Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Soczyste kotlety mielone z pieczarkami i serem. W sam raz na przepyszny obiad

Soczyste kotlety mielone z pieczarkami i serem. W sam raz na przepyszny obiad

Soczyste kotlety mielone z pieczarkami i serem
canva/Dmitrii Ivanov

Kotlety mielone często pojawiają się na naszych talerzach. Soczysty w środku i delikatnie chrupiący z zewnątrz rarytas nabierze smaku, gdy przyrządzicie go z pieczarkami i serem. Składniki te doskonale do siebie pasują, a całość jest niezwykle satysfakcjonująca. Spróbujecie?

Do masy na kotlety mielone można dodać wiele składników. Dodatki mają jedno zadanie — wzbogacić smak mięsa i sprawić, by było soczyste. Pieczarki i ser z pewnością sprostają temu wyzwaniu. Koniecznie sprawdźcie, jak dobrze komponują się w tym daniu.

Przepis na soczyste kotlety mielone z pieczarkami i serem

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • 200 g pieczarek

  • 150 g sera żółtego

  • 1 jajo

  • 1 czerstwa bułka

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • pół łyżeczki granulowanego czosnku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Bułkę namaczamy w wodzie. Pieczarki oczyszczamy. Grzyby ścieramy na tarce o większych oczkach. Podobnie postępujemy z serem żółtym. Bułkę odciskamy z płynu. Łączymy ją z mięsem.

Wbijamy jajo. Wrzucamy ser i pieczarki, a następnie doprawiamy. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Z masy formujemy owalne kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Smażymy kotlety, aż będą złote z obi stron. Podajemy z purée ziemniaczanym i surówką z marchewki.

Po inne smaczne przepisy na kotlety mielone zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. niezawodny sposób na soczyste i sycące mielone z ryżem oraz recepturę na mięsne rarytasy z ogórkiem kiszonym i boczkiem.

Mielone muszą być soczyste
Mielone muszą być soczyste

Źródło zdjęcia: canva/Mykola Lunov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram