Smakosze.pl
Wyśmienite placki z rzepy i marchewki

canva/Sarsmis

Wyśmienite placki z rzepy i marchewki. Pomysł na niedrogi obiad

16 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wytrawne placki przygotowane z innych składników niż ziemniaki? To możliwe. Spróbujcie połączenia rzepy i marchewki. Wyjątkowo zdrowe warzywa razem stanowią naprawdę pyszny duet, który skradnie serca wielu smakoszy.

Placki są jednym z prostszych, a przy tym smacznych dań z patelni. Ich warzywna wersja najczęściej przyrządzana jest z ziemniaków. Zdradzaliśmy wam już jak je zrobić bez jajek i mąki. Pisaliśmy też o wyśmienitych plackach z brokuła Ewy Wachowicz. Tym razem sięgamy po pyszne połączenie marchwi i rzepy, które zaskoczy was wspaniałym wyrazistym smakiem. Skusicie się?

Jak smażyć wątróbkę, żeby nie pryskała i była miękka

Jak smażyć wątróbkę, żeby nie pryskała i była miękka? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

CZYTAJ DALEJ

Przepis na znakomite placki z rzepy i marchewki

Składniki:

  • 1 szklanka startej marchewki

  • 1 szklanka startej białej rzepy

  • 1 jajo

  • 1/4 szklanki wody

  • 1/4 szklanki mąki pszennej

  • pół niedużej papryczki chili

  • 1 spory ząbek czosnku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Jajo roztrzepujemy widelcem. Wlewamy wodę i wsypujemy mąkę. Wszystko starannie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Papryczkę chili oczyszczamy z pestek i siekamy.

Czosnek pozbawiamy łupiny i również kroimy drobno. Obie przyprawy dodajemy do masy. Startą marchewkę i rzepę odciskamy z nadmiaru płynu, a następnie łączymy je z pozostałymi składnikami.

Na patelni rozgrzewamy olej. Przy pomocy łyżki formujemy placki i smażymy je z obu stron, do czasu aż się ładnie zrumienią. Podajemy z sałatką z pomidorów oraz śmietaną.

Wskazówki:

  • Jeżeli nie lubicie ostrych potraw, papryczkę możecie zastąpić odrobiną chili w proszku. Sprawdzi się też niewielki dodatek papryki słodkiej.

  • Zastępując jajo, kleikiem z siemienia lnianego uzyskacie wegańską wersję placków. Wystarczy zmieszać łyżkę mielonych ziaren z trzema łyżkami wrzątku.

Biała rzepa bardzo dobrze smakuje z marchewką

Biała rzepa bardzo dobrze smakuje z marchewką

Źródło zdjęcia: canva/ola_p

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: filozofiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >
mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >