Tradycyjne pyzy z mięsem - prosty przepis dla każdego
Pyzy z mięsem zalicza się do klasyków naszej rodzimej kuchni. Dziś nie są one już tak popularne, jak kiedyś. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ten przysmak w domowym zaciszu. Przepis jest banalnie prosty.
Smakowite pyzy z mięsem niejednokrotnie przyprawiały nasz o szybsze bicie serca. Wszystko dzięki ich walorom smakowym, obok których nie sposób przejść obojętnie. Mało kto spodziewałby się, że pyzy z mięsem można przygotować w tak łatwy sposób.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Tradycyjne pyzy z mięsem zachwycą domowników
Nie da się ukryć, że pyzy z mięsem są jednym z tych dań, które bezpośrednio kojarzy nam się z polską kuchnią. Nietrudno zauważyć, że aktualnie nie robi się ich tak często, jak jeszcze kilka lat temu. Nawet wielbiciele pyz, decydują się na kupowanie gotowych wyrobów. Warto jednak pamiętać, że specjały przygotowane samodzielnie smakują znacznie lepiej.
Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, czym różnią się pyzy od kartaczy. Tym razem wypróbujemy niezawodny przepis na ziemniaczany specjał z mięsnym farszem. Pyzy w tej odsłonie sprostają wymaganiom nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jakie składniki będą nam potrzebne?
1 kg ziemniaków
30 g mąki ziemniaczanej
30 g mąki pszennej
250 g mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
odrobina startej gałki muszkatołowej
słodka papryka w proszku
sól
pieprz
Niezawodny przepis na wyśmienity pyzy z mięsem
Na początku ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak można zrobić to w ekspresowy sposób. Gotowe ziemniaki przeciskamy przez praskę. Ścieramy do nich dwie surowe bulwy.
Ziemniaki łączymy z dwoma rodzajami mąki. Całość starannie mieszamy. Powinniśmy uzyskać jednolite ciasto, które nie klei się do rąk. W razie potrzeby można dodać do niego więcej mąki. Mięso łączymy z przyprawami oraz posiekanym czosnkiem. Nie zaszkodzi go trochę przysmażyć.
Ciasto formujemy w spłaszczone kulki. W każdej z nich robimy wgłębienie, na którym wykładamy farsz. Następnie ciasto zawijamy tak, aby otrzymać pyzy. Umieszczamy je we wrzącej wodzie. Zawiniątka powinny się gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gdy już to nastąpi, wyłączamy ogień i pozostawiamy pyzy w gorącej wodzie przez 3 minuty.
Canva / bhofack2
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Uwielbiam.pl