Na czym najlepiej smażyć jajka sadzone? Olej wcale nie jest idealnym wyborem
Jak smażyć jajka sadzone? Jedni smażą je na oliwie z oliwek, inni na olej lub nawet na wodzie. Najlepsze jest jednak masło, które nie dość, że się nie przypala, to dodaje jajkom maślanego smaku. Ile smażyć jajka sadzone? Z czym je podać?
Na czym najlepiej smażyć jajka sadzone? Będą jeszcze smaczniejsze
Jajka sadzone są wyśmienitym dodatkiem obiadowym. Możemy przygotować je z wieloma innymi produktami i stworzyć wyśmienite danie dla całej rodziny. Jak smażyć jajka sadzone? Jajka smażymy na maśle lub maśle klarowanym, dzięki czemu danie ma wspaniały smak.
Ani olej ani oliwa, a tym bardziej woda nie sprawią, że jajko będzie tak smaczne. Chrupiące, dobrze ścięte, maślane białko i płynne żółtko podane np. z młodymi ziemniakami lub innym dodatkiem to absolutny hit. Jak smażyć jajka sadzone? Nigdy nie przykrywajmy patelni, na której smażymy jajka, ponieważ żółtko szybko się zetnie i otrzymamy jajko na twardo.
Jajka smażmy zawsze na teflonowej patelni, dzięki której danie się nie przypali. Jajka najlepiej smażyć na średnim ogniu przez dosłownie kilka minut. Oprószmy je solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem, będzie prosto, ale pysznie.
Chleb w jajku pamiętam z czasów dzieciństwa. Dziś sama robię taki na śniadanie, nie zapominam jednak o 2 dodatkachJak i ile smażyć jajka sadzone? Z czym podawać jajka sadzone?
Nie smaż jajek ani na oleju, ani na oliwie. Najlepszym tłuszczem do smażenia jajek sadzonych jest masło. Masło zwykłe i klarowane nadaje daniu wyjątkowy smak i aromat, są znacznie lepsze od jajek sadzonych na innym rodzaju tłuszczu.
Masło klarowane jest o tyle zdrowsze od zwykłego masła, że ma wysoką temperaturę dymienia i nie będzie się przypalać. Klarowane masło również ma przyjemny, maślany smak.
Jajka sadzone możesz usmażyć również na śmietance kremówce, która dobrze podgrzeje jajko, nie przypali się i stworzy wyśmienity sos. Tak usadzone jajka będą idealne do młodych ziemniaków.
Ile smażyć jajka sadzone?
Jajka sadzone są proste w przygotowaniu: na patelni rozpuść masło, następnie jajko wbij do szklanki, wlej je na patelnię, oprósz solą, pieprzem, ewentualnie posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem i smaż około 3- 4 minut na średnim ogniu, bez przykrycia. Po tym czasie białko będzie ścięte, a żółtko pozostanie płynne.
Jajka sadzone są wyśmienitym dodatkiem do obiadu. Ugotuj młode ziemniaki w mundurkach, bób, kalafior, fasolkę i proste, tanie i pyszne danie gotowe. Jajka sadzone są również świetnym dodatkiem do ryżu, wołowiny i innego mięsa. Możesz przygotować jajka z papryką, pomidorami, szpinakiem, na tostach, w naleśnikach. Każda opcja podania będzie wyśmienita.