Smakosze.pl

canva/romanadr

Dynia w słodko-kwaśnej zalewie

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jesienią nasze podniebienia cieszy jedno z najbardziej chyba uniwersalnych warzyw w kuchni. Mowa oczywiście o dyni. Można ją piec, dodawać do potrawek i gulaszy, a także marynować. Koniecznie wypróbujcie wyjątkową recepturę na słodko-kwaśną przekąskę dyniową.

Marynowana dynia to doskonały smakołyk na zimę. Idealnie komponuje się z pieczonym mięsem i lekkimi sałatkami warzywnymi. Smakuje też zajadana prosto ze słoika — ze świeżym pieczywem, posmarowanym grubą warstwą masła i oprószonym solą.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pyszną dynię w słodko-kwaśnej zalewie

Składniki:

  • 1 kg dyni

  • garść ziaren gorczycy

  • kilka goździków

Zalewa:

  • 1 szklanka octu winnego 10%

  • 1 szklanka cukru

  • 2 łyżeczki soli

  • 6 szklanek wody

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy wodę. Słoiki wyparzamy. Składniki na zalewę z pominięciem octu zagotowujemy w garnuszku, tak aby rozpuścić cukier. Po doprowadzeniu ich do wrzenia dodajemy ocet.

Dynię obieramy ze skóry, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Zanurzamy je w gorącej wodzie na pół minuty. Następnie odsączamy i przekładamy do słoików. Dosypujemy trochę gorczycy i goździków do każdego z nich.

Tak przygotowane słoiki wypełniamy gorącą zalewą, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy. W tym celu umieszczamy je w dużym garnku z wodą i gotujemy przez około 20 minut od momentu, aż woda zacznie wrzeć.

Pamiętajmy, że małej, intensywnie pomarańczowej dyni odmiany hokkaido nie trzeba obierać ze skórki. Jest ona jadalna i mączysta, dzięki czemu świetnie zagęści sos czy gulasz. Sprawdź koniecznie nasz przepis na curry z dynią, soczewicą i papryką . Na chłodne, jesienne wieczory polecamy także pyszną pumpkin spice latte .

dynia marynowana
dynia marynowana

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Garneczki

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Zapomnij o frytkach. Ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu biją je na głowę
Czytaj więcej >

Przepisy

O tej zupie pisał sam Mickiewicz, dziś budzi skrajne emocje. Nie ma bardziej kontrowersyjnego dania w polskiej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Rodzina co roku na Święta prosi mnie o tą sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >

Przepisy

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >

Przepisy

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >
Przepisy

Redakcja smakosze.pl

Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >
Przepisy

Redakcja smakosze.pl

Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Czytaj więcej >