Jakie potrawy wywołują największe kontrowersje?
kiramogilenskikh, Getty Images; alan_fisher, Getty Images

7 najbardziej odrzucających potraw uznawanych za rarytasy

Każdy z nas jest przyzwyczajony do swojej kuchni. Wychowując się w Polsce istnieje duże prawdopodobieństwo, że dania typowe dla nas będą dla innych zupełną nowością. Wyjeżdżając za granicę trzeba przygotować się na to, iż niektóre potrawy lub produkty mogą wydać się nam odpychające. Tajlandzkie jajka z wykształconymi płodami czy bijące serca węża z Wietnamu są często nie do przełknięcia dla obcokrajowca, a miejscowi bez trudu i z uśmiechem się nimi zajadają. W związku z tym zebraliśmy dla Was kulinarne rzeczy z całego świata, które jednych doprowadzą do gęsiej skórki, a u drugich wywołają okrzyk "palce lizać".

W Polsce uwielbiamy wszelkie kiszonki. Kiszone ogórki, kapusta, buraki, pomidorki koktajlowe i wiele innych pyszności często ląduje na naszych talerzach i nikt z nas nie reaguje na nie obrzydzeniem. Diametralnie inną reakcję mają turyści, którzy przyjechali odwiedzić nasz kraj – wąchając i smakując kiszonki, nie są w stanie uwierzyć, że możemy częstować ich „zepsutym jedzeniem”.

My - z uwagi na brak tak ekstremalnych z naszego punktu widzenia doświadczeń - możemy podobnie odbierać niekonwencjonalne i regionalne smaki, które zostaną nam podane zagranicą. Wiele osób nie byłoby w stanie nawet spojrzeć na niektóre z nich. Oto i one:

Wietnamski specjał: bijące serce węża

Sam fakt spożywania gadów może być zbyt odważny, lecz wiele społeczności na przestrzeni lat włączyło je do swojej diety. W Wietnamie tradycją jest przygotowywanie różnych produktów i dań z węży – smaży się je na głębokim tłuszczu, grilluje, a także sporządza z nich zupy.

Najwięcej turystów przyciągają jednak lokale, w których można spróbować narodowego koktajlu złożonego ze świeżo wyciętego serca węża oraz wina ryżowego. Obsługa takich restauracji, bezpośrednio przed oczami gości, sprawnie pozbawia gada życia, a następnie wycina jego serce i umieszcza w kieliszku. Później zalewa je winem ryżowym i voila – gotowe!

Jakiego dodatku w rosole nie akceptuje Robert Makłowicz?Jakiego dodatku w rosole nie akceptuje Robert Makłowicz?Czytaj dalej

Według Wietnamczyków taki drink ma wzmocnić i pomóc zachować typowo męskie cechy, a także zwiększyć witalność, odporność oraz poprawić sprawność seksualną.

Bijące serce węża

Jeden ze sposobów podania świeżego serca węża. Źródło: Screen filmu na kanale Jere Travels na YouTube

Kacze jajko z wykształconym zarodkiem to klasyka z Filipin

Jajka nie są dla nas niczym niezwykłym, lecz kuchnia południowo-wschodnioazjatycka poszła o krok dalej. W krajach takich jak Filipiny, Wietnam czy Laos poza zwykłymi jajami możemy znaleźć także balut, czyli ugotowane na twardo jajka z wykształconymi wewnątrz ptasimi zarodkami.

Ich przygotowanie jest stosunkowo proste. Kacze jajka inkubuje się przez określony czas (w Wietnamie proces ten trwa najdłużej aż 21 dni), a następnie gotuje w mocno osolonej wodzie, co wpływa na konsystencję żółtka, które staje się bardziej twarde. Po ugotowaniu obiera się zawartość ze skorupki i zjada w całości razem z piórami, dziobem czy kośćmi.

Większość fanów baluta zajada się nim z uwagi na wysokie wartości odżywcze i (charakterystyczny) bardzo jajeczny smak. Część z nich uważa dodatkowo, że balut stanowi doskonały afrodyzjak, co często przekonuje turystów do spróbowania tego azjatyckiego przysmaku.

Balut

Balut z Filipin. Źródło: Neil Setchfield / Rex Features/EAST NEWS

Szwedzka tradycja, czyli fermentowany śledź bałtycki

Kiszenie warzyw i owoców wydaje się nam naturalne, jednak fermentowanie śledzi może przyprawić niejedną osobę o zawrót głowy. Szwedzi mimo wszystko uwielbiają ich specyficzny smak, a puszki z surströmming, jak nazywają ten produkt lokalsi, dostępne są w prawie każdym sklepie.

Śledzie bałtyckie łowi się na wiosnę i umieszcza w dużych beczkach wraz z ogromną ilości soli – ten pierwszy etap fermentacji trwa około dwóch miesięcy. Potem pakuje się ryby do puszek, w których kiszenie zachodzi przez następne 4-5 miesięcy. Konserwy należy otwierać pod wodą, aby uchronić się przed bardzo nieprzyjemnymi gazami. Filety zjada się wraz z kruchym pieczywem, kwaśną śmietaną, gotowanymi ziemniakami i czerwoną cebulą.

Co ciekawe, niektóre linie lotnicze kategorycznie zabraniają przewożenia w bagażu puszek z surströmming. Uważa się, że śledzie mogą wybuchnąć podczas lotu i spowodować silne uszkodzenia w kadłubie samolotu.

