Smakosze.pl
Marynowana papryka z przepisu siostry Anastazji. Chrupiące, pyszne warzywo do słoików na zimę

screen z filmu na kanale Salve TV na YouTube, canva/mholka

Marynowana papryka z przepisu siostry Anastazji. Chrupiące, pyszne warzywo do słoików na zimę

30 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Marynowana papryka z przepisu siostry Anastazji zaskakuje smakiem i chrupkością. Siostra Anastazja przygotowuje przetwory według tradycyjnej receptury. Zalewę robi klasycznie z octu, wody, soli i cukru. Jednak ściśle trzyma się określonych proporcji, ponieważ właśnie zalewa jest sekretem doskonałego smaku całej marynaty.

Na zimę przygotowujemy wiele przetworów, głównie kiszonki, marynowane warzywa, a także dżemy i konfitury. Marynowana papryka, dynia, grzyby, cukinia są pysznym dodatkiem do zimnej płyty i pieczywa. W przetworach bardzo ważne jest zachowanie określonych proporcji przypraw i składników na zalewę.

Szybki chleb z kaszy jaglanej

Prosty, szybki chleb jaglany. Jedna kromka kryje w sobie wiele zdrowia

CZYTAJ DALEJ

W taki właśnie sposób siostra Anastazja przygotowuje marynowaną paprykę. Do słoików dodaje wyłącznie liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Zalewę gotuje również bez zbędnych dodatków, ponieważ to właśnie proporcje wody, octu, soli i cukru są odpowiedzialne za niepowtarzalny smak.

Przed przyrządzeniem marynowanej papryki dokładnie umyj i wyparz słoiki i zakrętki. To bardzo ważny etap robienia wszystkich przetworów. W słoikach znajduje się wiele bakterii, które szybko zepsują zapasy na zimę. Wrzątek skutecznie je usunie, a przetwory będą smaczne i świeże, aż do następnego sezonu.

Papryka marynowana według przepisu siostry Anastazji

Składniki:

  • 1 kg papryki czerwonej

  • 1 kg papryki żółtej

  • 150 g cukru

  • 150 ml octu winnego 6%

  • liście laurowe

  • ziele angielskiego

  • ziarna pieprzu czarnego

  • oliwa z oliwek

  • łyżka soli

Chrupiąca, marynowana papryka doskonała na przekąskę

Do każdego słoika włóż po 1 liściu laurowym, po 3 ziarna pieprzu i 2 ziarna ziela angielskiego. Paprykę umyj, osusz, pokrój w słupki i przełóż do słoików.

Przygotuj zalewę: do garnka wlej 800 ml wody, dodaj cukier, sól, ocet i gotuj, aż cukier dokładnie się rozpuści, a zalewa będzie wrzeć. Wlej ją do słoików, zakręć wieczka i pasteryzuj przez 10 minut.

Po pasteryzacji podstaw słoiki do góry dnem do całkowitego ostygnięcia. Zimne przetwory odstaw w suche, chłodne miejsce.

Przygotuj również marynowaną dynię w zalewie curry i słodką cukinię z dodatkiem kurkumy i miodu. Zimowe przetwory błyskawicznie znikną z Twojej spiżarni.

Papryka marynowana

canva/Alexei_other z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Sos z kiszonych ogórków

Przepisy

Sos z kiszonych ogórków. Pasuje nie tylko do obiadowych mięs

Czytaj więcej >
Pieczona owsianka Ewy Chodakowskiej

Przepisy

Chodakowska robi pieczoną owsiankę. Jest prosta, sycąca i bardzo zdrowa

Czytaj więcej >

Przepisy

Soczysta karkówka pieczona na kiszonej kapuście. Sycący zestaw na zimowy dzień

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyrzuć z sałatki jarzynowej ten składnik. Przestanie być "kaloryczną bombą", a będzie tak samo pyszna

Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o schabowych. Teraz największym hitem są kotlety gyros

Czytaj więcej >
pietruszka

Przepisy

Zalej nią pokrojony korzeń pietruszki i zagotuj. Domowa mikstura ma potężne działanie

Czytaj więcej >