Smakosze.pl Porady Jak układać jedzenie w lodówce, żeby dłużej zachowało świeżość?
canva/lilagri

Jak układać jedzenie w lodówce, żeby dłużej zachowało świeżość?

10 marca 2022

Lodówka jest jednym z najważniejszych urządzeń w kuchni. Jednak, aby spełniała swoją funkcję, jedzenie musi zostać w niej odpowiednio ułożone. Nie wszyscy mają świadomość, że wielu produktów nie wolno umieszczać na drzwiach urządzenia czy na najwyższej półce. Dowiedzcie się jakich błędów w przechowywaniu żywności warto unikać.

Lodówka powinna być dobrze zaopatrzona i czysta. O metodach usuwania z niej przykrych zapachów i mycia domowymi środkami już pisaliśmy. Czas na krótki poradnik dotyczący poprawnego ułożenia produktów spożywczych.

Jak prawidłowo rozmieścić jedzenie w lodówce?

Umieszczając produkty w chłodziarce, zdaniem ekspertów, należy kierować się zasadą, że żywność, która wymaga niższej temperatury gotowania, powinna znaleźć się na wyższych półkach niż ta, która wymaga obróbki w wyższej temperaturze .

Mięso i ryby powinny zatem trafić na półkę najniższą, gdzie jest też najchłodniej. W dolnej części lodówki znaleźć powinny się także warzywa i owoce. Pamiętajmy jednak, że nie wszystkie produkty z tej kategorii przechowywania w chłodzie wymagają.

Środkowa półka lodówki przeznaczona jest do trzymania produktów, po które często sięgamy oraz wędlin i serów. Warto je umieścić w plastikowych, by móc na bieżąco kontrolować ich stan. Ta część lodówki to także dobre miejsce do schowania produktów, które lada moment staną się niezdatne do spożycia.

Na samej górze umieszczamy nabiał — czyli wszelkie jogurty, śmietany i mleko — oraz konfitury . Są to produkty, które mimo nieco wyższej temperatury panującej na tym poziomie, dalej będą zdatne do spożycia przez dłuższy czas.

Najczęstsze błędy w przechowywaniu

Jednym z najpopularniejszych potknięć w przechowywaniu jest trzymanie jajek i mleka na drzwiach lodówki. Ten obszar urządzenia to tak naprawdę miejsce, w którym temperatura stale się waha. Nabiał w tak zmiennych warunkach szybciej się zepsuje.

Powszechnym błędem jest także przechowywanie warzyw luzem. Bez opakowania robią się suche i więdną. Warto umieścić je w pojemnikach. unikajmy trzymania ich w foliowych reklamówka, w których łatwo o gromadzenie się wilgoci i pleśnienie produktów.

Warzywa i owoce należy przechowywać w pojemnikach
Warzywa i owoce należy przechowywać w pojemnikach

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: garneczki, zdrowie.wprost

Zapraszamy na nasz In stagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy