Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Cukier do kawy? Zapomnij. Miód sprawdzi się znacznie lepiej. Zanim go dodasz, pamiętaj o 2 zasadach
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 01.10.2022 09:35

Cukier do kawy? Zapomnij. Miód sprawdzi się znacznie lepiej. Zanim go dodasz, pamiętaj o 2 zasadach

kawa z miodem
Canva / KevinCartr

Słodzenie kawy miodem to rewelacyjna alternatywa dla niezdrowego białego cukru. Aby miód zachował jednak swoje zdrowotne właściwości nie mieszaj go z bardzo gorącym napojem. Pamiętaj też, że miód jest słodszy niż cukier, dodaj go więc nieco mniej aby kawa z miodem miała optymalny smak.

Dodawanie miodu do napojów nie jest nowym pomysłem. Słodzenie nim jednak napojów gorących, jak kawa czy herbata, ma swoje zasady. Poniżej prezentujemy prosty poradnik jak prawidłowo przygotować kawę z miodem.

Kawa z miodem to idealny początek dnia

Miód słynie ze swojego słodkiego smaku i wartości odżywczych. W przeciwieństwie do cukru nie obciąża naszego organizmu w procesie trawienia. Kawa z miodem jest więc dla nas dużo korzystniejsza niż ta słodzona cukrem. W dodatku miód ma o 20% mniej kalorii niż jego niezdrowy zamiennik.

Biały cukier dostarcza do naszego organizmu jedynie pustych węglowodanów bez żadnych odżywczych wartości. Występuje niestety w wielu produktach spożywczych, wobec tego podnoszenie jego zawartości w organizmie poprzez słodzenie nim kawy jest dla nas bardzo niekorzystne. Kawa z miodem to dobry krok do zmiany swoich nawyków żywieniowych.

Miód bogaty jest z witaminy oraz składniki mineralne. Ma działanie antybakteryjne oraz wzmacnia nasz organizm. Korzystnie wpływa na pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi. Kawa z miodem ma wobec tego nie tylko niezwykłe walory smakowe, ale także działanie prozdrowotne.

Jak prawidłowo przygotować kawę z miodem

Aby nie stracić cennych właściwości w procesie słodzenia, należy pamiętać o ważnej zasadzie. Nie dodawajmy miodu do kawy zaraz po jej zaparzeniu. Cenne pszczele enzymy, odpowiadające za lecznicze właściwości miodu, rozpadają się w temperaturze powyżej 40 stopni. Poczekajmy zatem ze słodzeniem, aż napój nieco wystygnie.

Pamiętajmy również, że miód, mimo że jest mniej kaloryczny od cukru, to jest od niego słodszy. Aby kawa z miodem miała optymalny dla nas smak, dodawajmy go z umiarem. Miód możemy dodawać prosto do filiżanki za pomocą łyżeczki, lub rozpuścić go wcześniej w mleku i taki syrop dodać do napoju.

Do kawy z miodem warto zrobić nieco mocniejszy napar niż zazwyczaj. Dzięki temu kawa zachowa swój charakterystyczny intensywny aromat. Do napoju idealnie komponują się też rozmaite przyprawy, jak cynamon, imbir czy gałka muszkatołowa. Gorąco zachęcamy do eksperymentowania z tymi dodatkami. Miodu możesz dodać też do rozgrzewającej zimowej herbaty. Poznaj niezwykły przepis na kawę z pikantną nutą.

Canva / AnthiaCumming
Canva / AnthiaCumming

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: kawa Miód Cukier