Marynowana papryka z przepisu siostry Anastazji. Chrupiące, pyszne warzywo do słoików na zimę
Marynowana papryka z przepisu siostry Anastazji zaskakuje smakiem i chrupkością. Siostra Anastazja przygotowuje przetwory według tradycyjnej receptury. Zalewę robi klasycznie z octu, wody, soli i cukru. Jednak ściśle trzyma się określonych proporcji, ponieważ właśnie zalewa jest sekretem doskonałego smaku całej marynaty.
Na zimę przygotowujemy wiele przetworów, głównie kiszonki, marynowane warzywa, a także dżemy i konfitury. Marynowana papryka, dynia, grzyby, cukinia są pysznym dodatkiem do zimnej płyty i pieczywa. W przetworach bardzo ważne jest zachowanie określonych proporcji przypraw i składników na zalewę.
W taki właśnie sposób siostra Anastazja przygotowuje marynowaną paprykę. Do słoików dodaje wyłącznie liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Zalewę gotuje również bez zbędnych dodatków, ponieważ to właśnie proporcje wody, octu, soli i cukru są odpowiedzialne za niepowtarzalny smak.
Przed przyrządzeniem marynowanej papryki dokładnie umyj i wyparz słoiki i zakrętki. To bardzo ważny etap robienia wszystkich przetworów. W słoikach znajduje się wiele bakterii, które szybko zepsują zapasy na zimę. Wrzątek skutecznie je usunie, a przetwory będą smaczne i świeże, aż do następnego sezonu.
Papryka marynowana według przepisu siostry Anastazji
Składniki:
1 kg papryki czerwonej
1 kg papryki żółtej
150 g cukru
150 ml octu winnego 6%
liście laurowe
ziele angielskiego
ziarna pieprzu czarnego
oliwa z oliwek
łyżka soli
Chrupiąca, marynowana papryka doskonała na przekąskę
Do każdego słoika włóż po 1 liściu laurowym, po 3 ziarna pieprzu i 2 ziarna ziela angielskiego. Paprykę umyj, osusz, pokrój w słupki i przełóż do słoików.
Przygotuj zalewę: do garnka wlej 800 ml wody, dodaj cukier, sól, ocet i gotuj, aż cukier dokładnie się rozpuści, a zalewa będzie wrzeć. Wlej ją do słoików, zakręć wieczka i pasteryzuj przez 10 minut.
Po pasteryzacji podstaw słoiki do góry dnem do całkowitego ostygnięcia. Zimne przetwory odstaw w suche, chłodne miejsce.
Przygotuj również marynowaną dynię w zalewie curry i słodką cukinię z dodatkiem kurkumy i miodu. Zimowe przetwory błyskawicznie znikną z Twojej spiżarni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babcia Stasia dodaje do wątróbki jesienne frykasy. Zawsze pamięta o 1 ważnej zasadzie, jest kluczowa
Źródło: smaker