Jak szybko wyczyścić deskę do krojenia?
Deska do krojenia jest podstawowym, kuchennym sprzętem. Najczęściej korzystamy z drewnianych desek do krojenia, które mają wiele zalet. Niestety, jest też kilka ograniczeń, jeśli chodzi o ich mycie. Zobacz jak szybko i skutecznie wyczyścić deskę do krojenia.
W naszych kuchniach mamy coraz nowocześniejsze deski do krojenia. Są więc szklane, plastikowe, a nawet kamienne. Jednak nadal prym wiodą deski drewniane. Są naturalne i nie tępią noży. Potrafią też wyglądać bardzo elegancko, pod warunkiem, że są zadbane. Podpowiemy wam więc, jak należy czyścić deski, by jak najdłużej wam służyły i ładnie wyglądały.
Trwałość drewnianej deski kuchennej zależy oczywiście od rodzaju drewna, z jakiego ją wykonano. Do najtwardszych, a więc też najtrwalszych należą deski wykonane z kokosu i hebanu, jednak popularne z drewna dębowego, akacjowego czy bukowego też nie są złe.
Jak szybko wyczyścić deskę do krojenia?
Deskę do krojenia po każdym z niej skorzystaniu należy przetrzeć wilgotną ściereczką lub gąbką z odrobiną płynu do mycia naczyń. Można ją też szybko umyć i opłukać pod bieżącą wodą. Należy jednak pamiętać, by od razu wytrzeć ją do sucha. Inaczej deska może wchłonąć wodę i odkształcić się.
Jeśli zaś kroiliście na desce tłuste i intensywnie pachnące produkty, po wstępnym przetarciu deski warto natrzeć ją połówką cytryny. Natartą deskę zostawiamy na 20 minut, spłukujemy i wycieramy do sucha ściereczką. Cytryna zneutralizuje obce zapachy, pomoże odtłuścić powierzchnię, zadziała też bakteriobójczo i wybielająco.
Dokładne czyszczenie deski
Jeśli deska jest już nieco zapuszczona, warto ją dokładnie wyczyścić. Proponujemy użyć do tego celu naturalnych, kuchennych produktów. Połówkę cytryny maczamy w soli i przecieramy nią deskę, zataczając na niej kółka. W ten sposób usuniemy nawet zaschnięte resztki pokarmu. Deska zostanie też wygładzona i rozjaśniona. Tak natartą deskę pozostawiamy na 5 minut, a potem spłukujemy ją pod bieżącą, ciepłą wodą.
Po wytarciu deski do sucha należy ją natrzeć jadalnym olejem i odstawić na jakiś czas, by tłuszcz został wchłonięty przez drewno. Nadmiar oleju najlepiej zetrzeć papierowym ręcznikiem. Olejowanie deski kuchennej zabezpieczy ją przed wchłanianiem soków i barwników z krojonych produktów. Przedłuży jej żywotność i zapewni ładny wygląd.
Naolejować warto też deskę kuchenną, a także inne przybory kuchenne przed ich pierwszym użyciem. W ten sposób surowe drewno zostanie zabezpieczone przed wchłanianiem zapachów, soków i barwników.
Na naszej stronie znajdziecie też inne, kuchenne porady. Dowiedzcie się np. co zrobić, by gotowane mleko nie kipiało i nie przypalało się , a także sprawdźcie, jak zrobić domowy środek do czyszczenia kuchni .
Źródło zdjęcia: canva/alfernec
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Trzy proste patenty na mleko - nigdy nie wykipi i się nie przypali
-
Lekka, cudownie pyszna sałatka ziemniaczana bez grama majonezu
Źródło: niebalaganka