Smakosze.pl Porady Jak ugotować najlepszą kaszę gryczaną na sypko?
canva/Sergey05, Getty Images

Jak ugotować najlepszą kaszę gryczaną na sypko?

31 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Kasza gryczana ma swoje szczególne miejsce w polskiej sztuce kulinarnej - zanim wyparły je ziemniaki, kasze stanowiły podstawę naszego żywienia. Aby ugotować ją na sypko, należy zachować odpowiednie proporcje kaszy i wody, a także dodać do niej łyżkę masła lub oliwy. Dodatek tłuszczu nada kaszy mocniejszy smak oraz oczekiwanej puszystości.

Kasza gryczana najczęściej podawana jest do dań mięsnych z gęstym sosem. Wymieszanie ziarenek kaszy z sosem daje doskonałe połączenie, które sprawia ogromną przyjemność. Niestety wiele osób nie do końca wie co zrobić, aby kasza dobrze się ugotowała.

Często bowiem zamiast sypkiej i delikatnej kaszy wychodzi zbita i lepiąca masa, która nie nadaje się do zjedzenia ze smakiem. Poniżej zdradzamy proste triki, dzięki którym każdy obiad z kaszą będzie taki, jak sobie zażyczysz.

Przed gotowaniem opłucz kaszę

Tak jak w przypadku ryżu, kaszę również należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Na ziarenkach odkłada się mnóstwo pyłu, który negatywnie wpłynie na konsystencje gotowej kaszy, a także może zmienić jej smak na gorszy.

W tym celu umieść kaszę na sitku i włóż go do miski z wodą. Po parokrotnym przemieszaniu wymień wodę. Powtórz czynność 3-4 razy, aż woda będzie przejrzysta. Przełóż kaszę do garnka i zalej wodą w proporcji 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy.

Postaw garnek na mocnym gazie i doprowadź wodę do wrzenia. W tym momencie dopraw ją solą oraz dodaj jedną łyżkę masła lub oliwy. Zmniejsz gaz na najmniejszy, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez 5 minut.

Ostatni etap gotowania

Po 5 minutach wstępnego gotowania wyłącz gaz pod naczyniem. Pamiętaj, aby przez cały proces ani razu nie mieszać kaszy i wody. Teraz zostaw kaszę na 20 minut. Zgromadzona energia cieplna sprawi, że kasza uzyska idealną konsystencję.

Po wszystkim wystarczy zamieszać ugotowaną kaszę widelcem i nakładać. Aby produkt nie stracił zbyt wiele ciepła, nie zdejmuj z garnka pokrywki przed podaniem na talerze. Zimna kasza traci w końcu wiele ze swoich wartości smakowych.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować faszerowane bakłażany. Ten tekst wyjawia prosty przepis na zapiekankę śniadaniową z ziemniaków, jajka i sera.

Kasza gryczana

Źródło zdjęcia: canva//Sergey05, Getty Image

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ekogram

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy