Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekka, cudownie pyszna sałatka ziemniaczana bez grama majonezu

Lekka, cudownie pyszna sałatka ziemniaczana bez grama majonezu

Sałatka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi i cebulką
canva/Andrey Zhuravlev

Tradycyjnie sałatka ziemniaczana przyrządzana jest z dodatkiem sporej ilości majonezu i cebuli. W wersjach lżejszych majonez zastępowany jest przez jogurt. Tym razem proponujemy wam, by pójść o krok dalej. Dodajcie do niej prosty sos z oliwy, octu i przypraw. W tym wariancie będzie odpowiednia dla każdego, gdyż nie zawiera ani glutenu, ani składników pochodzenia zwierzęcego. Idealnie sprawdzi się więc wtedy, gdy danie mamy podać dużej liczbie gości.

Ta prosta w przygotowaniu sałatka zachwyci smakiem nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Świetnie smakuje zarówno z grillowanym mięsem, jak i z pieczoną rybą w panierce. Możecie też podać ją do schabowego marynowanego w jogurcie. W każdej formie będzie wyśmienita.

Przepis na lekką sałatkę ziemniaczaną bez majonezu

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • 1 duża cebula czerwona

  • 1 spora cebula

  • 4 ogórki kiszone

  • 3 łyżki olej rzepakowego lub oliwy z oliwek

  • 1,5 łyżki octu winnego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • posiekany koperek do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i myjemy. Przekładamy je do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i solimy wedle uznania. Warzywa gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy. Kiedy ostygną, kroimy na plasterki.

Ogórki również kroimy w plasterki. Cebule pozbawiamy łupin i siekamy. Przekładamy je do niewielkiej miseczki, dodaj olej, ocet i koperek, jeśli go używamy. Doprawiamy do smaku solą oraz grubo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy.

W osobnej misce układamy warstwę ziemniaków z ogórkami. Dodajemy łyżkę lub dwie cebuli wraz z sosem. Ponownie kładziemy porcję ziemniaków i ogórki. Czynności powtarzamy, aż do wyczerpania się składników.

Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by smaki dobrze się połączyły. Podajemy do obiadu lub jemy solo, traktując ją jako zdrową przekąskę. Smacznego.

Sałatka ziemniaczana z cebulką i ogórkami kiszonymi
Sałatka ziemniaczana z cebulką i ogórkami kiszonymi jest pyszna

Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram