Czy można mrozić usmażone kotlety schabowe i mielone?
Mrożenie jest jednym z najszybszych i najskuteczniejszych sposobów utrwalania potraw. Najczęściej bowiem wystarczy po prostu zapakować produkty lub danie w plastikowy pojemnik i schować go do zamrażalnika. Nie wszystkie potrawy jednak do mrożenia się nadają. W ten sposób nie powinny być przechowywanie m.in. schabowe.
Jeżeli kiedykolwiek przeszło wam przez myśl, by usmażyć dużo schabowych i po wystudzeniu włożyć je do zamrażalnika, odradzamy wam ten pomysł. Tak potraktowane kotlety nie tylko stracą na smaku, ale też mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Dlaczego usmażone schabowe nie powinny być mrożone?
Powodów, by unikać mrożenia już usmażonych kotletów, jest kilka. Przede wszystkim panierka podczas zamarzania łatwo nasiąka wodą obecną w chłodziarce. Po rozmrożeniu więc nie tylko będzie odpadać od mięsa, ale też straci swoją pierwotną chrupkość.
Co więcej, istnieje ryzyko, że tłuszcz, który w panierce po smażeniu pozostanie, nie zamrozi się. To oznacza, że — mimo niskiej temperatury — będzie możliwa aktywność drobnoustrojów, które zwykle odpowiadają za psucie się żywności.
Kotlety schabowe po rozmrożeniu — zwłaszcza gdy przeprowadzimy je nieprawidłowo — mogą więc okazać się niezdatne do spożycia. Zdecydowanie lepiej jest zamrozić podzielone na porcje i rozbite tłuczkiem mięso i rozmrażać go tyle, ile w danym momencie będziemy w stanie zjeść.
Czy zatem każde usmażone mięso nie nadaje się do zamrożenia? Niekoniecznie. Mielone, wołowina pieczona czy wieprzowe roladki w sosie dobrze znoszą niskie temperatury. Można więc z powodzeniem je zamrozić bez strat w smaku, pod warunkiem, że nie będą zawierały dodatków, które mogą zmienić swoją strukturę takich jak ogórki kiszone czy ser żółty.
Po pomysły na przyrządzenie oryginalnych schabowych zajrzyjcie na naszą stronę. Zajdziecie tam recepturę na pyszny kotlet w stylu hawajskim, który przypomni wam wakacje. Spróbujcie także usmażyć mięso w marynacie majonezowej, a będzie soczyste i delikatne, jak nigdy wcześniej.
Źródło zdjęcia: canva/from_my_point_of_view
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.wp