O jakich porach pijać kawę?

Czytaj więcej >
smażenie

Porady

Sprytny patent na pryskający tłuszcz na patelni

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo smażyć karpia?

Czytaj więcej >
Zamrożone mięso

Porady

Jak szybko rozmrozić mięso?

Czytaj więcej >