Trzy proste patenty na mleko - nigdy nie wykipi i się nie przypali
Każdy, kto kiedykolwiek gotował mleko, wie, że wystarczy chwila nieuwagi, by przypaliło się w garnku lub wylądowało na kuchni. Na szczęście istnieją patenty, dzięki którym możemy się przed tym ustrzec. Jeden z nich polega na wykorzystaniu produktu, który każdy z nas ma w kuchni.
Produktem, o którym mowa jest olej. Jeśli brzegi garnka posmarujemy tłuszczem, jego zawartość nie wykipi. Uchronimy tym samym naszą kuchnię przed zalaniem i nie będziemy musieli zastanawiać się jak doczyścić ją z przypieczonej żywności.
Co zrobić, by mleko nie kipiało i nie przypalało się?
W przypadku gotowania mleka najlepiej jest nieco zmodyfikować postępowanie i posmarować garnek na poziomie, do którego nalaliśmy produktu. Uchroni to także wnętrze naczynia przed przypalaniem się.
Gdy gotujemy mleko, często właśnie w tym miejscu garnek pokrywa się trudnym do usunięcia nalotem. To pozostałość po procesie koagulacji zawartych w mleku białek. Pod wpływem temperatury nie tylko osadzają się one na granicy płynu, ale też przypalają.
Zachodzenie tego procesu możemy powstrzymać przez skorzystanie z triku polegającego na smarowaniu naczynia tłuszczem. Jeżeli o tym zapomnimy, rozpoznamy go po nieprzyjemnym zapachu, jaki będzie towarzyszył podgrzewaniu mleka.
Drugim sposobem, gwarantującym nieprzypalanie się mleka, jest przepłukanie garnka zimną wodą i pozostawienie niewielkiej jej ilości na dnie naczynia. Wodę te następnie zagotowujemy i dopiero gdy zawrze, wlewamy mleko. Nic nie powinno się przypalić, o ile nie zostawimy garnka na zbyt dużym ogniu przez długi czas.
Ostatni patent polega na wykorzystaniu drewnianej łyżki o długości wystarczającej do zakrycia średnicy garnka. Ułożenie jej w poprzek pomoże rozprowadzić pęcherzyki powietrza odpowiedzialne za podnoszenie się zawartości ponad brzeg garnka. Dzięki temu płyn pozostanie wewnątrz, a my unikniemy sprzątania.
Jeśli nie mamy odpowiednio długiej łyżki, możemy wykorzystać pokrywkę garnka. Wystarczy, że nie do końca go nią przykryjemy, a uzyskany efekt będzie ten sam — płyn nie będzie podnosił się do góry.
Po więcej wskazówek jak przygotowywać potrawy zajrzyjcie na naszą stronę. Dowiecie się z niej jaki jest patent, dzięki któremu uda wam się przyrządzić jajko w koszulce. Znajdziecie tam też wskazówki, które pomogą wam przygotować idealne ciasto na pierogi.
Źródło zdjęcia: canva/ImageDB
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: wgarnuszku, chocolatecompany