Soczyste kotlety mielone z pieczarkami i serem. W sam raz na przepyszny obiad
Kotlety mielone często pojawiają się na naszych talerzach. Soczysty w środku i delikatnie chrupiący z zewnątrz rarytas nabierze smaku, gdy przyrządzicie go z pieczarkami i serem. Składniki te doskonale do siebie pasują, a całość jest niezwykle satysfakcjonująca. Spróbujecie?
Do masy na kotlety mielone można dodać wiele składników. Dodatki mają jedno zadanie — wzbogacić smak mięsa i sprawić, by było soczyste. Pieczarki i ser z pewnością sprostają temu wyzwaniu. Koniecznie sprawdźcie, jak dobrze komponują się w tym daniu.
Przepis na soczyste kotlety mielone z pieczarkami i serem
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
200 g pieczarek
150 g sera żółtego
1 jajo
1 czerstwa bułka
1 łyżeczka ziół prowansalskich
pół łyżeczki granulowanego czosnku
sól i pieprz w ilości do smaku
bułka tarta
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Bułkę namaczamy w wodzie. Pieczarki oczyszczamy. Grzyby ścieramy na tarce o większych oczkach. Podobnie postępujemy z serem żółtym. Bułkę odciskamy z płynu. Łączymy ją z mięsem.
Wbijamy jajo. Wrzucamy ser i pieczarki, a następnie doprawiamy. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Z masy formujemy owalne kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Smażymy kotlety, aż będą złote z obi stron. Podajemy z purée ziemniaczanym i surówką z marchewki.
Po inne smaczne przepisy na kotlety mielone zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. niezawodny sposób na soczyste i sycące mielone z ryżem oraz recepturę na mięsne rarytasy z ogórkiem kiszonym i boczkiem.
Źródło zdjęcia: canva/Mykola Lunov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Jak wykorzystać fusy po kawie? Liczne zastosowania pokochały miliony
Jak sprzątać kuchnię? Sprawdzone metody na utrzymanie porządku
Źródło: mojegotowanie