Smakosze.pl Porady Jak szybko obrać czosnek? Zdradzamy najlepsze sposoby
Sposoby na obieranie czosnku
Canva / Olga Yastremska's Images

Jak szybko obrać czosnek? Zdradzamy najlepsze sposoby

7 listopada 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Czosnek jest jednym z najważniejszych dodatków do dań. Jego aromat i smak są doceniane przez wielu smakoszy. Niestety obieranie go z łupin nie należy do najprzyjemniejszych zadań. Na szczęście istnieją sprawdzone sposoby, które pozwolą się momentalnie uporać z wyzwaniem. Potrzebne przedmioty znajdziesz we własnej kuchni.

Bez wątpienia czosnek często gości w naszych specjałach. Oprócz wyjątkowych walorów smakowych słynie on z zawartości substancji, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Chyba nikogo nie trzeba nakłaniać do spożywania czosnku. Warto jednak wiedzieć, jak szybciej obierać go z łupin.

Obieranie czosnku przy użyciu słoika

Na słoiki można się natknąć w niemal każdej kuchni. Okazuje się, że naczynie może pomóc nam szybko i skutecznie pozbyć łupin. Sztuczka doskonale sprawdza się, wówczas gdy mamy do obrania większą ilość czosnku .

Zaczynamy od podzielenia czosnku na ząbki. Następnie przekładamy je do słoika i zakręcamy. We wnętrzu naczynia powinno pozostać sporo wolnej przestrzeni. Chwytamy słoik i nim energicznie potrząsamy. Po chwili wszystkie ząbki powinny być idealnie obrane .

Czosnek w mikrofalówce?

Przeważnie czosnku nie podgrzewamy w mikrofalówce. Jednak właśnie to urządzenie może okazać się niezwykle przydatne podczas obierania czosnku. Metoda cieszy się sporą popularnością.

Ząbki czosnku umieszczamy na talerzu i wstawiamy do mikrofalówki. Kuchenkę włączamy na 10 sekund. Po tym czasie łupiny powinny bez najmniejszych problemów odejść od ząbków . Warto jednak uważać, ponieważ czosnek po takim zabiegu jest gorący i łatwo się poparzyć.

Obieraj czosnek jak mistrzowie kuchni

Doświadczeni kucharze bardzo często korzystają z trików, które znacząco ułatwiają pracę w kuchni. Nie inaczej jest w przypadku czosnku. Wystarczy, że użyjemy sporego noża. Nieobrany ząbek wystarczy zmiażdżyć. Po takim zabiegu z łatwością oddzielimy łupiny.

Jak widać, obieranie ząbków wcale nie musi być trudne. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, jak skutecznie wyczyścić wyciskarkę do czosnku . Warto również wiedzieć, czy można jeść roślinę, która zaczęła kiełkować .

Obrany czosnek
Obrany czosnek

Canva / ma-no

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kuchnia Lidla; Onet Gotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Absolwent psychopedagogiki kreatywności oraz edukacji międzykulturowej. Pracę w mediach zaczął jako redaktor Pikio.pl, a następnie redaktor Smakosze.pl. W ciągu roku awansował na stanowisko wydawcy serwisu. W późniejszym czasie pełnił rolę koordynatora redakcji, z której finalnie awansował na stanowisko Redaktora Naczelnego. Dzięki jego doświadczeniu i strategii portal Smakosze.pl już od 8 miesięcy utrzymuje się na drugim miejscu w Polsce.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl