Smakosze.pl Porady Jak uniknąć sklejania się pierogów podczas gotowania? Patent jest prostszy niż myślisz
canva/pixelshot

Jak uniknąć sklejania się pierogów podczas gotowania? Patent jest prostszy niż myślisz

5 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Nie ma nic gorszego niż widok popękanych lub rozklejonych pierogów, po wrzuceniu ich do garnka z wodą. Taka wpadka jest zwykle wynikiem błędnego zlepienia bądź samego gotowania. Niżej zdradzamy, co trzeba robić, aby jej uniknąć. Podstawą jest przywiązanie szczególnej wagi do lepienia brzegów ciasta.

Pierogi są popularne praktycznie w każdym kraju na świecie. W ich wnętrzu można skryć najróżniejsze rodzaje farszu, dzięki czemu potrawa ma szansę trafić w gust każdego smakosza.

Niestety każdy, kto choć raz miał szansę zrobić je od podstaw własnoręcznie, z pewnością spotkał się choć raz z widokiem rozpadających się pierogów po wrzuceniu do wody. Dlatego dzisiaj pokazujemy, co należy wykonać, aby pierogi były idealnie trwałe.

Podstawą jest lepienie pierogów

Uwagę należy skupić już na początku gotowania pierogów, podczas ich lepienia. Najsłabszym miejscem dania jest właśnie punkt stykania się krawędzi ciasta - tu rozpoczyna się ewentualne rozklejanie.

Aby temu zaradzić, polecamy lekko zwilżyć boki ciasta odrobiną wody przed zlepieniem. Każdego pierożka bardzo mocno dociskaj, żeby nie powstały żadne małe dziurki, przez które może przedostać się farsz.

Po zlepieniu każdego pieroga oprósz je odrobiną mąki pszennej, a następnie przykryj czystą ściereczką. Mąka uchroni pierogi przed sklejeniem, a warstwa materiału zapobiegnie nadmiernemu wysuszeniu.

Jak gotować pierogi?

Jak w przypadku wszystkich mącznych produktów, które gotuje się we wrzątku, istotna jest ilość wody oraz pojemność garnka. Wody powinny być bowiem bardzo dużo, a naczynie musi mieć dużą pojemność.

Gotowanie pierogów w małej ilości wody nie daje im wystarczającej przestrzeni, przez co te zlepiają się ze sobą . Dodatkowo w dużym garnku temp. po wrzuceniu świeżej porcji surowych pierogów nie spadnie nagle - tym samym skraca się czas potrzebny do ich ugotowania.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić elastyczne i miękkie ciasto na pierogi z wodą i mlekiem. Ten tekst wyjaśnia sposób na klasyczne pyzy z mięsem.

Pierogi

Źródło zdjęcia: canva/millermountainman, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: polki

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy