Smakosze.pl
patent na puszyste naleśniki

Canva / Slatan, Canva / Qwart

3 sprawdzone sposoby na puszyste naleśniki. Wszystko bez sody i proszku do pieczenia

1 Października 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Chcesz wiedzieć, jak usmażyć puszyste naleśniki? Dodaj do ciasta wody gazowanej, która idealnie je napowietrzy. Nie zapomnij też o ubiciu piany z białek i przesianiu mąki. Dzięki zastosowaniu tych trzech prostych zasad naleśniki wyjdą pyszne jak nigdy.

Przepis na naleśniki jest jednym z najprostszych, jednak potrafi być podchwytliwy. Gumowate czy twarde placki nie trafiają w niczyj gust. Koniecznie dowiedz się zatem, jak usmażyć puszyste naleśniki. Z poniższego przepisu będziesz korzystać z przyjemnością.

Kruche ciasteczka ze skwarek. Zaskakujące połączenie smaków było hitem PRL-u

Kruche ciasteczka ze skwarkami. Zaskakujące połączenie smaków było hitem PRL-u

CZYTAJ DALEJ

Jak usmażyć puszyste naleśniki- lista zakupów

Składniki:

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej

  • 1 szklanka mleka

  • 3 jajka

  • 1 szklanka wody gazowanej

  • szczypta soli

  • olej do smażenia

Prosty sposób jak usmażyć puszyste naleśniki

Jajka rozbij i oddziel żółtka od białek. Żółtka odstaw na bok, białka natomiast ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Najwygodniej zrobić to za pomocą miksera, jednak możesz użyć też rózgi kuchennej.

Mąkę przesiej do dużej miski. Sumienne przesianie mąki to połowa sukcesu do tego, jak usmażyć puszyste naleśniki. Następnie dodaj do niej mleko, wodę gazowaną oraz żółtka. Połącz wszystkie składniki w jednolitą, gładką masę.

Ostrożnie i stopniowo dodawaj do miski ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszaj uważając, aby piana nie opadła. Do mieszania idealnie sprawdzi się szpatułka kuchenna. Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, możesz przystąpić do smażenia.

Na teflonowej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Ciasto wylewaj porcjami na środek patelni, po czym rozprowadzaj je na całą jej powierzchnię okrężnymi ruchami. Pamiętaj, że kluczem do sukcesu jak usmażyć puszyste naleśniki, jest dobranie optymalnej porcje ciasta w zależności od wielkości patelni.

Naleśniki smaż z obu stron. Dobrze usmażony naleśnik łatwo odchodzi od powierzchni patelni. Usmażone odkładaj na przygotowany wcześniej talerz. Podawaj je z ulubionym nadzieniem lub po prostu solo. Teraz znasz już sekret, jak usmażyć puszyste naleśniki. Koniecznie wypróbuj ten pyszny farsz szpinakowy. Dla zwolenników słodkości proponujemy ten przepis.

Canva / Harry Rendon Mayorga

Canva / Harry Rendon Mayorga

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. Ten wybór bije na głowę wszystkie sosy

Czytaj więcej >