Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Nowotwór

Nowotwór

Nowotwór dzieli się na wiele rodzajów: może zaatakować krtań, płuca, piersi, skórę, kości czy jajniki. Wyróżniamy złośliwe i łagodne.

lada z wędlinami
19.11.2024 11:03 Przenigdy nie jedz takiej szynki. Ryzykujesz zdrowie, skutki mogą być tragiczne

Obok niewłaściwie rozpoznanych grzybów to właśnie zatrute mięso jest największym zagrożeniem dla naszego zdrowia, jakie czai się w naszych kuchniach. Zatrucia pokarmowe bywają bardzo niebezpieczne, ale w wypadku przestarzałych produktów zwierzęcych czasem zatrucie takie to dopiero początek.

rosół
17.11.2023 10:48 Eksperci biją na alarm. Tego warzywa nie dodawaj do rosołu. Tylko straci cenne właściwości

Polacy kochają jeść rosół. Uważamy tę z zupę za jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych. Do rosołu chętnie dodajemy bukiet warzyw. Jednak jak się okazuje, z jednego warzywa powinniśmy zrezygnować. Dowiedz się, z jakiego i dlaczego. 

Lidl wycofuje partię chipsów
21.07.2023 10:33 Lidl w trybie natychmiastowym usuwa chipsy z półek. GIS ostrzega "Mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia"

Lidl jest jednym z najpopularniejszych supermarketów w Polsce. Niestety nawet takiemu gigantowi może zdarzyć się uchybienie. Ostatnie doniesienia GIS jednoznacznie to potwierdzają. Sanepid opublikował ostrzeżenie dotyczące chipsów sprzedawanych w supermarketach Lidl. Mogą być one niebezpieczne dla zdrowia.

pilne
15.06.2023 14:23 Właśnie wycofują z rynku ten produkt. Nie używaj go, a najlepiej wyrzuć

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed produktem, który mógł się znaleźć w naszych kuchniach. Chodzi o łopatkę do gotowania. Wykryto, że zawarte w niej aminy migrują do żywności, co jest szkodliwe dla człowieka.

sklep
12.06.2023 20:23 Ten sprzęt kuchenny nadaje się tylko do wyrzucenia. Jest szkodliwy dla zdrowia

Kupiłeś może ostatnio łyżkę do spaghetti? Koniecznie sprawdź, czy nie posiadasz sprzętu opisanego poniżej. Jest szkodliwy dla zdrowia. Główny Inspektorat Sanitarny wydał właśnie komunikat, w którym ostrzega przed używaniem felernej łyżki. 

Czerwone mięso może być szkodliwe
18.06.2021 02:00 Jaka jest bezpieczna ilość czerwonego mięsa?

Nie od dziś wiadomo, że czerwone mięso może negatywnie wpływać na zdrowie. Zgodnie z zaleceniami lekarzy oraz dietetyków tygodniowo nie powinno się go jadać więcej niż pół kilograma. Okazuje się, że Polacy potrafią nawet trzykrotnie przekroczyć ten limit. Warto pamiętać, że regularne zajadanie czerwonego mięsa może przyczynić się do choroby nowotworowej. Najbardziej powinniśmy wystrzegać się przetworzonych produktów.Bez wątpienia czerwone mięso często gości na naszych stołach. Oprócz wołowiny zalicza się do niego również wieprzowinę, baraninę, jagnięcinę, koninę oraz dziczyznę. Nietrudno natknąć się na wielbicieli takowych mięs. Należy jednak mieć na względzie ich potencjalną chorobotwórczość.Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:

Parówki w wodzie
06.05.2021 02:00 Jak ugotować parówki?

Parówki jada praktycznie każdy, w końcu stanowią świetny produkt na śniadanie czy kolację. Nie przygotowuje się je zbyt długo, są smaczne, tanie i łatwo dostępne. Choć mogą wydawać się mało skomplikowane, nawet podczas ich gotowania można zaliczyć wpadkę. Robert Makłowicz jest dziennikarzem oraz krytykiem kulinarnym, który prowadzi wiele programów o gotowaniu. Na przestrzeni wielu lat dał się poznać jako doskonały kucharz oraz znawca historii miejsc, do których jeździ w celu nagrania kolejnych odcinków.

Kasza gryczana może być rakotwórcza
25.04.2021 02:00 Groźna substancja w kaszach gryczanych w Polsce

Kasza gryczana jest bardzo ważną częścią naszej kulinarnej historii - podobnie jak inne kasze, stanowiła ona zupełną podstawię diety ludzi sprzed czasów, gdy wprowadzono ziemniaki, jako produkt rolny. Do dzisiaj miliony Polaków uwielbia jeść ją szczególnie do dań mięsnych. Gryka ma intensywny, delikatnie gorzki smak, wypełniona jest licznymi wartościami odżywczymi i błonnikiem, a więc można uważać, że to bardzo zdrowy produkt. Okazuje się jednak, że w wielu polskich kaszach znaleźć można bardzo szkodliwą substancję.

Barwnik spożywczy
11.04.2021 02:00 Gdzie znajdziemy szkodliwy barwnik amarant?

Barwnik spożywczy ma za zadanie ubarwić jedzenie w taki sposób, aby wyglądały smaczniej i bardziej interesująco. Barwniki takie obecne są w praktycznie każdym przetworzonym produkcie spożywczym - znajdziemy je w słodzonych napojach, słodyczach czy płatkach śniadaniowych. Większość substancji barwiących jest dopuszczona do użytku przy produkcji żywności, gdyż nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Jeden z nich jest niestety bardzo niebezpieczny dla wielu ludzi, głównie astmatyków oraz alergików. Co więcej, sposób produkcji E123 jest wyjątkowo nieapetyczny.

Jak działa czarnuszka?
08.03.2021 01:00 Powody, dla których warto codziennie jeść czarnuszkę

Czarnuszka zaczyna zdobywać coraz większą popularność, choć dawniej nasiona były szeroko znane. Dzisiaj dodaje się ją głównie do pieczywa, aby nadać chlebom lub bułkom ciekawego, śródziemnomorskiego aromatu. Nasiona te są jednak znacznie cenniejsze. W tych niewielkich ziarenkach skrywają się bowiem tak liczne i wspaniałe właściwości, że ciężko przejść obok niej obojętnie. Dzięki niej pozbędziesz się wielu dolegliwości, które dotykają wyjątkowo liczne grono ludzi z całego świata.