Leniwe na słodko
pixabay.com

Przepis na leniwe na słodko

Leniwe na słodko stanowią jedno z najprzyjemniejszych wspomnień dzieciństwa. To jeden z najczęściej gotowanych przez babcie i mamy obiadów na słodko. Pierogi leniwe w wersji słodkiej serwowano także w przedszkolach. Dlatego kojarzą nam się z beztroską i bardzo przyjemnie spędzonym czasem. Czasami więc warto wracać do smaków dzieciństwa i próbować odtwarzać je w swojej kuchni. Leniwe na słodko są doskonałą i szybką propozycją obiadu dla całej rodziny.

Leniwe na słodko.

Leniwe na słodko są bardzo uniwersalnym daniem. Możemy podawać je zarówno solo, jak i polane roztopionym masłem, posypane cukrem lub z dodatkiem różnego rodzaju sosów. W tym przepisie przytaczamy propozycję sosu owocowego oraz sosu waniliowego. Co ważne, oba sosy można połączyć i do owoców dodać także cukier wanilinowy.

Składniki na pierogi leniwe:

· ½ szklanki mąki pszennej

· 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej

· ¼ łyżeczki soli

· 500 gramów twarogu tłustego

· 1 jajko

Składniki na sos owocowy:

· 1 opakowanie cukru wanilinowego

· 2 łyżeczki cukru

· ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

· ½ łyżeczki cynamonu

· 100 gramów malin mrożonych

· 100 gramów truskawek mrożonych

· 350 gramów śmietany 18%

· 1 łyżka stołowa masła

Przygotowanie:

Przyrządzenie leniwych na słodko rozpoczynamy od przygotowania twarogu. Ser umieszczamy w misce. Do miski wbijamy także jajko. Wszystko posypujemy solą. Całość dokładnie mieszamy, np. ręką, a następnie rozdrabniamy przy pomocy tłuczka do ziemniaków.

Dobrym sposobem jest także wcześniejsze rozdrobnienie sera w malakserze lub w maszynce do mięsa. Pamiętajmy, aby nie umieszczać w tych urządzeniach sera połączonego z jajkiem. Należy to zrobić jeszcze wcześniej, jeśli się na to zdecydujemy.

Na stolnicę wysypujemy 2 łyżki stołowe mąki pszennej. Do mąki dokładamy zmieszamy z jajkiem i solą twaróg. Wszystko wstępnie mieszamy, po czym posypujemy pozostałą częścią mąki pszennej oraz mąką ziemniaczaną.

Wszystkie składniki zagniatamy. Formujemy je w kulę, którą następnie dzielimy na 4 równe części. Z każdej z nich formujemy podłużny, dość cienki wałek. Rolujemy go na odpowiednią dla nas długość, lekko spłaszczamy od góry, a następnie kroimy na proste lub ukośne kawałki o równej długości. W taki sposób formujemy pierogi leniwe.

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Solimy ją delikatnie i na wrzątek wrzucamy leniwe.

Gotujemy od 1 minuty do 2 minut. Wyjmujemy je, kiedy zaczną wypływać na powierzchnię. Wyławiamy je np. przy pomocy sitka lub łyżki-cedzaka.

Przekładamy na talerz.

Aby stworzyć sos owocowy, w malakserze umieszczamy lekko rozmrożone owoce, śmietanę, cukier wanilinowy oraz zwykły cukier. Dosypujemy również cynamon. Wszystko rozdrabniamy.

Następnie przelewamy sos do garnka, podgrzewamy delikatnie i kiedy zacznie się gotować, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Zagotowujemy i wyłączamy ogień pod garnkiem.

Na patelni rozgrzewamy masło. Roztapiamy je, pilnując, aby się nie spaliły, po czym zdejmujemy z ognia.

Leniwe na słodko polewamy sosem, a następnie roztopionym masłem.

Leniwe na słodko z sosem waniliowym.

Składniki na pierogi leniwe:

· 100 gramów mąki pszennej

· ½ łyżeczki soli

· 500 gramów twarogu półtłustego

· 2 jajka

· 2 łyżki stołowe masła

Składniki na sos waniliowy:

· 2 łyżki stołowe cukru wanilinowego

· 1/3 szklanki śmietanki 30%

· 2 łyżki stołowe masła

Przygotowanie:

W malakserze lub maszynce do mięsa mielimy cały twaróg. Następnie przesypujemy go do miski i mieszamy z mąką, solą i jajkiem. Całość wstępnie zarabiamy.

Na niewielkiej patelni topimy masło. Pilnujemy, by się nie przypaliło. Lekko studzimy i dolewamy do masy serowej.

Zarabiamy ciasto.

Wykładamy je na oprószoną mąką stolnicę. Zarabiamy aż ciasto stanie się całkowicie gładkie.

Formujemy z niego kulę, po czym dzielimy ją na 4 części. Każdą z części rolujemy i formujemy w podłużny wałek. Spłaszczamy go lekko i dzielimy przy pomocy noża na pierogi. Starajmy się, by były równej długości.

Pierogi leniwe gotujemy w dużym garnku w lekko osolonej wodzie. Wyjmujemy je, kiedy zaczną wypływać (po około 1 minucie). Odcedzamy i wykładamy na talerz.

Następnie tworzymy sos waniliowy. W garnku roztapiamy masło. Gdy tłuszcz się roztopi, dolewamy go garnka śmietankę, po czym dosypujemy cukier waniliowy. Całość mieszamy aż lekko zgęstnieje. Gotowym sosem polewamy nasze leniwe na słodko.

Danie podajemy na ciepło.

Smacznego!

Bibliografia:

1. https://www.kwestiasmaku.com/przepis/leniwe-na-slodko

2. https://aniagotuje.pl/przepis/kluski-leniwe

3. https://www.wysmakowane.pl/przepisy/najlepsze-leniwe-na-slodko/#

4. https://kuchnia-marty.pl/leniwe-na-slodko/

Następny artykuł