Jak zrobić zalewę do ryżu na sushi?
Sushi to doskonałe, orientalne danie azjatyckie, które popularne jest na całym świecie. Delikatny ryż, aromatyczne dodatki i wodorosty sprawiły, że sushi pokochały miliony. Sushi zjesz nie tylko w restauracji, możesz je również przygotować samodzielnie. Sprawdź, jak ugotować ryż do sushi i jak zrobić zalewę do ryżu do sushi.
Sushi to tradycyjna potrawa pochodząca z południowo- wschodniej Azji. W zależności od regionu dodaje się do niej różne dodatki, jednak zawsze sushi podawane jest z sosem sojowym, marynowanym imbirem i ostrą pastą wasabi.
Do sushi możesz dać ulubione dodatki, np. surowego lub wędzonego łosia, krewetki, ogórki, awokado, czarny sezam, paluszki rybne, glony, żółtą rzodkiew. Rolki sushi zawijaj z odpowiednio przygotowanym, zbitym ryżem i prasowanymi wodorostami Nori.
Do przygotowania sushi niezbędna będzie również specjalna rolka, dzięki której zawiniesz wszystkie składniki. Foremki do sushi dostaniesz w każdym większym markecie. Całą rolkę pokrój na kawałki bardzo ostrym nożem i podaj.
Jeśli masz ochotę na danie w japońskim stylu- tu poznasz przepis na łososia w sosie teriyaki z ryżem, idealny na orientalny obiad.
Jak ugotować ryż do sushi?
Ryż do sushi wymaga specjalnego przygotowania, aby był zwarty i dobrze łączył wszystkie składniki. Ryż do sushi zalej zimną wodą w proporcji 1:1 i odstaw na 10 minut, następnie zagotuj.
Źródło zdjęcia: canva/Image Professionals GmbH
Po ugotowaniu zostaw ryż pod przykryciem na kolejne 10 minut, następnie gorący ryż przełóż do niemetalowej miski, wlej zimną zalewę i wymieszaj, całość przełóż ściereczką, aby ryż nie wysechł.
Przepis na zalewę do ryżu na sushi
Składniki na 100 g ryżu:
łyżka octu ryżowego
łyżka cukru
Jak zrobić zalewę do ryżu na sushi?
W zalewie najważniejsze są proporcje, zawsze dokładnie odmierzaj ryż, aby przygotować odpowiednią ilość zalewy, dzięki czemu ryż jest zwarty i dobrze połączy się z glonami i wszystkimi składnikami.
Źródło zdjęcia: canva/Michal Collection Ocet podgrzewaj z cukrem do momentu, aż cukier się rozpuści. Gotuj delikatnie, aby zalewa się nie zagotowała, następnie ostudź ją i zimną dodaj do ryżu, następnie wymieszaj.