Smakosze.pl
Soczyste kotlety mielone z pieczarkami i serem

canva/Dmitrii Ivanov

Soczyste kotlety mielone z pieczarkami i serem. W sam raz na przepyszny obiad

16 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kotlety mielone często pojawiają się na naszych talerzach. Soczysty w środku i delikatnie chrupiący z zewnątrz rarytas nabierze smaku, gdy przyrządzicie go z pieczarkami i serem. Składniki te doskonale do siebie pasują, a całość jest niezwykle satysfakcjonująca. Spróbujecie?

Do masy na kotlety mielone można dodać wiele składników. Dodatki mają jedno zadanie — wzbogacić smak mięsa i sprawić, by było soczyste. Pieczarki i ser z pewnością sprostają temu wyzwaniu. Koniecznie sprawdźcie, jak dobrze komponują się w tym daniu.

rosół

W którym momencie należy dodać sól do rosołu? Ten szczegół ma wielkie znaczenie

CZYTAJ DALEJ

Przepis na soczyste kotlety mielone z pieczarkami i serem

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • 200 g pieczarek

  • 150 g sera żółtego

  • 1 jajo

  • 1 czerstwa bułka

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • pół łyżeczki granulowanego czosnku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Bułkę namaczamy w wodzie. Pieczarki oczyszczamy. Grzyby ścieramy na tarce o większych oczkach. Podobnie postępujemy z serem żółtym. Bułkę odciskamy z płynu. Łączymy ją z mięsem.

Wbijamy jajo. Wrzucamy ser i pieczarki, a następnie doprawiamy. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Z masy formujemy owalne kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Smażymy kotlety, aż będą złote z obi stron. Podajemy z purée ziemniaczanym i surówką z marchewki.

Po inne smaczne przepisy na kotlety mielone zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. niezawodny sposób na soczyste i sycące mielone z ryżem oraz recepturę na mięsne rarytasy z ogórkiem kiszonym i boczkiem.

Mielone muszą być soczyste

Mielone muszą być soczyste

Źródło zdjęcia: canva/Mykola Lunov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >
mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >