Jak szybko obrać czosnek? Zdradzamy najlepsze sposoby
Czosnek jest jednym z najważniejszych dodatków do dań. Jego aromat i smak są doceniane przez wielu smakoszy. Niestety obieranie go z łupin nie należy do najprzyjemniejszych zadań. Na szczęście istnieją sprawdzone sposoby, które pozwolą się momentalnie uporać z wyzwaniem. Potrzebne przedmioty znajdziesz we własnej kuchni.
Bez wątpienia czosnek często gości w naszych specjałach. Oprócz wyjątkowych walorów smakowych słynie on z zawartości substancji, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Chyba nikogo nie trzeba nakłaniać do spożywania czosnku. Warto jednak wiedzieć, jak szybciej obierać go z łupin.
Obieranie czosnku przy użyciu słoika
Na słoiki można się natknąć w niemal każdej kuchni. Okazuje się, że naczynie może pomóc nam szybko i skutecznie pozbyć łupin. Sztuczka doskonale sprawdza się, wówczas gdy mamy do obrania większą ilość czosnku .
Zaczynamy od podzielenia czosnku na ząbki. Następnie przekładamy je do słoika i zakręcamy. We wnętrzu naczynia powinno pozostać sporo wolnej przestrzeni. Chwytamy słoik i nim energicznie potrząsamy. Po chwili wszystkie ząbki powinny być idealnie obrane .
Czosnek w mikrofalówce?
Przeważnie czosnku nie podgrzewamy w mikrofalówce. Jednak właśnie to urządzenie może okazać się niezwykle przydatne podczas obierania czosnku. Metoda cieszy się sporą popularnością.
Ząbki czosnku umieszczamy na talerzu i wstawiamy do mikrofalówki. Kuchenkę włączamy na 10 sekund. Po tym czasie łupiny powinny bez najmniejszych problemów odejść od ząbków . Warto jednak uważać, ponieważ czosnek po takim zabiegu jest gorący i łatwo się poparzyć.
Obieraj czosnek jak mistrzowie kuchni
Doświadczeni kucharze bardzo często korzystają z trików, które znacząco ułatwiają pracę w kuchni. Nie inaczej jest w przypadku czosnku. Wystarczy, że użyjemy sporego noża. Nieobrany ząbek wystarczy zmiażdżyć. Po takim zabiegu z łatwością oddzielimy łupiny.
Jak widać, obieranie ząbków wcale nie musi być trudne. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, jak skutecznie wyczyścić wyciskarkę do czosnku . Warto również wiedzieć, czy można jeść roślinę, która zaczęła kiełkować .
Canva / ma-no
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kuchnia Lidla; Onet Gotowanie