Surströmming

Surströmming w puszce. Źródło: coco194, Getty Images

Świnka morska – dla większości zwierzę domowe, a dla niektórych delikates

Świnka morska jest bardzo popularnym gryzoniem w krajach Zachodu. Mnóstwo ludzi trzyma je w swoich domach, opiekuje się nimi i cieszy z ich obecności. Zupełnie inaczej podchodzą do nich mieszkańcy Ameryki Południowej – ci hodują je na mięso.

Indianie andyjscy udomowili świnki morskie jeszcze przed kolonizacją. Dawniej stanowiły ich główne źródło mięsa z uwagi na niskie koszty produkcji oraz wysoką wartość odżywczą. Dzisiaj jedzą je głównie w czasie świąt, traktując jako część ofiary dla zmarłych w Dzień Zaduszny. Najczęściej piecze się je z ziołowym farszem lub smaży na głębokim tłuszczu. Tradycyjnym dodatkiem są ziemniaki, papryka oraz cebula.

Wróżbici indiańscy mają również w zwyczaju używać świnek jako wróżby. Patrząc na ich wnętrzności, próbują dowiedzieć się, jak będą wyglądały przyszłe zbiory, oraz przewidywać choroby. Tłuszcz gryzoni bywa również wykorzystywany jako lekarstwo na ból uszu.

Smażona kawia domowa

Smażona kawia domowa. Źródło: commons.wikimedia.org/J. Miers - User: (WT-shared) Jtesla16 at wts wikivoyage, CC 3.0

Jedna z najdroższych potraw kuchni francuskiej, czyli foie gras

Pasztety pozwalają wykorzystać resztki mięsa po gotowaniu zupy oraz podrobów, których współcześni ludzie rzadko kiedy chcą jeść. Niestety, foie gras, czyli pasztet z chorych wątrób kaczych i gęsich, jest przygotowywany w bestialski sposób.

Aby uzyskać foie gras, należy chorobowo stłuścić wątrobę ptaka. W tym celu karmi się je kilka razy dziennie przy pomocy specjalnej metalowej rury, którą wprowadza się bezpośrednio do przełyku. Po kilku miesiącach takiej hodowli, ich wątroba zwiększa się kilkukrotnie. W wielu krajach owo tuczenie jest prawnie zakazane, gdyż uważa się je za niehumanitarne.

Pomimo głosów obrońców praw zwierząt, kilka krajów, takich jak Francja, Bułgaria czy Chiny, ciągle produkuje ten specyficzny pasztet. Przez smakoszy uznawany jest za wyjątkowo pyszny i delikatny, lecz mnóstwo osób nie jest w stanie go spróbować z powodów moralnych.

Na naszym portalu znajduje się wiele innych wiadomości, które mogą zaspokoić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy powody, dla których warto jeść łyżkę miodu przed snem. W tym tekście zdradzamy jakich naczyń nie należy myć w zmywarce.

Foie gras

Foie gras na linii produkcyjnej. Źródło: AFP/EAST NEWS

Bushmeat – mięso pozyskiwane z szympansów, nietoperzy czy lemurów

W Afryce i niektórych częściach Azji spożywanie nieudomowionych gatunków zwierząt lądowych jest bardzo ważną częścią codziennej diety lokalnych mieszkańców. Taka praktyka niesie ze sobą jednak ogromne konsekwencje, a niehumanitarne traktowanie żywych zwierząt sprawia, że wielu ludzi stara się z nią walczyć.

Mięso nietoperzy, małp i innych gatunków dzikich zwierząt to częsty produkt sprzedawany na czarnym rynku, ponieważ obrót takim towarem jest zazwyczaj nielegalny. Nieodpowiednie ugotowanie takiego mięsa może wywołać ospę, odrę, wściekliznę, HIV, a nawet ebolę.

Kłusownictwo w dzikich ostępach Afryki czy Azji jest ciężkie do opanowania, dlatego - mimo zakazów - ludzie wciąż nielegalnie polują. Obecnie zauważa się także trend wysyłania produktów bushmeat do Europy, co stwarza ogromne zagrożenie dla zdrowia lokalnej populacji.

Stado szympansów, na które polują myśliwi

Stado szympansów, na które polują myśliwi. Źródło: NataliaVo, Getty Images

Posiłek, który może zabić – japońska ryba fugu wymaga mistrzostwa od kucharza

Ryba fugu, czyli po polsku rozdymka, to japoński frykas zawierający silną neurotoksynę tetrodotoksynę. W jednej rybie znajduje się jej wystarczająco dużo, aby zabić 30 dorosłych ludzi. Każdy kucharz, który może ją przygotowywać, musi posiadać specjalną licencję. Nieumiejętne oporządzenie zwierzęcia może się w końcu skończyć śmiercią klienta.

Fugu podaje się na surowo podobnie jak klasyczne sushi. Kucharz ostrożnie wycina wątrobę i narządy rozrodcze ryby, w których znajduje się najwięcej toksyny, a surowe mięso podaje z ryżem i warzywami. Największe doświadczenie mają mistrzowie, którzy potrafią dodać odrobinę toksyny do dania, aby kosztujący mógł poczuć delikatne mrowienie w jamie ustnej.

Nawet najlepsi specjaliści, którzy na krojeniu fugu spędzili dziesiątki lat swojego życia, mogą popełnić błąd skutkujący szybkim zgonem. Zatruty przy zachowaniu pełnej świadomości jest całkowicie sparaliżowany, przez co nie może oddychać. Na tetrodotoksynę nie ma antidotum, a ratowanie zatrutego polega na sztucznym podtrzymywaniu oddechu i czekaniu, aż trucizna straci swoją moc.

Ryba fugu

Ryba fugu po oprawieniu. Źródło: gyro, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł