Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tradycyjne kotlety schabowe od Magdy Gessler
Adam Moskal
Adam Moskal 23.09.2021 02:00

Tradycyjne kotlety schabowe od Magdy Gessler

Kotlety schabowe Magdy Gessler
canva/Sebalos; Instagram / @magdagessler_official

Kotlety schabowe Magdy Gessler nie mają sobie równych, ponieważ restauratorka korzysta z sekretnego przepisu. Gessler marynuje najpierw mięso w mleku i cebuli. Dzięki nim schabowe stają się soczyste, delikatne i przepełnione smakiem.

Kotlety schabowe w swojej klasycznej wersji zna prawdopodobnie każdy Polak, dlatego nic dziwnego, że wielu z nich szuka czegoś nowego. Receptura Magdy Gessler sprawdzi się w tym celu idealnie.

Gwiazda TVN przed panierowaniem marynuje rozbite kotlety w mieszance mleka oraz pokrojonej cebuli. Mleko zmiękcza mięso, a cebula nadaje mu znacznie lepszego i intensywniejszego smaku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kotlety schabowe Magdy Gessler

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy recepturę na najbardziej delikatne i aksamitne ciasto do pierogów. W tym tekście z kolei zdradzamy korzyści, które można czerpać z picia jednej szklanki zsiadłego mleka dziennie.

Składniki:

  • 5 plastrów schabu

  • 400 ml mleka

  • 1 duża cebula

  • 2 jajka

  • bułka tarta

  • mąka pszenna

  • sól

  • pieprz

  • smalec

Pojedyncze kotlety rozłóż wygodnie i rozbij je na desce. Przełóż je do głębokiej miski. Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki, a następnie wrzuć ją do mięsa. Zalej je mlekiem i wstaw do lodówki na całą noc, a najlepiej na cały dzień.

Następnego dnia wyjmij mięso i osusz je przy pomocy ręcznika papierowego. Wbij jajka do miski, rozbełtaj je, dopraw je solą i pieprzem. Na osobny talerz wsyp bułkę tartą, a na trzeci mąkę. Panieruj mięso, oprószając je mąką, maczając je na w jajku i obtaczając je w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej smalec i smaż na nim schabowe. Gdy jedna strona złapie złoty kolor, przekręć kotlety na drugą. Po smażeniu przekładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Kotlety schabowe

Źródło: canva/richardschramm, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram