Smakosze.pl Porady Jak uratować za rzadki budyń?
canva/Lynne Mitchell, Getty Images

Jak uratować za rzadki budyń?

22 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Większość z nas kupuje gotowy budyń w proszku, ponieważ uważa się, że jest znacznie prostszy w przygotowaniu. W praktyce domowa wersja wymaga niewiele więcej pracy. Jeśli masa, którą robisz od podstaw, jest za rzadka, mamy dla ciebie doskonałe rozwiązania. Wystarczy odrobina dodatkowej mąki ziemniaczanej, aby uzyskać idealną konsystencję budyniu.

Domowy budyń zazwyczaj wychodzi o wiele smaczniejszy od sklepowego, ponieważ własnoręcznie można dobrać swoje ulubione składniki. Dodatkowo dokładnie wie się, z czego składa się gotowy deser i można mieć pewność, że nie ma w nim konserwantów ani chemii.

Podczas gotowania budyniowej masy niektórzy mogą zauważyć, że jest ona za rzadka i brakuje jej do idealnej faktury. Na szczęście istnieją proste i skuteczne triki, które temu przeciwdziałają.

Zagęść budyń mąką ziemniaczaną

Jako jeden z najpopularniejszych sposobów zagęszczania budyniu, eksperci wymieniają dosypanie odrobiny mąki ziemniaczanej do gotującej się jeszcze masy. Przed wrzuceniem jej do deseru, konieczne jest przesianie mąki przez sitko.

Po dodaniu mąki (zwykle jednej łyżki, choć to zależy od proporcji reszty produktów), zacznij energicznie mieszać całość rózgą kuchenną, cały czas podgrzewając na niewielkim ogniu. Po kilku minutach budyń będzie gotowy.

Na pomoc przychodzi żelatyna

Choć użycie żelatyny do zagęszczenia budyniu może wydawać się kontrowersyjne, faktycznie działa. Niewielką ilość rozpuszcza się w ciepłym mleku i po przestudzeniu budyniu, miesza z nim.

Następnie miseczki ze słodkim specjałem schowaj do lodówki i odczekaj kilkanaście minut. Niska temperatura zwiększy właściwości żelatyny i przyspieszy proces zagęszczania. Przy tej metodzie trzeba pamiętać, że gotowy deser może mieć delikatnie inną fakturę niż zwykle.

Po prostu bądź cierpliwy

Jeśli nie chcesz korzystać ani z żelatyny, ani mąki ziemniaczanej, pozostaje ci włożyć ugotowany i ostudzony budyń do lodówki i zapomnieć o nim na co najmniej kilka godzin. Po takim czasie sam naturalnie stężeje.

Dobrym pomysłem w przypadku czekania, jest zmiksowanie masy bezpośrednio przed podaniem jej. Dzięki temu budyń będzie delikatny i kremowy, a wtłoczone powietrze poprawi doznania podczas jedzenia.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego sernik pęka podczas pieczenia i jak tego uniknąć. Ten tekst wyjaśnia sposób na zamrażanie ciasta na faworki.

Budyń gotowy

Źródło zdjęcia: canva/oykuozgu, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepisy; paulinaszczepanska

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy