Jak ubijać śmietanę?
Ubijanie śmietany jest zagadnieniem, które dla wielu domorosłych amatorów gotowania, wydaje się skomplikowany. Na szczęście mamy rozwiązanie, które znacznie ułatwi cały proces. Najważniejsza jest niska temperatura - śmietana musi być dobrze schłodzona.
Ubita na sztywno śmietana jest bardzo ważnym elementem wielu ciast oraz deserów - jej lekka konsystencja świetnie komponuje się z kruchymi i twardszymi produktami.
Jednak przygotowanie jej w taki sposób, aby przeszła test przechylania miski do góry nogami, nie jest dla każdego łatwym zadaniem. Jeśli też masz z tym problemy, zastosuj się do poniższych porad.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ubijanie śmietany - najważniejsza jest temperatura
Każdy, kto spróbuje ubić śmietanę w temperaturze pokojowej, zrobi masło - śmietana rozwarstwi się i oddzieli się frakcja tłuszczowa od serwatki.
Dlatego kluczowe jest mocne schłodzenie jej w lodówce przez minimalnie kilka godzin do czasu miksowania. W innym wypadku piana najzwyczajniej się nie uda.
Dla pewności warto również wstawić na godzinę miskę, w której śmietana będzie miksowana, oraz mieszadła miksera - nie można dopuścić do żadnych skoków temperatur.
Proces ubijania śmietany
Na początku zimną śmietanę wlej do miski i miksuj na najwyższych obrotach przez 2 minuty. Po tym czasie wsyp cukier puder i ubijaj kolejne 2 minuty.
Na naszym portalu zdradziliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą cię zainteresować. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjaśniamy jak wyhodować drzewko laurowe w domu. W tym tekście pokazujemy jedzenie przyszłości według Unii Europejskiej.
Śmietana będzie gotowa, kiedy po wyjęciu mieszadła, masa utworzy sztywny czubek. Wtedy można przestać miksować.
Źródło: canva/littleny, Getty Images Pro
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: winiary