Jak ugotować idealne jajka na miękko? Najlepsze kucharki mają 1 trik. Od razu zauważysz różnicę
Odpowiedź na pytanie "jak ugotować jajka na miękko" wydaje się banalna. W praktyce nie zawsze bywa to jednak takie proste, a nasze wymarzone płynne żółtko okazuje się być suche i dogotowane. Z poniższego tekstu nie tylko dowiesz się jak ugotować jajka na miękko, ale także jak na czas gotowania wpływa wielkość jajka, oraz czemu do garnka z wodą warto dodać odrobinę octu.
W naszej kuchni jajka przygotowujemy na rozmaite sposoby. O ile ugotowanie ich na twardo, przyrządzenie jajek sadzonych czy jajecznicy nie nastręcza większych problemów, tak kwestia tego, jak ugotować jajka na miękko nie zawsze jest oczywista. Zapraszamy do zapoznania się z naszymi poradami na ten temat.
Jak ugotować jajka na miękko w zależności od ich wielkości?
Jajka rządzą się takimi samymi prawami jak większość produktów spożywczych. Z im większym jajkiem mamy do czynienia, tym dłuższej obróbki ono potrzebuje . Wytyczne do tego jak ugotować jajko na miękko w rozmiarze L, niekoniecznie sprawdzą się w przypadku jajka rozmiaru S.
Jajka na miękko należy gotować od 3 do nawet 5 minut . Jajka o najmniejszym rozmiarze S powinniśmy trzymać we wrzątku przez 3- 3,5 minuty . Jajka średnie, czyli M od 4 do 4,5 minut . Największe jajka L muszą spędzić w garnku nawet do 5,5 minuty . Możemy uznać, że najbardziej uniwersalną odpowiedzią na pytanie jak ugotować jajka na miękko, jest gotowanie ich przez 4 minuty .
Aby uzupełnić swoją wiedzę na temat tego, jak ugotować jajka na miękko, należy pamiętać o kilku dodatkowych zasadach. Czas gotowania jajek liczy się od momentu zagotowania wody , nie zaś od wsadzenia jajek do garnka. Naczynie do gotowania jajek powinno być dostatecznie duże, aby jajka nie obijały się o siebie podczas gotowania . Ostatnią zasadą jest ogrzanie jajek do temperatury pokojowej przed gotowaniem - po prostu wyjmij je z lodówki ok. 20-30 minut przed planowanym przygotowaniem.
Jak ugotować jajka na miękko? Mamy przydatne sztuczki
Mimo zastosowania wszystkich powyższych zasad, zdarza się czasem, że podczas gotowania, jajka pękają . Nie oznacza to jednak, że takie jajko jest do wyrzucenia . Jak zatem ugotować na miękko pęknięte jajko?
Najlepsze kucharki mają niezawodny patent. Do garnka z wodą wystarczy dodać odrobinę octu . Dzięki niemu białko jajka momentalnie się zetnie i zawartość skorupki nie wypłynie na zewnątrz . Dodatek octu nie wpływa na smak ugotowanego jajka , wobec czego możesz stosować ten trik zawsze wtedy, kiedy zajdzie taka potrzeba.
Inną przydatną podpowiedzią, jak ugotować jajka na miękko, jest dodanie do gotującej się wody łyżeczki soli . Taki dodatek również zapobiega wypłynięciu jajka do wody w przypadku jego pęknięcia. Dodatkowo dzięki gotowaniu się w osolonej wodzie, jajka są łatwiejsze do obrania . Usmażenie idealnych sadzonych nie jest dla nas żadną tajemnicą . Zaskoczysz swoich bliskich tym pysznym jajecznym sufletem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Cukier do kawy? Zapomnij. Miód sprawdzi się znacznie lepiej. Zanim go dodasz, pamiętaj o 2 zasadach
-
3 sprawdzone sposoby na puszyste naleśniki. Wszystko bez sody i proszku do pieczenia
-
Marynowana papryka z przepisu siostry Anastazji. Chrupiące, pyszne warzywo do słoików na zimę