Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rewolucyjne, nocne ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Rewolucyjne, nocne ciasto drożdżowe bez wyrabiania

 Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
canva/Shaiith

Ciasto drożdżowe jest jednym z deserów, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Znamy sposób na to, by przyrządzić je szybko i bez zagniatania. Istotna będzie kolejność. Spróbujcie koniecznie. Prośby o dokładkę gwarantowane.

Domowe wypieki nie mają sobie równych. Podczas gdy przyrządzenie szarlotki czy sernika wymaga nieco wprawy i czasu, ciasto drożdżowe zrobimy niemalże ekspresowo. Wystarczy tylko nastawić je odpowiednio wcześnie, a potem szybko zagnieść i upiec. Goście będą zachwyceni.

Przepis na cudowne drożdżowe bez wyrabiania ciasta

Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży

  • 1/3 szklanki zimnego mleka

  • 3 małe jaja

  • pół szklanki cukru

  • 2 szklanki mąki

  • pół szklanki oleju

  • 1 mały cukier wanilinowy

  • garść kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Do dużej miski kruszymy drożdże. Zasypujemy je cukrem i cukrem waniliowym. Wlewamy roztrzepane widelcem jaja — zimne, prosto z lodówki.

Dodajemy olej i schłodzone mleko. Na koniec przesiewamy mąkę, a na wierzchu rozsypujemy skórkę pomarańczową. Miskę przykrywamy ściereczka i odstawiamy masę na około 8 godzin, albo na całą noc.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Zawartość miski mieszamy dużą łyżką, tak aby pozbyć się grudek mąki. Przenosimy ją do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą keksówki.

Pieczemy przez około 40 minut. Stan wypieku sprawdzamy, zanurzając w nim drewniany patyczek. Suchy oznacza, że ciasto jest gotowe. Ostudzony wypiek posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

Drożdże — podstawowy składnik pysznego domowego wypieku
Drożdże — podstawowy składnik pysznego domowego wypieku

Źródło zdjęcia: canva/jirkaejc

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: grunttoprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram