Szybki i puszysty suflet śniadaniowy. Pyszny sposób na jajka
Niewielu Polaków zna specjał ze zdjęcia, a jest nim wytrawny suflet. Dziś powiemy wam, jak zrobić szybki i puszysty suflet śniadaniowy. Będzie to pyszny sposób na jajka. W jego środku ukryliśmy pożywną niespodziankę, czyli ser i szynkę. Te dodatki sprawią, że danie będzie niezwykle sycące.
Suflet jest lekkim wypiekiem, którego podstawą są jajka. Może być słodki, np. czekoladowy, cytrynowy lub wytrawny, np. serowy, warzywny. Można go więc podać na deser lub na śniadanie albo na przekąskę.
Suflet ma delikatną strukturę, którą zapewniają ubite białka. Należy go piec w wysokiej temperaturze, dzięki czemu urośnie i będzie lekki. Niestety suflet bardzo lubi opadać. By tego uniknąć, nie należy uchylać piekarnika w czasie pieczenia i podać go od razu po wyjęciu z piekarnika.
Przepis na wytrawny suflet
Składniki na 3 foremki:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
2 jajka
3/4 szklanki mleka
sól, pieprz
1/3 szklanki startego żółtego sera
1/3 szklanki pokrojonej szynki
masło do wysmarowania foremek
Przygotowanie sufletu z serem i szynką
W małym garnku rozpuść masło, wsyp mąkę i całość chwilę przesmaż, nie dopuszczając do zrumienienia. Garnek zestaw z ognia.
Do przygotowanej zasmażki dodawaj po jednym żółtku, cały czas mieszając. Potem zacznij całość podgrzewać i wlewać stopniowo do masy zimne mleko.
Gdy masa zgęstnieje, zestaw ją z ognia i przestudź. Dodaj do niej rozdrobniony ser i szynkę, wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy, delikatnie wymieszaj. Foremki na suflet wysmaruj masłem, napełnij masą do 3/4 wysokości.
Foremki z masą postaw na blasze, podlej wodą do 1/3 ich wysokości. Piecz 25 minut w 180 st. C. Suflety możesz podać np. z kawałkami awokado, pomidorem czy rukolą.
Na naszej stronie znajdziecie też przepis na jajka w koszulce, a także na jajka po wiedeńsku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babcia Gramolka dodaje do ogórkowej nieoczywisty składnik. Cała rodzina od razu poprosi o dokładkę
Cukinia w chrupiącej panierce z niespodzianką. Intensywny smak detronizuje inne smażone przekąski
Źródło: letagafood