Smakosze.pl Porady Jak ugotować idealny ryż? Rozwiewamy wątpliwości
canva/ribeirorocha

Jak ugotować idealny ryż? Rozwiewamy wątpliwości

3 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ryż to doskonały dodatek do wielu dań kuchni całego świata. Niezależnie od rodzaju, ryż należy odpowiednio przygotować, aby po ugotowaniu był sypki i nie przypominał papki. Jak przygotować ryż do gotowania? Jak ugotować idealny ryż z torebki? Jak ugotować idealny ryż na sypko?

Ryż jest najbardziej popularnym ziarnem na świecie, który znalazł zastosowanie w każdej kuchni. Przygotujesz z nim między innymi tajskie curry, kurczaka tikka masala , meksykańskie chili con carne i wiele wyśmienitych potraw. Ryż jest również dodatkiem do wielu sałatek.

Ryż jest pysznym i zdrowym zamiennikiem makaronów i ziemniaków, pasuje do drobiu, mięsa czerwonego, owoców morza, ryb, warzyw i owoców. Ryż świetnie smakuje również w zupach- tu poznasz przepis na perfekcyjną pomidorową z ryżem , czyli królową polskich zup.

W tym artykule dowiesz się, który ryż jest najzdrowszy, jak przygotować ryż przed gotowaniem i jak ugotować idealny ryż z torebki, na sypko i na mleku, aby był miał idealną konsystencję.

Chcesz zrobić japońskie sushi? Tu dowiesz się, jak ugotować ryż do sushi i jak zrobić zalewę do ryżu.

Rodzaje ryżu. Który ryż jest najzdrowszy?

Ryż ma aż 25 odmian. Do najbardziej popularnych rodzajów zaliczamy ryż biały, ryż biały długoziarnisty, jaśminowy, brązowy, basmati, parboiled. Odmiany różnią się kształtem, kolorem, smakiem i wartościami odżywczymi.

Osoby będące na diecie najczęściej wybierają ryż brązowy, ponieważ jest mniej kaloryczny. Badania wykazują jednak, że ryż biały, basmati i jaśminowy zawierają o wiele więcej łatwo przyswajalnego błonnika, który nie powoduje problemów trawiennych.

Kilka rodzajów ryżu w miseczkach

Źródło zdjęcia: canva/Kuvona Ryż brązowy, mimo, iż mniej kaloryczny, zawiera mało błonnika rozpuszczalnego, a więcej tego, który może zaburzać procesy wchłaniania się wartości odżywczych i przyczyniać się do powstawania wzdęć. W ryżu brązowym znajduje się również arsen- substancja przyczyniająca się do powstawania zmian nowotworowych, dlatego też ryż brązowy należy jeść z umiarem.

Jak przygotować ryż przed gotowaniem?

Aby ryż miał najlepszy smak i nie był sklejoną papką po ugotowaniu, opłucz dokładnie ziarna pod bieżącą, zimną wodą, dzięki czemu pozbędziesz się nadmiaru skrobi, a ryż nie będzie się kleił.

Płukanie ryżu pod bieżącą wodą

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot Przepłukany ryż przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli i gotuj. Im większa ilość wody w garnku, tym ryż będzie bardziej sypki. Jeśli gotujesz ryż do potraw azjatyckich, do wody możesz dodać również szczyptę kurkumy, która zabarwi ziarna na żółto i nada im ciekawego smaku.

Jak ugotować idealny ryż z torebki?

Ryż z torebki ugotujesz w prosty sposób. W zależności od rodzaju ryżu, ryż gotuje się od 15 do nawet 40 minut. Zagotuj wodę w garnku, wsyp płaską łyżeczkę soli. Gdy woda będzie wrzeć, torebkę ryżu przepłucz pod bieżącą wodą, włóż do garnka.

Ryż z warzywami

Źródło zdjęcia: canva/Anna_Shepulova Ganek z ryżem przykryj pokrywą, aby ryż równomiernie się gotował, po włożeniu torebki do gotującej się wody, zmniejsz moc palnika. Ryż musi się delikatnie pyrkać, wtedy będzie idealny, torebkę gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Jak ugotować idealny ryż na sypko?

Ryż z kilogramowej torebki ugotujesz na sypko w następujący sposób: szklankę ryżu przepłucz pod zimną, bieżącą wodą na gęstym sicie, odstaw na chwilę.

W garnku zagotuj 2 szklanki wody z łyżeczką soli (w gotowaniu ryżu bardzo ważny jest stosunek ryżu do wody wynoszący 1:2). gdy woda będzie wrzeć, wsyp przepłukany ryż i gotuj chwilę, mieszając, aby ryż nie przywarł do garnka.

Kurczak curry z ugotowanym na sypko ryżem

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova Gdy ryż zacznie się gotować, ustaw najmniejszą moc palnika, przykryj garnek i gotuj przez 12 minut, następnie wyłącz gaz, zdejmij pokrywkę, na garnek połóż świeżą ściereczkę i odstaw na chwilę, aby ryż całkowicie wchłonął wodę.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy