Smakosze.pl
Czosnek z kiełkami

canva/vesnyanka, Getty Images

Czy można jeść kiełkujący czosnek?

31 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Czosnek można znaleźć w każdej kuchni, dlatego nikogo nie dziwi widok kiełkujących ząbków. Wiele osób uważa jednak, że jest on szkodliwy dla zdrowia. W praktyce jest on znacznie zdrowszy od zwykłego, ponieważ posiada mnóstwo przeciwutleniaczy.

Czosnek często gości w ogromnej ilości wytrawnych potraw. Nadaje im doskonałego smaku oraz aromatu, a dodatkowo uważany jest za jeden z najzdrowszych składników naszej diety.

Niektórzy obawiają się jednak, że gdy z ząbków zaczynają wyrastać zielone kiełki, nie wolno ich dłużej jeść - mogą być bowiem szkodliwe, niesmaczne czy nawet trujące. Czy tak jest naprawdę?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Czosnek z kiełkami to bogactwo przeciwutleniaczy

Naukowiec Jong-Sang Kim na łamach magazynu "Journal of Agricultural and Food Chemistry" udowodnił, że kiełkujący czosnek zawiera wiele niezwykle korzystnych dla naszego zdrowia substancji.

Chcesz ugotować szybki i prosty posiłek? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy, jak zrobić oszałamiająco pyszną kremową napoleonkę bez pieczenia. W tym tekście z kolei zdradzamy sposób na pyszne placki z kukurydzy z puszki.

Według słów badacza, kiełki czosnku oznaczają, że warzywo wytwarza różne substancje chroniące przed chorobami. Co więcej, zawiera także więcej przeciwutleniaczy, niż ząbki, które nie wypuszczają kiełków.

placki

Aksamitne placuszki śniadaniowe z serków homogenizowanych

CZYTAJ DALEJ

Jak wykorzystać czosnek z kiełkami?

Jeśli już więcej nie obawiasz się kiełków czosnku, możesz przede wszystkim traktować je jak zwykły czosnek. Po prostu posiekaj kiełki wraz z resztą warzywa i dodaj je do zupy czy sosu.

Niektórzy z kolei traktują je niemal jak szczypiorek i kładą je na kanapki. Stanowią również doskonały dodatek do sałatek, ponieważ nie mają aż tak intensywnego smaku.

Dla tych, którzy cały czas nie są przekonani, zdradzamy sposób na łatwe pozbycie się kiełków. Wystarczy przeciąć ząbek czosnku na pół i wydłubać z niego kiełek - praktycznie sam odejdzie z łatwością.

Czosnek

Źródło: canva/Purpleviolapuncti, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: portal.abczdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Luksusowy sprzęt kuchenny w ofercie Lidla

Czytaj więcej >

Produkty

Jak rozpoznać dobre oscypki?

Czytaj więcej >

Produkty

Gdzie na grzyby we wrześniu?

Czytaj więcej >
Vibovit jest jednym ze smaków dzieciństwa

Produkty

Niezapomniany smak dzieciństwa: Vibovit

Czytaj więcej >
Kartacze są przepyszne

Produkty

Niezawodny przepis na kultowe kartacze

Czytaj więcej >

Produkty

GIS ostrzega przed partiami lodów z Biedronki

Czytaj więcej >