Smakosze.pl Porady Jak uniknąć ciemnienia startych ziemniaków?
Canva.com

Jak uniknąć ciemnienia startych ziemniaków?

29 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Przygotowujesz się do zrobienia obiadu i zdecydowałeś, że zawczasu zetrzesz ziemniaki, aby później zaoszczędzić sobie czasu. Niestety, po wyjęciu ich z lodówki lub odsłonięciu ściereczki widzisz, że są bardzo ciemne. Mamy na to genialne sposoby.

Oczywiście samo ciemnienie nie jest w żadnym wypadku niebezpieczne i nie wpływa również na smak potrawy. Jeśli jednak zależy ci na estetyce dania, nie chcesz, aby po podaniu na talerzu widoczne były ciemne plamy.

Jak uchronić ziemniaki przed ciemnieniem?

Gotowanie placków ziemniaczanych wiąże się z ich nieuniknionym tarciem - tylko tak można mieć pewność, że ich faktura będzie doskonała. Niestety, duża powierzchnia, na jakiej ziemniaki mają styczność z powietrzem, doprowadza do szybkich odbarwień.

Świetnym sposobem jest dodanie do startych bulw śmietany. Jej gęsta konsystencja i spora zawartość tłuszczu sprawią, że tlen nie będzie miał dostępu do substancji odpowiadających za ciemnienie. Nie jest to jednak metoda idealna, ponieważ nie zatrzymuje całkowicie tego procesu.

Perfekcyjne rozwiązanie zawiera sok z cytryny

Najlepszym pomysłem jest wlanie odrobiny soku z cytryny. Jego kwaśne pH uniemożliwi zachodzenie reakcji i całkowicie zatrzyma pojawianie się plam. Musisz jednak pamiętać, żeby nie dodać go zbyt dużo - w innym wypadku danie będzie kwaśne.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji, sprawdź inne nasze materiały. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy, co należy dodać do kapusty, aby po jej jedzeniu nie mieć przykrych wzdęć. W tym tekście zdradzamy najbardziej kontrowersyjne dania z całego świata, które mimo wszystko uznawane są za prawdziwe delikatesy. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Kulinarne przygody na YouTube.

Ostatnią możliwością jest wsypanie kilku łyżek mąki lub skrobi ziemniaczanej. One również zadziałają jak śmietana i znacznie spowolnią oksydacje na powierzchni startych ziemniaków. Długie przechowywanie może zmienić smak i wartości bulw, więc nie przygotowuj ich zbyt wcześnie.

Źródło: HandmadePictures, Getty Images

Dlaczego ziemniaki ciemnieją?

W ziemniakach obecna jest oksydaza polifenolowa - enzym, który odpowiada za utlenianie różnych innych substancji. Z tego powodu, gdy tylko kartofle mają dostęp do tlenu, szybko reagują i zmieniają swój kolor na ciemny brąz, a po dłuższej chwili na czerń.

Najprościej jest obrać bulwy i włożyć je do zimnej i czystej wody. W takim środowisku mogą przebywać maksymalnie kilka godzin, ponieważ płyn wypłukuje z nich witaminy i minerały, co zmniejsza ich wartość odżywczą.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy.pl; kurkanielotka.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy