Rewolucyjne, nocne ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Ciasto drożdżowe jest jednym z deserów, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Znamy sposób na to, by przyrządzić je szybko i bez zagniatania. Istotna będzie kolejność. Spróbujcie koniecznie. Prośby o dokładkę gwarantowane.
Domowe wypieki nie mają sobie równych. Podczas gdy przyrządzenie szarlotki czy sernika wymaga nieco wprawy i czasu, ciasto drożdżowe zrobimy niemalże ekspresowo. Wystarczy tylko nastawić je odpowiednio wcześnie, a potem szybko zagnieść i upiec. Goście będą zachwyceni.
Przepis na cudowne drożdżowe bez wyrabiania ciasta
Składniki:
50 g świeżych drożdży
1/3 szklanki zimnego mleka
3 małe jaja
pół szklanki cukru
2 szklanki mąki
pół szklanki oleju
1 mały cukier wanilinowy
garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Do dużej miski kruszymy drożdże. Zasypujemy je cukrem i cukrem waniliowym. Wlewamy roztrzepane widelcem jaja — zimne, prosto z lodówki.
Dodajemy olej i schłodzone mleko. Na koniec przesiewamy mąkę, a na wierzchu rozsypujemy skórkę pomarańczową. Miskę przykrywamy ściereczka i odstawiamy masę na około 8 godzin, albo na całą noc.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Zawartość miski mieszamy dużą łyżką, tak aby pozbyć się grudek mąki. Przenosimy ją do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą keksówki.
Pieczemy przez około 40 minut. Stan wypieku sprawdzamy, zanurzając w nim drewniany patyczek. Suchy oznacza, że ciasto jest gotowe. Ostudzony wypiek posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Źródło zdjęcia: canva/jirkaejc
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: grunttoprzepis