Smakosze.pl
Jak smażyć wątróbkę, żeby nie pryskała i była miękka

canva/Slatan

Jak smażyć wątróbkę, żeby nie pryskała i była miękka? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

16 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Smażona wątróbka jest daniem, które potrafi podzielić smakoszy. Wystarczy bowiem błąd w soleniu i wyjdzie niesmaczna. Jeśli dodatkowo na patelnię wrzucimy wilgotne podroby, czeka nas sprzątanie kuchni. Podpowiadamy co zrobić, by potrawa z podrobów zachwyciła za każdym razem.

Smaczna wątróbka jest kulinarnym ideałem dla wielu z nas. Podpowiadaliśmy wam już jak ją przyrządzić z cudownymi dodatkami — kiszoną kapustą oraz pieczarkami. Teraz zdradzamy jakich błędów należy się wystrzegać, aby smażenie nie sprawiło wam nieprzyjemnych niespodzianek.

Soczyste kotlety mielone z pieczarkami i serem

Soczyste kotlety mielone z pieczarkami i serem. W sam raz na przepyszny obiad

CZYTAJ DALEJ

Moment posolenia wątróbki jest niezwykle istotny

Jeżeli obsypiemy podroby solą jeszcze przed smażeniem, nie ma szans, by danie wyszło smaczne. Sól sprawia, że wątróbka wychodzi sucha i twarda. Nie pomogą żadne triki — uzyskamy danie o konsystencji podeszwy, które nikomu nie będzie smakowało.

Solenie zawsze powinno stanowić ostatni element przyrządzania tych podrobów. Dodając niewielka ilość soli tuż przed podaniem, zagwarantujemy sobie idealną soczystość potrawy. Niektórzy moczą jeszcze wątróbkę w mleku. Warto to zrobić — wyjdzie wtedy nieco mniej gorzka.

Tłuszcz nie będzie pryskał, gdy osuszymy wątróbkę

Smażenie wątróbki kojarzy wam się ze strzelającym wokoło olejem? Przyczyną jest woda. Kładąc wilgotne podroby na rozgrzanym oleju trudno uniknąć pryskania. Dlatego przed smażeniem zarówno patelnia, jak i wątróbka muszą być suche.

Dobrym pomysłem jest obtoczenie podrobów w mące. Zwiąże ona wilgoć pozostałą na powierzchni produktu i sprawi, że użyty tłuszcz pozostanie na patelni. Smażenie stanie się więc znacznie przyjemniejsze.

Warto dodatkowo przykryć naczynie. Dzięki temu nie tylko tłuszcz nie znajdzie się na kuchence, ale też podroby będą równo usmażone. Będzie to miało znaczenie zwłaszcza wtedy, gdy kawałki wątróbki mają znacząco różną wielkość.

Smaczna wątróbka jest soczysta

Smaczna wątróbka jest soczysta

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se, newsy.gotujmy, akademiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak długo można przechowywać śledzie? Dodatki mają wielkie znaczenie, bądź ostrożny

Czytaj więcej >
Jak sprawdzić, czy jajka są świeże?

Porady

Jak sprawdzić czy jajka są świeże? Wystarczy 1 rzut oka i pozbędziesz się wątpliwości

Czytaj więcej >
krokiety

Porady

Mrozisz krokiety w panierce z bułki tartej? Wystrzegaj się prostego błędu

Czytaj więcej >

Porady

Jak zabielać zupę, by śmietana się nie zwarzyła? Zawsze pamiętaj o 2 czynnościach. Gwarantują sukces

Czytaj więcej >

Porady

Jak zabezpieczyć otwarty koncentrat pomidorowy przed pleśnieniem? Znamy 2 skuteczne sposoby

Czytaj więcej >
Jak przechowywać jabłka?

Porady

Jak przechowywać jabłka? Poradnik krok po kroku

Czytaj więcej >