Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak ugotować perfekcyjną pomidorową?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.01.2022 01:00

Jak ugotować perfekcyjną pomidorową?

Jak ugotować perfekcyjną pomidorową?
canva/undefined undefined

Zupa pomidorowa to zupa, którą znamy i lubimy wszyscy. Zupa ta wymaga jednak odpowiedniego przygotowania, aby miała doskonały kolor, aromat i smak. Jakie pomidory do zupy pomidorowej? Jak zrobić bulion? Jak ugotować perfekcyjną pomidorową i z czym ją podać? Poznaj najlepszy przepis na zupę pomidorową.

Ugotowałeś zupę pomidorową, jednak nie miała pełnego, pomidorowego smaku lub była słabo doprawiona? Ten artykuł jest właśnie dla Ciebie. Dowiesz się w nim, jakie pomidorowy wybrać do zupy i jak je przygotować, czym doprawić zupę, czego do niej nie dodawać i jak zrobić idealny, esencjonalny wywar, który jest bazą do najsmaczniejszej pomidorowej.

Zupa pomidorowa to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Zupa jest gęsta, aromatyczna i bardzo rozgrzewająca. Podaj ją z makaronem, ryżem lub lanymi kluseczkami, jak u babci, a będzie doskonała. Zupę ugotuj na specjalnie przygotowanym bulionie, a każdy będzie prosił o przepis.

Jeśli chcesz zachwycić rodzinę doskonałym smakiem tradycyjnego krupniku- w tym artykule dowiesz się, na jakim mięsie najlepiej ugotować zupę, aby była idealna w smaku.

Jakie pomidory do perfekcyjnej pomidorowej?

W zupie pomidorowej pomidory grają pierwsze skrzypce. Dojrzałe, słodkie, wygrzane w letnim słońcu są najlepsze do ugotowania idealnej zupy. W sezonie letnim wybieraj pomidory polne, kupisz je na każdym miejskim targu. Mają nieco inny kształt- są lekko spłaszczone i podłużne, ale ten gatunek pomidorów nie ma sobie równych, jeśli chodzi o smak.

Pomidory polne

Źródło zdjęcia: canva/lesichkadesign Zimą i wiosną mamy już tylko pomidory szklarniowe, które nie smakują już tak, jak letnie odmiany. Zimą zupę ugotuj z pomidorów malinowych, pomidorków cherry lub domowego przecieru pomidorowego, który przygotujesz w bardzo prosty sposób z odmian letnich- tu poznasz przepis na domowy przecier pomidorowy, idealny do zupy i innych dań.

Perfekcyjna pomidorowa- z mięsem, czy bez?

Zupę pomidorową ugotujesz na warzywach, jednak jej pełny i najlepszy smak uzyskasz, kiedy ugotujesz ją na rosole z poprzedniego dnia lub bulionie mięsnym. Danie jest wtedy wyraźne, aromatyczne i nabiera również rozgrzewających i wzmacniających właściwości.

Bulion drobiowo- wołowy do zupy pomidorowej

Źródło zdjęcia: canva/from_my_point_of_view Do zupy pomidorowej idealnie sprawdzi się małe udko z kurczaka i kawałek wołowej porcji rosołowej bez kości. Z mieszanego mięsa stworzysz doskonałą bazę do pomidorowej, która błyskawicznie zniknie z talerzy.

Czym doprawić zupę pomidorową?

Zupę pomidorową dopraw zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Do wykończenia dania idealnie sprawdzą się również świeże zioła- posiekana natka pietruszki lub świeża bazylia.

Świeża bazylia i natka pietruszki do zupy pomidorowej

Źródło zdjęcia: canva/Tetiana_Chudovska Zrezygnuj z zabielania zupy i doprawiania jej przyprawą maggi lub kostką rosołową. Zupę wystarczy posolić, dodać pieprz, cukier, koncentrat pomidorowy i odpowiednią ilość ziół, aby była doskonała w smaku i zdrowa. Maggi i kostka rosołowa to same konserwanty.

Z czym podawać zupę pomidorową?

Zupę pomidorową podaj z ryżem, makaronem, lanymi kluskami lub grzankami. Wszystko zależy od tego, na jakie danie masz ochotę. Do zupy najlepszy jest biały ryż jaśminowy lub basmati o długich ziarnach.

Makaron i ryż do zupy

Źródło zdjęcia: canva/kamranaydinov Makaron jajeczny do rosołu, kokardki, świderki lub muszelki równie dobrze sprawdzą się w aromatycznej zupie. Możesz również przygotować kluski lane, w pomidorowej smakują równie dobrze, jak w rosole i zupie mlecznej.