3 sprawdzone sposoby na puszyste naleśniki. Wszystko bez sody i proszku do pieczenia
Chcesz wiedzieć, jak usmażyć puszyste naleśniki? Dodaj do ciasta wody gazowanej, która idealnie je napowietrzy. Nie zapomnij też o ubiciu piany z białek i przesianiu mąki. Dzięki zastosowaniu tych trzech prostych zasad naleśniki wyjdą pyszne jak nigdy.
Przepis na naleśniki jest jednym z najprostszych, jednak potrafi być podchwytliwy. Gumowate czy twarde placki nie trafiają w niczyj gust. Koniecznie dowiedz się zatem, jak usmażyć puszyste naleśniki. Z poniższego przepisu będziesz korzystać z przyjemnością.
Jak usmażyć puszyste naleśniki- lista zakupów
Składniki:
1 pełna szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
3 jajka
1 szklanka wody gazowanej
szczypta soli
olej do smażenia
Prosty sposób jak usmażyć puszyste naleśniki
Jajka rozbij i oddziel żółtka od białek. Żółtka odstaw na bok, białka natomiast ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Najwygodniej zrobić to za pomocą miksera, jednak możesz użyć też rózgi kuchennej.
Mąkę przesiej do dużej miski. Sumienne przesianie mąki to połowa sukcesu do tego, jak usmażyć puszyste naleśniki. Następnie dodaj do niej mleko, wodę gazowaną oraz żółtka. Połącz wszystkie składniki w jednolitą, gładką masę.
Ostrożnie i stopniowo dodawaj do miski ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszaj uważając, aby piana nie opadła. Do mieszania idealnie sprawdzi się szpatułka kuchenna. Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, możesz przystąpić do smażenia.
Na teflonowej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Ciasto wylewaj porcjami na środek patelni, po czym rozprowadzaj je na całą jej powierzchnię okrężnymi ruchami. Pamiętaj, że kluczem do sukcesu jak usmażyć puszyste naleśniki, jest dobranie optymalnej porcje ciasta w zależności od wielkości patelni.
Naleśniki smaż z obu stron. Dobrze usmażony naleśnik łatwo odchodzi od powierzchni patelni. Usmażone odkładaj na przygotowany wcześniej talerz. Podawaj je z ulubionym nadzieniem lub po prostu solo. Teraz znasz już sekret, jak usmażyć puszyste naleśniki. Koniecznie wypróbuj ten pyszny farsz szpinakowy. Dla zwolenników słodkości proponujemy ten przepis.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak szybko należy przerobić zebrane grzyby? Czas ma ogromne znaczenie
Wachowicz pokazała, jak robi ziemniaki pieczone w boczku. Smak pospolitego warzywa zachwyca
Szybkie racuchy na maślance. 2 składniki decydują o ich wybornym smaku