Smakosze.pl
suflet serowy

canva/margouillatphotos

Szybki i puszysty suflet śniadaniowy. Pyszny sposób na jajka

29 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Niewielu Polaków zna specjał ze zdjęcia, a jest nim wytrawny suflet. Dziś powiemy wam, jak zrobić szybki i puszysty suflet śniadaniowy. Będzie to pyszny sposób na jajka. W jego środku ukryliśmy pożywną niespodziankę, czyli ser i szynkę. Te dodatki sprawią, że danie będzie niezwykle sycące.

Suflet jest lekkim wypiekiem, którego podstawą są jajka. Może być słodki, np. czekoladowy, cytrynowy lub wytrawny, np. serowy, warzywny. Można go więc podać na deser lub na śniadanie albo na przekąskę.

Ile czasu gotować fasolkę szparagową? Wszystko zależy od jej koloru

Ile czasu gotować fasolkę szparagową? Wszystko zależy od jej koloru

CZYTAJ DALEJ

Suflet ma delikatną strukturę, którą zapewniają ubite białka. Należy go piec w wysokiej temperaturze, dzięki czemu urośnie i będzie lekki. Niestety suflet bardzo lubi opadać. By tego uniknąć, nie należy uchylać piekarnika w czasie pieczenia i podać go od razu po wyjęciu z piekarnika.

Przepis na wytrawny suflet

Składniki na 3 foremki:

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 3/4 szklanki mleka

  • sól, pieprz

  • 1/3 szklanki startego żółtego sera

  • 1/3 szklanki pokrojonej szynki

  • masło do wysmarowania foremek

Przygotowanie sufletu z serem i szynką


W małym garnku rozpuść masło, wsyp mąkę i całość chwilę przesmaż, nie dopuszczając do zrumienienia. Garnek zestaw z ognia.

Do przygotowanej zasmażki dodawaj po jednym żółtku, cały czas mieszając. Potem zacznij całość podgrzewać i wlewać stopniowo do masy zimne mleko.

Gdy masa zgęstnieje, zestaw ją z ognia i przestudź. Dodaj do niej rozdrobniony ser i szynkę, wymieszaj.

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy, delikatnie wymieszaj. Foremki na suflet wysmaruj masłem, napełnij masą do 3/4 wysokości.

Foremki z masą postaw na blasze, podlej wodą do 1/3 ich wysokości. Piecz 25 minut w 180 st. C. Suflety możesz podać np. z kawałkami awokado, pomidorem czy rukolą.

Na naszej stronie znajdziecie też przepis na jajka w koszulce, a także na jajka po wiedeńsku.

canva/Fertnig

canva/Fertnig

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: letagafood

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki dyniowe

Przepisy

Zapomnij o plackach ziemniaczanych. Teraz inne warzywo sprawdzi się najlepiej. 1 dodatek bosko podkręca smak

Czytaj więcej >
sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >