Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Marynowana papryka z przepisu siostry Anastazji. Chrupiące, pyszne warzywo do słoików na zimę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 30.09.2022 18:39

Marynowana papryka z przepisu siostry Anastazji. Chrupiące, pyszne warzywo do słoików na zimę

Marynowana papryka z przepisu siostry Anastazji. Chrupiące, pyszne warzywo do słoików na zimę
screen z filmu na kanale Salve TV na YouTube, canva/mholka

Marynowana papryka z przepisu siostry Anastazji zaskakuje smakiem i chrupkością. Siostra Anastazja przygotowuje przetwory według tradycyjnej receptury. Zalewę robi klasycznie z octu, wody, soli i cukru. Jednak ściśle trzyma się określonych proporcji, ponieważ właśnie zalewa jest sekretem doskonałego smaku całej marynaty.

Na zimę przygotowujemy wiele przetworów, głównie kiszonki, marynowane warzywa, a także dżemy i konfitury. Marynowana papryka, dynia, grzyby, cukinia są pysznym dodatkiem do zimnej płyty i pieczywa. W przetworach bardzo ważne jest zachowanie określonych proporcji przypraw i składników na zalewę.

W taki właśnie sposób siostra Anastazja przygotowuje marynowaną paprykę. Do słoików dodaje wyłącznie liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Zalewę gotuje również bez zbędnych dodatków, ponieważ to właśnie proporcje wody, octu, soli i cukru są odpowiedzialne za niepowtarzalny smak.

Przed przyrządzeniem marynowanej papryki dokładnie umyj i wyparz słoiki i zakrętki. To bardzo ważny etap robienia wszystkich przetworów. W słoikach znajduje się wiele bakterii, które szybko zepsują zapasy na zimę. Wrzątek skutecznie je usunie, a przetwory będą smaczne i świeże, aż do następnego sezonu.

Papryka marynowana według przepisu siostry Anastazji

Składniki:

  • 1 kg papryki czerwonej

  • 1 kg papryki żółtej

  • 150 g cukru

  • 150 ml octu winnego 6%

  • liście laurowe

  • ziele angielskiego

  • ziarna pieprzu czarnego

  • oliwa z oliwek

  • łyżka soli

Chrupiąca, marynowana papryka doskonała na przekąskę

Do każdego słoika włóż po 1 liściu laurowym, po 3 ziarna pieprzu i 2 ziarna ziela angielskiego. Paprykę umyj, osusz, pokrój w słupki i przełóż do słoików.

Przygotuj zalewę: do garnka wlej 800 ml wody, dodaj cukier, sól, ocet i gotuj, aż cukier dokładnie się rozpuści, a zalewa będzie wrzeć. Wlej ją do słoików, zakręć wieczka i pasteryzuj przez 10 minut.

Po pasteryzacji podstaw słoiki do góry dnem do całkowitego ostygnięcia. Zimne przetwory odstaw w suche, chłodne miejsce.

Przygotuj również marynowaną dynię w zalewie curry i słodką cukinię z dodatkiem kurkumy i miodu. Zimowe przetwory błyskawicznie znikną z Twojej spiżarni.

Papryka marynowana
canva/Alexei_other z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker