Smakosze.pl Porady Jak szybko i łatwo uratować zwarzoną zupę?
canva/AtnoYdur

Jak szybko i łatwo uratować zwarzoną zupę?

10 lutego 2022

Dodaliście śmietanę do gorącej zupy i powstały nieestetyczne grudki? Wiemy jak sobie z nimi poradzić. Zamiast wylewać danie, skorzystaj z prostego triku. Miksując zawartość garnka, przywrócisz zupie estetyczny wygląd.

Zupy są smaczne i sycące, wprost idealne na chłodne dni. Klasyczne pozycje z kuchni polskiej — takie jak pomidorowa czy pieczarkowa — powinny również cieszyć oko i być pozbawione zbędnych grudek. Co jednak zrobić, gdy wlaliśmy śmietanę zby t szybko?

Sposoby na zwarzoną zupę

Stało się. Spieszyliśmy się i w zupie są grudki nabiału. Jeżeli są bardzo drobne, lecz mimo wszystko widoczne, najlepszym wyjściem z sytuacji będzie zblendowanie zupy. Podczas tego procesu grudki zostaną dokładnie rozprowadzone — dużo lepiej niż podczas zwykłego mieszania w garnku.

Jeżeli nie mamy pod ręką blendera — albo po prostu nie chcemy, aby nasze danie miało konsystencje kremu — pomocne będzie przecedzenie wywaru z grudkami przez sito o małych oczkach . Sprawdzi się w sytuacji, gdy fragmenty zwarzonego nabiału są spore.

Tak potraktowaną zupę możemy oczywiście jeszcze raz wzbogacić o śmietankę, pamiętając jednak, by dodawanie odbywało się etapami i bez pośpiechu . Czynność wydaje się prosta, lecz o błąd nietrudno.

Jak poprawnie dodawać śmietanę do zupy?

Jeśli wlewamy śmietanę do gorącej zupy, zawsze się zwarzy. Jedynym sposobem, który zagwarantuje nam brak problemu grudek nabiału w daniu, jest stopniowe hartowanie wyrobu poprzez wlewanie niewielkich ilości wywaru do kubeczka z produktem.

Tylko w ten sposób, czyli poprzez stopniowe podnoszenie temperatury śmietany, uda nam się uzyskać idealnie zabieloną zupę. Patent ten zastosować należy również wtedy, gdy zdecydujemy się na kremową zupę z jogurtem czy kefirem.

Zupy krem są pyszne
Zupy krem są pyszne

Źródło zdjęcia: canva/grafvision

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: porady.interia, cosdobrego

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy