Dynia w słodko-kwaśnej zalewie
Jesienią nasze podniebienia cieszy jedno z najbardziej chyba uniwersalnych warzyw w kuchni. Mowa oczywiście o dyni. Można ją piec, dodawać do potrawek i gulaszy, a także marynować. Koniecznie wypróbujcie wyjątkową recepturę na słodko-kwaśną przekąskę dyniową.
Marynowana dynia to doskonały smakołyk na zimę. Idealnie komponuje się z pieczonym mięsem i lekkimi sałatkami warzywnymi. Smakuje też zajadana prosto ze słoika — ze świeżym pieczywem, posmarowanym grubą warstwą masła i oprószonym solą.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pyszną dynię w słodko-kwaśnej zalewie
Składniki:
1 kg dyni
garść ziaren gorczycy
kilka goździków
Zalewa:
1 szklanka octu winnego 10%
1 szklanka cukru
2 łyżeczki soli
6 szklanek wody
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy wodę. Słoiki wyparzamy. Składniki na zalewę z pominięciem octu zagotowujemy w garnuszku, tak aby rozpuścić cukier. Po doprowadzeniu ich do wrzenia dodajemy ocet.
Dynię obieramy ze skóry, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Zanurzamy je w gorącej wodzie na pół minuty. Następnie odsączamy i przekładamy do słoików. Dosypujemy trochę gorczycy i goździków do każdego z nich.
Tak przygotowane słoiki wypełniamy gorącą zalewą, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy. W tym celu umieszczamy je w dużym garnku z wodą i gotujemy przez około 20 minut od momentu, aż woda zacznie wrzeć.
Pamiętajmy, że małej, intensywnie pomarańczowej dyni odmiany hokkaido nie trzeba obierać ze skórki. Jest ona jadalna i mączysta, dzięki czemu świetnie zagęści sos czy gulasz. Sprawdź koniecznie nasz przepis na curry z dynią, soczewicą i papryką. Na chłodne, jesienne wieczory polecamy także pyszną pumpkin spice latte.
Źródło zdjęcia: canva/arfo
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Garneczki