Smakosze.pl
Parówki w wodzie

bofotolux, Getty Images

Jak ugotować parówki?

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Parówki sprawiają wrażenie, że ich ugotowanie jest banalnie proste - ot wystarczy wrzucić je do gorącej wody i poczekać kilka chwil. Mimo wszystko nawet przy takiej czynności łatwo popełnić błąd, dlatego Robert Makłowicz radzi, jak zrobić je perfekcyjnie. Okazuje się, że trzeba włożyć je do gorącej, lecz nie wrzącej wody.

Parówki jada praktycznie każdy, w końcu stanowią świetny produkt na śniadanie czy kolację. Nie przygotowuje się je zbyt długo, są smaczne, tanie i łatwo dostępne. Choć mogą wydawać się mało skomplikowane, nawet podczas ich gotowania można zaliczyć wpadkę. 

Robert Makłowicz jest dziennikarzem oraz krytykiem kulinarnym, który prowadzi wiele programów o gotowaniu. Na przestrzeni wielu lat dał się poznać jako doskonały kucharz oraz znawca historii miejsc, do których jeździ w celu nagrania kolejnych odcinków. 

Jak gotować parówki według Roberta Makłowicza?

Podczas jednego ze swoich występów na żywo w Internecie na kanale Robert Makłowicz na platformie YouTube, przeprowadził sesję pytań i odpowiedzi. Ciekawi widzowie mogli zadawać pytania, a Makłowicz odpowiadał na nie w czasie rzeczywistym.

Jeden z uczestników sesji zdecydował dowiedzieć się od Makłowicza, w jaki sposób należy gotować parówki. Pan Robert zaskoczył wielu swoich widzów, gdyż stwierdził stanowczo, że parówek w ogóle się nie gotuje, gdyż mogą się zniszczyć.

Na naszym portalu zdradziliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą cię zainteresować. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjaśniamy jak wyhodować drzewko laurowe w domu. W tym tekście  pokazujemy jedzenie przyszłości według Unii Europejskiej. 

Nie gotuje się w ogóle parówek. Tylko zagotowuje się wodę. Ona jak zacznie wrzeć, to się ją wyłącza i do tego się wkłada parówki - wyjawił Makłowicz. Taki sposób eliminuje problem pękania spowodowanego wchłanianiem wody i pęcznieniem mięsa. 

Źródło: Herzstaub, Getty Images

Parówki nie dla każdego

Wokół nich krąży niezbyt dobra opinia. Złej jakości parówki często mają bardzo niekorzystny skład - niska zawartość mięsa, wypełniacze i liczne konserwanty nie służą dobrej kondycji organizmu i od takiego produktu należy trzymać z daleka. 

Kupując parówki, trzeba przeczytać skład. Jeśli zawierają więcej niż 90% mięsa, które nie jest oddzielane mechanicznie oraz nie mają dodatku ulepszaczy i sztucznych substancji, możesz je jeść. Niestety, nie powinno się spożywać ich w zbyt dużych ilościach. 

Według portalu gotowanie.onet.pl obróbka termiczna parówek stwarza ryzyko wywoływania nowotworów. Szczególnie narażone są kobiety w ciąży oraz dzieci, dlatego te osoby powinny zrezygnować z ich konsumpcji. Jeśli nie jest to możliwe, można spróbować jeść je na zimno, co zmniejszy ryzyko zachorowania na raka. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet.pl; beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Puszka w misce z lodem

Porady

Genialny trick na schłodzenie każdego napoju w dwie minuty

Czytaj więcej >
Namoczone czereśnie w wodzie

Porady

Jak pozbyć się robaków z czereśni?

Czytaj więcej >
Jak najlepiej pociąć kiełbasę?

Porady

Jak prawidłowo nacinać kiełbasę na grilla?

Czytaj więcej >
Gęsta grochówka

Porady

Prosty trick na gęstą grochówkę, wychodzi za każdym razem

Czytaj więcej >
Ogórki małosolne i kwestia soli

Porady

Ile soli dodać do ogórków małosolnych ?

Czytaj więcej >
Rosół bez kwaśnego posmaku

Porady

Dlaczego rosół staje się kwaśny?

Czytaj więcej >